Na Slovensku máme európsku raritu – najdlhší riečny most z dreva, ktorý vyzerá ako z rozprávky

  • Most, postavený podľa výpovedí pamätníkov je unikátom, na ktorý sa chodia pozerať tisíce turistov.
mosttttt
facebook.com/makbedrik.photo
  • Most, postavený podľa výpovedí pamätníkov je unikátom, na ktorý sa chodia pozerať tisíce turistov.

Kolárovo sa môže pochváliť hneď dvoma atrakciami. Jednou z nich je na Slovensku posledný plávajúci vodný mlyn. K tejto národnej kultúrnej pamiatke zase vedie najdlhší drevený riečny most, aký dnes nájdeš v celej strednej Európe.

Obidve atrakcie sú výsledkom práce Ivana Šáliho z Ochranárskeho spolku Vodný mlyn Kolárovo. Práve on koncom 90. rokov minulého storočia oživil chátrajúci mlyn a neskôr k nemu vybudoval most ako prístupovú cestu cez Malý Dunaj. Postupne v areáli mlyna pribúdali ďalšie objekty, ktoré každoročne navštívi 20 až 30-tisíc ľudí.

Unikátny most s dĺžkou 86 metrov, denne umožňuje tisícom ľudí prejsť z jedného brehu Malého Dunaja na druhú. Na jeho konci z ľavej strany je brána, cez ktorú vojdete do malého technického múzea. Je situované pod holým nebom a sú v ňom exponáty, ktoré už nikde inde neuvidíš, sú to mlynské zariadenia a prvé stroje na výrobu rybárskych sieti. Čerešničkou na torte je aj malá útulná krčmička. Výťažok z predaja občerstvenie pritom často putuje na financovanie drobných úprav pýchy Kolárova.

Celodrevená konštrukcia bola postavená na základe výpovedí pamätníkov podľa pôvodného mosta, zničeného v polovici 20. storočia tiahnucimi ľadovými kryhami. Piliere pôvodného mosta sú v letnom období, pri nízkej hladine ramena, viditeľné dodnes. Nový most bol v rokoch 1997 a 2000 dvakrát prestavaný a zastrešený kvôli ochrane proti negatívnym dopadom súčasných klimatických zmien.

Podobným, nie však riečnym ale jazerným mostom sa okrem Slovákov mohli pochváliť aj Švajčiari. Tí však o ich drevený most prišli pri mohutnom požiari.

Celkovo je aj priestor okolo mosta veľmi pekne udržiavaný a je ideálnou voľbou na prechádzky. Na svoje si tu prídu aj rybári, ktorých tu väčšinou stretnete viacero. Je tu totiž vyhlásený rybársky revír. Ak sa teda nachádzate niekde v okolí Kolárova, spravte si zachádzku a príďte sa pozrieť na drevený most a jeho okolie. Určite nebudete ľutovať.

zdroj:planetslovakia.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá