Vedci prišli s kávou, ktorá doplní kľúčové minerály. Môže zachrániť život a bojovať proti podvýžive

  • Veda prichádza s kávou, ktorá doplní železo aj jód
  • Mohla by zachraňovať životy a bojovať proti podvýžive
vedec, káva
  • Veda prichádza s kávou, ktorá doplní železo aj jód
  • Mohla by zachraňovať životy a bojovať proti podvýžive
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Predstav si, že si ráno objednáš svoju obľúbenú kávu a barista sa ťa opýta: „So železom a jódom?“ Možno to znie ako vtip, ale práve takáto otázka by sa v budúcnosti mohla stať realitou – a pritom by šlo o dôležitý krok k zlepšeniu zdravia miliónov ľudí, píše portál Pravda.

Podľa odhadov trpí nedostatkom železa približne dve miliardy ľudí na celom svete. Tento stav vedie k anémii, spomaľuje vývoj mozgu u detí a môže zvýšiť úmrtnosť u dojčiat.

V snahe riešiť tento problém vedci z Massachusetts Institute of Technology (MIT) vyvinuli novú technológiu: drobné kryštalické častice, ktoré dokážu niesť železo, jód a potenciálne aj ďalšie minerály ako zinok, vápnik či horčík.

Železo ako hlavný problém i riešenie

Tieto častice, nazývané kovovo-organické štruktúry (MOF), sa dajú jednoducho primiešať do jedla či nápojov – od chleba, cez čaj až po kávu. „Chceli sme vytvoriť riešenie, ktoré sa dá využiť kdekoľvek na svete, bez ohľadu na to, aké potraviny sú v danej krajine základom,“ vysvetľuje Ana Jaklenec z Kochovho inštitútu pre integratívny výskum rakoviny na MIT.

Žena a instantná cierna káva
zdroj: Freepik

Jednou z najväčších výziev pri obohacovaní potravín je totiž to, že mnohé minerály sa časom rozkladajú alebo zle reagujú s inými látkami v jedle. Klasické pridávanie železa často mení chuť – vzniká nepríjemná kovová pachuť – a navyše železo môže reagovať s polyfenolmi z kávy, čaju či celozrnných výrobkov, čím sa stáva pre telo nevyužiteľným.

V predchádzajúcich pokusoch vedci skúšali zapuzdrenie železa do polymérov, čo pomáhalo udržať jeho stabilitu, no zároveň to pridávalo veľký objem materiálu a znižovalo množstvo minerálu, ktoré bolo možné dodať v bežnej porcii.

Nový prístup je iný

Namiesto polyméru sa samotné železo stáva súčasťou štruktúry. Tím vedený Xin Yangom navrhol MOF zložený zo železa a kyseliny fumarovej – látky, ktorá sa bežne používa v potravinárstve. Táto štruktúra je odolná, nereaguje s polyfenolmi počas skladovania ani pri varení a rozpadne sa až v žalúdku, kde sa minerály uvoľnia do tela.

Výskumníci do tejto štruktúry pridali aj jód a nazvali ju NuMOF. Testy ukázali, že táto častica vydrží vysokú teplotu, vlhkosť aj dlhodobé skladovanie. Keď ju podali laboratórnym myšiam, železo aj jód sa dostali do krvného obehu v priebehu niekoľkých hodín.

Takýto prístup by mohol pomôcť nielen v boji proti anémii spôsobenej nedostatkom železa, ale aj proti problémom vyplývajúcim z nedostatku jódu, ktorý je dôležitý pre správnu činnosť štítnej žľazy. V súčasnosti sa mnohé krajiny spoliehajú na jodidovanú soľ, no kombinovať jód so železom je zložité, pretože tieto látky spolu reagujú. NuMOF tento problém rieši.

Vedci už zakladajú spoločnosť, ktorá plánuje vyrábať kávu a iné nápoje obohatené touto technológiou, a zároveň pracujú na vývoji „dvojito obohatenej soli“, ktorú by bolo možné používať v kuchyni rovnako ako bežnú soľ.

Hoci je technológia zatiaľ v testovacej fáze, jej potenciál je obrovský – najmä v rozvojových krajinách, kde je podvýživa stále vážnym problémom. Predstava, že každodenná šálka kávy by mohla pomáhať predchádzať závažným ochoreniam, tak zrazu nie je až tak vzdialená.

Čítaj viac z kategórie: Zaujímavosti

Zdroje: Pravda, MIT, New Food Magazine

Najnovšie videá

Trendové videá