7 najnovších podnikov, ktoré vyrástli v Bratislave a mal by si o nich vedieť (PREHĽAD)
- Prinášame ti prehľad najnovších podnikov, ktoré by si mal navštíviť
- Bratislavská gastroscéna sa rozrastá o nové zaujímavé koncepty

- Prinášame ti prehľad najnovších podnikov, ktoré by si mal navštíviť
- Bratislavská gastroscéna sa rozrastá o nové zaujímavé koncepty
Bratislavská gastroscéna sa neustále vyvíja a aj napriek náročnému obdobiu pre gastronómiu pribúdajú v hlavnom meste nové zaujímavé koncepty. Od autentických raňajkových bistier cez talianske reštaurácie až po nové kaviarne a pekárne – ponuka je čoraz pestrejšia a kvalitnejšia.
Pripravili sme pre teba prehľad najnovších gastroprevádzok, ktoré určite stoja za návštevu.
Raňajkové bistro Jolk
Bratislava privítala 20. januára nového hráča na gastroscéne. Je ním raňajkové bistro Jolk, ktoré okrem raňajok ponúka aj chutné obedy. Ich prevádzku nájdeš v Einparku, kde kedysi fungovala známa reštaurácia Bistronomy. Otvorení sú od 8:00 do 14:30.
Bistro Jolk stavia na inovatívnej ponuke, ktorú vytvoril známy šéfkuchár Peter Slačka. „Budeme mať vajíčka na rôzne spôsoby, od jednoduchých až po luxusné varianty s kaviárom alebo hľuzovkou. K tomu sa hodí pohár šampanského,“ prezrádza Tatiana Marčeková, jedna zo zakladateľov reštaurácie Bistronomy.
Obedy budú pozostávať zo špeciálnych jedál, pričom stálicou na menu bude jedlo s názvom „nostalgia“. Hostia sa môžu tešiť aj na Slačkovu verziu legendárneho vyprážaného syra a sladkú quinoa „oatmeal“ s kokosom, banánom a bielou čokoládou.
Moderná kaviareň Mogg v Petržalke
Traja kamaráti otvorili na začiatku Petržalky na adrese Muchovo námestie 3, neďaleko električkovej zastávky Farského, kaviareň Mogg, ktorá sa špecializuje na výberovú kávu. Predtým mala v týchto priestoroch kaviareň Zuzana Plačková.
„Keď sme si urobili prieskum trhu, zistili sme, že na začiatku Petržalky nie je žiadna kaviareň, ktorá by ponúkala kombináciu kvalitnej kávy, pekného interiéru či chutných raňajok. V okolí nášho priestoru je množstvo bytov, kancelárií a aj budova ministerstva školstva, v čom sme videli veľký potenciál,“ zhrnul Ivan, jeden zo zakladateľov.
Čoskoro pridajú aj raňajky, pretože to lokalite taktiež chýba. Môžeš sa tešiť na slané aj sladké jedlá. Prezrádzajú, že každý mesiac budú obmieňať menu.
„Aspoň tak sme sa dohodli s naším kuchárom. Bude stabilné menu a jeden špeciál, ktorý sa bude každý mesiac meniť. Budeme mať domáce nátierky, recept je tajný od našich priateliek,“ zasmial sa Miroslav, ktorý má z trojice najbohatšie skúsenosti v gastre.
EDL HAUS – reštauráciu s prešporskou kuchyňou
V historickej budove Paláca Uhorskej Eskontnej Banky na Hlavnom námestí, kde kedysi sídlila kaviareň Roland, otvorili novú reštauráciu EDL HAUS. Priestor spája secesné prvky s moderným dizajnom a prináša do centra Bratislavy nový gastro zážitok.
Reštaurácia EDL HAUS ponúka pestrú paletu jedál, ktorá v sebe spája tradičné recepty a moderný prístup k ich príprave a prezentácii. V menu nájdete klasiky ako hovädzí tatarák či gratinované teľacie držky. Z polievok zaujme fazuľová s mini-langošom alebo dubákový krém.
Hlavné jedlá zahŕňajú slovenské špeciality ako konfitované kačacie stehno s lokšou, ale aj sofistikovanejšie pokrmy typu jeseter na citrónovom tymiane. Vlajkovou loďou menu je Theodor Edl filet s husacou pečeňou. Dezertové menu ponúka EDL palacinku s marhuľami či gaštanové pyré so šľahačkou.
