Firmy a nápady, ktoré začali od nuly, no znova dokázali oživiť Bratislavu

  • Pokiaľ ide o slovenský mestský život a jeho výdobytky, Bratislava je nepochybne naším najrozvinutejším miestom pre život. Napriek tomu ale musí byť každému, kto mal možnosť navštíviť iné svetové metropoly, jasné, že naše hlavné mesto stále má čo doháňať. Dobrou správou však je, že počas posledných rokov začali vznikať podniky, firmy a nápady, ktoré ho posúvajú správnym smerom.
urban-house
urbanspace.sk/facebook.com
  • Pokiaľ ide o slovenský mestský život a jeho výdobytky, Bratislava je nepochybne naším najrozvinutejším miestom pre život. Napriek tomu ale musí byť každému, kto mal možnosť navštíviť iné svetové metropoly, jasné, že naše hlavné mesto stále má čo doháňať. Dobrou správou však je, že počas posledných rokov začali vznikať podniky, firmy a nápady, ktoré ho posúvajú správnym smerom.

Urban House a Urban Space

Alebo aj miesta, ktoré dnes Bratislavčana napadnú pri slove hipster. Urban Space a jeho dcérska prevádzka Urban House ponúkajú netradičný koncept podniku, v ktorom si človek môže vychutnať vintage atmosféru pri dobrej káve či víne. Urbánne miesta, ktoré dokážu zaujať každého, kto prechádza okolo dodali Starému Mestu celkom nový nádych.

Samozrejme, podobné kaviarne a miesta nie sú v západnom svete ničím výnimočným, no Urban House a Urban Space dokázali vytvoriť ich slovenskú odrodu, ktorá zostáva zaujímavou. A určite nie len pre domácich. Turisti sa na budovy z čias socializmu v Starom Meste taktiež pozerajú inak, keď ich interiér oplýva zaujímavou atmosférou a ponúka netradičný zážitok.

 

KOMPOT, ktorý nás baví oblečením

Originálny obchod v centre bratislavského Starého Mesta už existuje nejaký ten piatok a stále nás baví. Tričká či iné oblečenie, ktoré v Kompote nájdeš ponúkajú vždy vtipné či zaujímavé motívy. Nejde tu však iba o to, že by v obchodíku na Laurinskej predávali cool veci. Kompot totiž nie je tak úplne len obchod s módou.

foto:kompot.sk

Tak napríklad, vďaka jednoduchému, no veľmi výraznému motívu, ktorý v Kompote dostať, dnes už o niečo viac ľudí vo svete tuší „where the fuck is Bratislava“. Kompot však okrem iného reaguje aj na neutíchajúce kauzy, ktoré sa v našej krajine prevaľujú ako na bežiacom páse. Jeden z novších motívov tak trochu pomáha právnikovi Vladka Weissa ml. presvedčiť verejnosť o tom, že „skutok sa nestal“. No a Kompot samozrejme tak trochu aj zdvíha národné povedomie Slovákov. Nájdeš v ňom kopec vtipných aj historických slovenských motívov.


HOPIN, ktorý lieči slovenskú taxi scénu

Ako môže taxi služba robiť naše hlavé mesto lepším? Slovenský HOPIN našiel viaceré odpovede na túto otázku. Aplikácia, ktorú mal pochovať príchod Uberu prežila a stále je najpoužívanejšou v meste. Za podporu sa pritom Bratislavčanom značne odvďačuje. HOPIN má za sebou viacero akcií, v ktorých finančne podporil mesto a jeho jednotlivé oblasti, to však nie je všetko. Pravidelné akcie, ktoré prináša robia prepravu s ním pohodlnou a zábavnou. S HOPINom máš totiž nonstop šancu hrať o nejaké zaujímavé ceny či zľavy.

 

zdroj: hopin

No a okrem iného HOPIN mení aj pohľad turistov na Bratislavu. Nie je tajomstvom, že klasickí taxikári si od cudzincov prichádzajúcich do mesta často zapýtajú až troj či štvornásobnú cenu za jazdu. To sa samozrejme s HOPINom stať nemôže, v angličtine si cez aplikáciu dokáže každý objednať taxi za rovnakú cenu. Okrem toho HOPIN v meste nainštaloval už dve kiosk tabule (na autobusovej stanici Mlynské Nivy a v biznis centre Westend), cez ktoré si každý dokáže pohodlne a rýchlo zavolať odvoz.

WakeLake, ktorý priniesol zábavu mimo centra

Alebo aj projekt, ktorý zmenil bratislavské Zlaté Piesky na miesto zábavy prvej triedy. Každý z nás už počul o tom, že skupiny turistov prichádzajúce do Bratislavy nemajú dôvod zdržať sa v meste dlhšie ako jeden deň. Dôvod je pritom jednoduchý – našu metropolu si stihnú obehať za pár hodín a večer už sedia na lodi naspäť do Viedne.

foto: wakelake.sk

WakeLake je presne jeden z tých projektov, ktoré by ich mohli zdržať v meste dlhšie. Na jazere s wakeboardom či paddleboardom má človek dosť adrenalínu a zábavy na celý deň, možno aj na týždeň. WakeLake však ponúka nový spôsob zábavy a relaxu aj pre domácich, čím určite robí život v meste zaujímavejším pre každého z nás.

Pán Králiček a ostatné kávové vozíky, ktoré dodali život uliciam

A nie, nech tým povedať, že by boli ulice Starého Mesta predtým mŕtve. Postávajúce skupinky ľudí okolo kávových bicyklov či vozíkov však dodávajú centru oveľa príjemnejšiu atmosféru. Je jedno či si domáci alebo turista, vôňa dobrej kávy ťahajúca sa ulicou ti jednoducho musí zlepšiť náladu.

foto: pan kralicek FB

Niekedy musí byť pre každého z nás ťažké vybrať si spomedzi všetkých ti útulných a zaujímavých miest, kde si dnes môže Bratislavčan vychutnať obľúbený kofeínový nápoj. Pokiaľ máš ale naponáhlo, káva u Pána Králička je určite tou najlepšou voľbou. No a aj z úst turistov prichádzajúcich do nášho hlavného mesta je počuť, že sa im táto súčasť starých bratislavských uličiek nesmierne pozdáva. Darmo, niekedy je príjemný rozhovor a chuť kávy na jazyku to jediné, čo človek potrebuje, aby mal lepší deň.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Hopin. 

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá