Zabudnutá zimná „superpotravina“ obsahuje všetky dôležité vitamíny. V špajze ju má azda každý
- V období respiračných ochorení hľadáme spôsoby, ako posilniť imunitu
- Odborníci tvrdia, že jedným z pomocníkov je kapusta
- Stačí zjesť 200 gramov denne
- V období respiračných ochorení hľadáme spôsoby, ako posilniť imunitu
- Odborníci tvrdia, že jedným z pomocníkov je kapusta
- Stačí zjesť 200 gramov denne
V období, keď nás trápia respiračné ochorenia, je kľúčové posilniť imunitu prirodzenou cestou. Odborníci sa zhodujú, že jedným z najúčinnejších spôsobov je konzumácia sezónnej zeleniny bohatej na vitamíny.
Medzi najdostupnejšie zimné „superpotraviny“ patrí práve kapusta, ktorá v sebe ukrýva skutočný poklad pre naše zdravie. S informáciou prišla TASR.
Prečo je kapusta zimným bojovníkom proti chorobám?
Podľa Zuzany Klinčákovej z Poradne zdravia RÚVZ Bratislava je kapusta, najmä vo svojej kvasenej forme, skutočným vitamínovým koncentrátom.
„Už 200 gramov pokryje množstvo všetkých bioaktívnych látok prospešných pre naše zdravie,“ vysvetľuje odborníčka. Tento nenápadný zimný pomocník obsahuje impozantné množstvo vitamínov, vrátane betakaroténu, vitamínu C a celého komplexu vitamínov skupiny B (B3, B5, B6, B12).
Kvasená kapusta nie je len zdrojom vitamínov, ale predstavuje aj prirodzený zdroj probiotík. „Mikroorganizmy prítomné v kapuste podporujú zdraviu prospešné baktérie v črevách, ktoré následne uľahčujú trávenie a zlepšujú vstrebávanie živín,“ objasňuje Klinčáková. Vďaka fermentačnému procesu sa všetky tieto cenné látky v našom tele oveľa lepšie vstrebávajú.
Okrem vitamínov je kapusta bohatým zdrojom minerálnych látok, ako je draslík, vápnik, fosfor, železo, zinok a horčík. Tieto prvky zohrávajú kľúčovú úlohu v podpore imunitného systému a celkovom fungovaní organizmu.
Pozor na správne zaradenie do jedálnička
Hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová odporúča v chrípkovom období zvýšiť príjem sezónnej zeleniny, medzi ktorú okrem jabĺk či mrkvy, kapusta jednoznačne patrí.
„Treba nahradiť v jedálnom lístku niektoré jedlá čerstvou zeleninou, čerstvým ovocím, skôr ich uprednostniť pred tými tepelne upravovanými,“ zdôrazňuje. Zároveň však odborníci upozorňujú na potrebu striedmosti. Nadmerná konzumácia kapusty môže viesť k tráviacim ťažkostiam a nafukovaniu.
Aj keď v poslednom období zaznamenávame pokles chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (o 11,1 percenta) a chrípku (o 18,1 percenta), prevencia zostáva kľúčová. V populácii momentálne cirkulujú najmä chrípkové vírusy typu A a B, pričom najvyššia chorobnosť sa vyskytuje u detí do piatich rokov. Informovala TASR.
Takto z kapusty vyťažíš maximum
Aby si z kapusty získal maximum prospešných látok, je dobré vedieť, ako ju správne konzumovať a pripravovať. Surová kapusta sa výborne hodí do šalátov, kyslú kapustu je možné jesť samostatne ako prílohu, pridávať do polievok alebo pripraviť tradičný kapustový prívarok.
Odborníci odporúčajú konzumovať približne jednu porciu (200 g) denne, ideálne v surovom stave. Pri tepelnej úprave sa časť vitamínov stráca, preto je dobré striedať rôzne spôsoby prípravy. Pri nákupe kyslej kapusty si všímaj, či neobsahuje konzervačné látky.
Najzdravšia je totiž tá, ktorá prešla prirodzeným procesom fermentácie a tento druh kapusty dodatočné konzervačné látky nepotrebuje.

Komplexná prevencia je základ
Popri konzumácii vitamínmi bohatej stravy je potrebné dodržiavať aj základné hygienické návyky. Podľa Červeňovej by sa týmto základným návykom pri respiračných ochoreniach mali učiť už malé deti. „V prvom rade utieranie si nošteka do jednorazových vreckoviek, poprípade kýchanie do lakťovej jamky,“ podotkla.
Ako prvé by malo byť pravidelné umývanie rúk. Ďalším dôležitým návykom je používanie jednorazových vreckoviek a kýchanie do lakťovej jamky. Predchádzať chorobám vieme aj vďaka dostatočnému príjmu tekutín a pravidelnému pohybu na čerstvom vzduchu.
Zaradenie kapusty do každodenného jedálnička, spolu s dodržiavaním základných preventívnych opatrení, môže výrazne prispieť k posilneniu imunity a zníženiu rizika ochorení v zimnom období. Pamätajte však, že aj pri zdravých potravinách platí – všetko s mierou.
Čítaj viac z kategórie: Zaujímavosti
Zdroje: TASR, Facebook/Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hl.m.