Známa reštaurácia Bistronomy v nových priestoroch
Bistronomy, známa bratislavská reštaurácia, ktorá si získala srdcia gurmánov, otvorila svoju prevádzku v prestížnej lokalite Vydrica. Na adrese Žižkova 1 sa spája moderná gastronómia s historickým nádychom starej Bratislavy.
„Už samotný názov, inšpirovaný francúzskym slovom ,bistronomique‘, popisuje rafinovanejší, vyšší štýl gastronómie, ale v uvoľnenom štýle. Dôraz kladieme na čerstvosť surovín, ich poctivú prípravu a premyslené servírovanie v príjemnom prostredí, kde sa na nič nehráme,“ vysvetľuje zakladateľka Tatiana.
Bistronomy vo Vydrici ponúka sofistikovanú gastronómiu pod taktovkou šéfkuchára Jakuba Rödera. Hlavným lákadlom je 5-chodové degustačné menu s možnosťou párovania vín od someliéra Mateja Demčáka. Počas obedov je k dispozícii aj trojchodové menu.
Z à la carte menu si môžeš vybrať napríklad konfitovaného pstruha z Budmeríc, hovädzí tatarák z flank steaku, topinamburový krém s toskánskou hľuzovkou či vyprážaný syr s kimchi zo syrárne Cheesio.
Medzi hlavné jedlá patria jeseter s karfiolom a šafranovou omáčkou, welfare kuracia pečeň či hovädzí jazyk s čerstvou hľuzovkou. Dezertové menu ponúka moderné verzie klasických sladkostí – veterník so zaváranými čerešňami a mliečny rez s miso karamelom.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
„Traja somári“
Nezvyčajný názov i tre Somari, čo v preklade znamená traja somári, nesie nová reštaurácia v bratislavskej Vydrici. Otvorili si ju traja kamaráti Andriano, Cono a Paolo. Prečo zvolili práve takýto názov, nám Adriano rád vysvetlil. V Taliansku je totiž taká humorná rozprávka, ktorá sa im páčila a inšpirovala ich. „Ja som ten najmenší somár, pán Cono je ten najväčší a prostredný je Paolo,“ prezradil.
V tejto reštaurácii nájdeš tradičnú taliansku kuchyňu, v ktorej si potrpia na kvalitné a domáce suroviny. „Keď nám príde napríklad paradajka, nepotrebujeme ju dochucovať miliónmi druhov korenia. Chceme, aby vynikla chuť kvalitných potravín, a to aj robíme.“
Prináša spojenie výnimočného kulinárskeho zážitku, typických talianskych chutí a štipky južanského temperamentu. Ak hľadáš miesto, ktoré vyniká kvalitou a atmosférou, toto je nová adresa, ktorú by si nemal prehliadnuť.
Mäsiareň – z farmy priamo na stôl
V bratislavskej Tržnici Nivy pribudla nová prevádzka, ktorá zaujala nielen milovníkov kvalitného mäsa, ale aj tých, ktorí ocenia spojenie poctivej tradície s modernou gastronómiou.
Mäsiareň, ktorá vznikla ako rozšírenie úspešného konceptu z Banskej Bystrice, ponúka zákazníkom zážitok na viacerých úrovniach – od farmárskych výrobkov cez vyzreté steaky až po delikátne sendviče.
„Naše kravy sa pasú na pastvinách za dedinou, a to aj v zime. Kŕmime ich výhradne tým, čo vypestujeme na našich poliach,“ opisuje filozofiu farmy majiteľ, ktorý sa pýši aj tým, že v ich výrobkoch nenájdeš žiadne zbytočné prísady či konzervanty.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Remeselné pekárenské bistro Levure Bakery & Coffee
Na Rusovskej ceste v Bratislave vyrástlo nové remeselné „pekárenské bistro“ Levure Bakery & Coffee. Vychutnať si tu môžeš veľa druhov kvalitného pečiva, ktoré vyrábajú priamo na mieste.
Ambiciózny projekt vznikol s cieľom priniesť do hlavného mesta poctivé remeselné produkty z lokálnych surovín. „Okrem pečiva máme aj vlastné maslo, ktoré ponúkame zákazníkom. Z toho je tiež cmar, ten používame zasa v koláčoch alebo v pečive.“
Zakladajú si nielen na kvalite a spokojných zákazníkoch, ale aj na zero waste. To zabezpečujú práve vlastnými výrobkami alebo „recyklovaním“ určitých surovín. Pekárenské bistro je výsledkom státisícovej investície, ktorú podporili investori. Očakávajú však, že sa im vráti.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy
Zdroj: Startitup