Zo sprievodkyne v múzeu svetovou ambasádorkou

  • Rum býva vo všeobecnosti považovaný za nápoj džentlmenov, napriek tomu je jeho svetovou brand ambasádorkou žena - rodená Kubánka - Anabel Hernández Gomez. O tom, aké je to zastávať túto mužskú pozíciu, i o jej vzťahu k rumu sme sa pobavili pri jej prvej návšteve Slovenska, kde sa stala súčasťou poroty súťaže barmanov Havana Masterclass 2016.
collagehavana
  • Rum býva vo všeobecnosti považovaný za nápoj džentlmenov, napriek tomu je jeho svetovou brand ambasádorkou žena - rodená Kubánka - Anabel Hernández Gomez. O tom, aké je to zastávať túto mužskú pozíciu, i o jej vzťahu k rumu sme sa pobavili pri jej prvej návšteve Slovenska, kde sa stala súčasťou poroty súťaže barmanov Havana Masterclass 2016.

Ako si sa dostala k práci ambasádorky pre Havana Club?

Predtým som pracovala ako turistická sprievodkyňa v múzeu Havana Club. Táto práca v mnohom pripomínala to, čo robím teraz – predstavovala som ľuďom rum, jeho históriu, proces fermentácie a robila ochutnávky. Stále ma fascinoval svet koktailov a popri práci v múzeu som navštevovala barmanské kurzy. Keď značka Havana Club hľadala mladého entuziastického spolupracovníka, ktorý ovláda niekoľko jazykov a rozumie koktailom, neváhala som a prihlásila sa. Po niekoľkých kolách pohovorov ma napokon vybrali ako najvhodnejšieho kandidáta.

Ako si sa vyznala v rume, keď si pracovala ako turistická sprievodkyňa v múzeu?

Nikto z mojej rodiny nepracoval pre spoločnosť vyrábajúcu rum, ale jeho ochutnávanie bolo v našej rodine stále obľúbené – od mojich prastarých rodičov až po rodičov. :) Prvýkrát som rum ochutnala tiež v rodinnom kruhu.

A chutil ti?

Bola som mladá a ochutnala som ho len oliznutím prstov. Samozrejme, neznamená to, že na Kube rodičia bežne nechajú svojich tínedžerov ochutnávať rum. No vtedy mi to vôbec nechutilo. Zachutil mi až neskôr, keď som už bola o dosť staršia. Takže ho dnes pijem nie preto, že je to súčasťou mojej práce, ale preto, že mi naozaj chutí.

Na Slovensku je dosť nezvyčajné vidieť ženu zastávať pozíciu ambasádorky akéhokoľvek tvrdého alkoholu. Aký je to pocit, stretla sa aj s predsudkami?

Na Kube je to rovnako nezvyčajné. Vlastne som bola jedinou ženou, ktorá prešla masterclass skúškou. Je to dlhý a náročný proces, ktorý trvá až 15 rokov. Každé dva roky sa vyberie niekoľko kandidátov. Len 5-6 ľudí bolo predo mnou súčasťou tohto procesu a z nich som bola jedinou ženou. Spočiatku to bolo celkom náročné, keďže muži sa spájali dokopy a niekoľko z nich mi dokonca dalo pocítiť, že ako žena nie som kompetentná vykonávať túto prácu. Po dvoch rokoch som im dokázala, že sa mýlili, a že som v tom, čo robím, rovnako dobrá ako oni – ak nie lepšia. :)

havana-1

Čo je najdôležitejšie pri práci ambasádora?

Hostím známych ľudí, od barmanov až po prezidentov. Väčšinu času trávim organizovaním eventov a prehliadok v zahraničí. Prezentácie tam vždy prispôsobujeme danej krajine, bez ohľadu na medzinárodný ráz projektu.

Čím je Havana Club typický?

Je špecifický predovšetkým precíznym procesom výroby, ktorý sa drží tradície už od roku 1878. Hoci používame tie najpokrokovejšie technológie, rešpektujeme spôsob, akým sa rum vyrábal od svojich počiatkov. Musím zdôrazniť, že všetky použité ingrediencie pochádzajú priamo z Kuby. A jedinečný je svojou výnimočnou kvalitou, ktorú tiež možno pripísať majstrovským výrobcom rumu.

Kde sa môžeme stretnúť so touto značkou?

Odkedy je Havana Club súčasťou skupiny Pernod Ricard, pomáha nám toto partnerstvo dostať sa do mnohých krajín sveta, narastá tiež informovanosť o našej značke, aj jej export.

Ako je to s preferenciou mužov a žien pri drinkoch?

Vo väčšine prípadov preferujú ženy sladšie drinky a muži tie horké, ale kvalitný rum si vychutnáte v oboch kombináciách – aj čistý, no tiež v lahodných koktailoch, preto sa hodí každému. :)

Aké sú vízie značky?

Havana Club je dynamická značka, ktorá v sebe skrýva veľký potenciál a zaznamenáva čoraz vyššie tržby. Viem si predstaviť jej širšie portfólio a viac krajín, do ktorých sa bude vyvážať. Našim najväčším cieľom je rozšíriť expanziu na americkom trhu.

havana2

foto: northoflondonblog.com

Na Slovensko si zavítala prvýkrát v rámci súťaže Havana Masterclass 2016. Akí sú slovenskí barmani?

Bola som príjemne prekvapená vysokou profesionálnou úrovňou slovenských barmanov, ale čo ma najviac ohúrilo bol fakt, že väčšina z nich je veľmi mladá. Poznám barmanov na Kube, ktorí sa venujú svojej profesii 40 rokov, niektorí z nich dokonca pracujú 20 rokov v tom istom bare.

A čo ženy – barmanky?

Teším sa z toho, že vídavam stále viac a viac barmaniek, hoci je pravda, že na Slovensku to nie je až také bežné. Stále častejšie sa aj víťazmi barmanských súťaží stávajú práve ženy, čo je nesmierne potešujúce.

Na čo ste sa najviac sústredili pri hodnotení v súťaži?

Hodnotili sme koktaily – ich prevedenie a chuť, a, samozrejme, tiež zručnosti a vedomosti barmana. Najdôležitejším faktorom však ostáva chuť koktailu.

Môžeš nám prezradiť, či bol víťaz zvolený jednohlasným rozhodnutím poroty alebo to bol naozaj boj?

Každý z nás hodnotil jednotlivých súťažiacich bodmi a výsledok určil víťaza. Neviedli sme o tom žiadne zdĺhavé diskusie.

A posledná otázka – ktorý koktail so základom z rumu je tvojim obľúbeným?

Je to Old Ron Fashion. Nie je to práve koktail, ktorý by bol typický pre ženy. Je pomerne jednoduchý a ako jeho základ, samozrejme, preferujem rum. Pripravuje sa v zložení 50 ml rumu – ideálne Selección de Maestros, 5 ml cukrového sirupu a zopár kvapiek Amargo de Angostura. Stačí už len doplniť pomarančovou kôrou a podávať s ľadom. Toto je tradičný recept, no počas cestovania po svete som sa už stretla aj s tým, že niekde do neho pridávali aj sherry. :)

zdroj titulnej fotografie: havanaclub/northoflondonblog.com

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech