České banky umožnia prevod peňazí do pár sekúnd. Chcú tak konkurovať Bitcoinu

  • Česká národná banka prináša revolučný produkt Okamžité platby
  • Klientom komerčných bánk umožní uskutočniť peňažné prevody už do pár sekúnd
  • Člen predstavenstva Európskej centrálnej banky upozornil, že takáto služba umožní bankám konkurovať kryptomenám
kolaz
unsplash.com
  • Česká národná banka prináša revolučný produkt Okamžité platby
  • Klientom komerčných bánk umožní uskutočniť peňažné prevody už do pár sekúnd
  • Člen predstavenstva Európskej centrálnej banky upozornil, že takáto služba umožní bankám konkurovať kryptomenám

Okolo kryptomien dnes prebieha vášnivá debata a len málokto by oponoval názoru, že sú budúcnosťou peňazí. Je preto logické, že pri rastúcom vplyve digitálnych mien a virtuálnych peňazí sa musia banky inovovať, ak im chcú konkurovať. Nedávno sa člen Výkonnej rady Európskej centrálnej banky Yves Mersch vyjadril, že banky musia čo najrýchlejšie zaviesť možnosť okamžitých platieb, aby tak čelili vzostupu bitcoinu a ďalších kryptomien.

Práve digitálne meny ako bitcoin totiž majú výhodu v tom, že umožňujú okamžité elektronické platby, vďaka čomu mnohé centrálne banky uvažujú nad zavedením vlastných kryptomien. Yves Mersch to však nepodporuje, namiesto toho nalieha na banky, aby prišli s iným konkurenčným produktom. Sú ním práve takzvané okamžité platby, ktoré umožnia prevody peňazí už do niekoľkých sekúnd. V súvislosti s týmto odporúčaním teraz Česká národná banka oznámila, že do konca roka 2018 chce klientom komerčných bánk umožniť tieto urýchlené prevody.

Zmluvy už ČNB uzavrela s približne tretinou komerčných poskytovateľov bankových služieb, prebehlo už aj neverejné testovanie. Zatiaľ nie je isté len to, či a koľko si budú musieť klienti za inovatívnu službu zaplatiť. „Základná funkcionalita celého systému je už dohodnutá, rovnako ako boli vyriešené mnohé technické otázky. V priebehu realizácie bude ešte nutné detailne prediskuotvať okrem iného otázky prevádzkovej stability,“ vyjadrla sa pre Aktuálně.cz Česká banková asociácia.

Doteraz bolo možné urýchlene prevádzať peniaze prostredníctvom takzvaných expresných platieb, ktoré však boli spravidla spoplatnené. Medzibankové prevody pritom trvali niekoľko pracovných dní. Mnohí klienti tak možnosť okamžitých prevodov určite privítajú, pretože môžu významne urýchliť obchodné záležitosti. Podľa prieskumu agentúry STEM/Mark by službu využívala až polovica opýtaných Čechov. Po novom tak budú môcť posielať peniaze 24/7 a to do výšky maximálne 400-tisíc českých korún, teda niečo vyše 15 600 eur.

Slovenské banky si zatiaľ s takouto iniciatívou dávajú načas a okamžité platby zrejme prinesú až v ďalšej vlne. Je však len otázka času, kedy sa okamžité platby zavedú plošne. „Predpokladáme, že jednotlivé banky sa budú pripájať postupne a časom sa instantné platby stanú štandardom aj na Slovensku,“ uviedla hovorkyňa Slovenskej Sporiteľne pre Trend. Európska platobná rada napokon len nedávno schválila nové pravidlá pre okamžité platby SEPA, ktoré umožnia bleskové elektronické platby do 10 sekúnd a bankám dala rok na to, aby sa na novú politiku pripravili.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá