Veronika Remišová: Štátne IT bolo jedno veľké eldorádo. Po novom ušetríme milióny

O 9 idú do práce, o 10 sú na káve a o 11 majú aperitív. Sám neviem, kedy Taliani pracujú

Korupcia bola v 90. rokoch štandard. Dnes chcú mladí pracovať pre úplne iné firmy

Železná studnička sa kompletne zmení. Architekt prezradil detaily, na čo sa môžeme tešiť

  • Po revitalizácii majú v turistickej lokalite pribudnúť móla, detské ihrisko aj žabochody
  • Návrh počíta aj s obnovou cesty pozdĺž celého riešeného územia a so zmenou chodníkov a cyklochodníkov tak, aby sa návštevníci cítili bezpečne
 srcset
What architects s.r.o./ 3:0 LANDSCHAFT ARCHITEKTUR + PROKOS, s.r.o.
  • Po revitalizácii majú v turistickej lokalite pribudnúť móla, detské ihrisko aj žabochody
  • Návrh počíta aj s obnovou cesty pozdĺž celého riešeného územia a so zmenou chodníkov a cyklochodníkov tak, aby sa návštevníci cítili bezpečne

Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) predstavil budúcu podobu Železnej studničky, ktorá má vzniknúť jej revitalizáciou. „Ondrej Kurek ako jeden z architektov víťazného návrhu revitalizácie Železnej studničky porozprával, čo tento projekt prinesie, aké budú použité materiály, ako fungujú žabochody, aj to, ako by mohla vyzerať budúcnosť Drieňovských lúk,“ uviedol MIB na sociálnej sieti.

Ondrej Kurek je súčasťou multidisciplinárneho tímu skladajúceho sa z architektov What architects s.r.o., krajinných architektov 3:0 Landschaft Architektur a dopravných inžinierov Prokos, s.r.o. Víťazný návrh ako aj návrhy ostatných tímov sú vystavené na Železnej studničke.

„Najdôležitejšou myšlienkou návrhu bolo v rámci riešenia celého územia, ktoré má približne 1,5 kilometra, nájsť základné uzlové body, teda najatraktívnejšie priestory,“ vysvetlil architekt a dodal, že ide o koncové priestory jednotlivých rybníkov, ktoré ponúkajú najatraktívnejšie výhľady.

POZRITE SI ROZHOVOR S ARCHITEKTOM O REVITALIZÁCII ŽELEZNEJ STUDNIČKY🌲🐸🌿🚲Ondrej Kurek ako jeden z architektov, ktorí predložili víťazný návrh revitalizácie Železnej studničky nám porozprával, čo tento projekt prinesie, aké budú použité materiály, ako fungujú žabochody a aj ako by mohla vyzerať budúcnosť Drieňovských lúk. Víťazný návrh spolu s návrhmi ostatných tímov si môžete pozrieť vystavené na Železnej studničke.Ondrej Kurek je súčasťou multidisciplinárneho tímu skladajúceho sa z architektov What architects s.r.o., krajinných architektov 3:0 LANDSCHAFT ARCHITEKTUR a dopravných inžinierov PROKOS, s.r.o.

Gepostet von Metropolitný inštitút Bratislavy am Mittwoch, 29. Juli 2020

„Naším prostriedkom, ako tieto priestory zatraktívniť, bolo vytvoriť v nich funkcie rekreácie a priblíženia sa k vode, a zároveň otvoriť výhľady na vodnú hladinu,“ dodal Kurek. Vo víťaznom návrhu sa výhľady na vodu vyčistia tak, aby už z priľahlej komunikácie bolo vidieť na vodnú hladinu.

V koncovej časti druhého rybníka sa nachádza mokraď, avšak tým, že je v prudšom svahu a podmočená je k nej veľmi problematický prístup. Navyše stredom preteká voda v betónovom rigole, ktorá napája druhý rybník. „V našom návrhu sme navrhli tento rigol zrušiť a ponechať celú túto krajinu v prírodnejšom charaktere,“ doplnil architekt.

zdroj: What architects s.r.o./ 3:0 LANDSCHAFT ARCHITEKTUR + PROKOS, s.r.o.

Záver riešeného územia predstavujú Drieňovské lúky až po stanicu lanovky. „Drieňovské lúky navrhujeme v podstate ponechať v stave, v akom sú v súčasnosti, nenavrhujeme tam žiadne pevné konštrukcie ani športoviská, a ponechávame to na prírodu,“ uvádza architekt a dodáva, že návrh počíta so zákutiami, kde budú lokálne umiestnené ohniská na opekanie.

zdroj: What architects s.r.o./ 3:0 LANDSCHAFT ARCHITEKTUR + PROKOS, s.r.o.

„Celá lúka bude flexibilná a môže tam vzniknúť nejaká mini ZOO alebo iná funkcia, ktorá sa v budúcnosti ukáže ako zmysluplná. V závere lúky v kontakte s reštauráciou Snežienka navrhujeme detské ihrisko, ktorého motívom bude téma hrania sa pri vode, keďže je tam potok Vydrica,“ doplnil Kurek.

Víťazný návrh počíta s použitím prírodných materiálov. „Na konštrukcie, ktoré sú pri vode, navrhujeme použiť montované móla, ktoré budú z dreva. Čo sa týka mobiliáru ako lavičky pri ohniskách či zábradlia opäť je to kombinácia kovu a masívneho dreva,“ vysvetlil Kurek a dodal, že veľmi dôležitým aspektom dopravného riešenia bolo myslieť na migráciu žiab smerom k vode.

zdroj: What architects s.r.o./ 3:0 LANDSCHAFT ARCHITEKTUR + PROKOS, s.r.o.

„Preto sme navrhli v spolupráci s dopravnými inžiniermi riešenie cestného profilu v takej forme, že hrany komunikácie budú tvorené prefabrikovanými prvkami, ktoré svojou profiláciou budú viesť žaby pozdĺž cestnej komunikácie do priepustov popod cestu,“ uzavrel architekt.

Koncom minulého roka vyhlásilo hlavné mesto, MIB a Generálny investor Bratislavy architektonickú súťaž na návrh predĺženia promenády na Železnej studničke, od bývalých Ferdinandových kúpeľov (rázcestie smer Kačín), okolo dvojice rybníkov, cez Drieňovské lúky, končiac neďaleko Snežienky.

zdroj: What architects s.r.o./ 3:0 LANDSCHAFT ARCHITEKTUR + PROKOS, s.r.o.
zdroj: What architects s.r.o./ 3:0 LANDSCHAFT ARCHITEKTUR + PROKOS, s.r.o.

Prínosom pre návštevníkov majú byť nové móla pozdĺž oboch jazier, možnosť pozorovať rastliny a živočíchy v mokraďových častiach jazier vďaka lávkam a premosteniam, ale napríklad aj možnosť člnkovania sa alebo zážitkového rybolovu či zážitkové a edukatívne trávenie času v priestoroch určených pre rodiny s deťmi. Celé riešenie počíta aj s bezbariérovým prístupom k hladinám rybníkov. Návrh počíta aj s obnovou cesty pozdĺž celého riešeného územia a so zmenou chodníkov a cyklochodníkov tak, aby sa návštevníci cítili bezpečne.

Zdroje: SITA, MIB

Najnovšie video