Austrália môže byť prvou krajinou, ktorá vyhrá nad zákernou chorobou

  • Rakovina krčka maternice sa môže stať minulosťou
  • Tvrdenie sa opiera o pozitívny vplyv bezplatného vakcínového programu HPV, zavedeného na školách v Austrálii
pixabay.com
  • Rakovina krčka maternice sa môže stať minulosťou
  • Tvrdenie sa opiera o pozitívny vplyv bezplatného vakcínového programu HPV, zavedeného na školách v Austrálii

Austrália je podľa všetkého na najlepšej ceste, aby sa stala prvou krajinou na svete, ktorej sa podarí vyhrať boj nad rakovinou krčka maternice. Vyplýva to z vyhlásenia Medzinárodnej spoločnosti pre papilomavírus (IPVS).

Vo všeobecnosti sa uvádza, že až 99,9 % prípadov tohto druhu rakoviny je spôsobených práve nakazením ľudským papilomavírusom (HPV). Najnovšia štúdia, publikovaná v časopise Journal of Infectious Diseases, poukazuje na pozitívne účinky bezplatného austrálskeho vakcínového programu proti HPV aplikovaného na školách. Ten mal za následok dramatický pokles v meradle budúceho výskytu rakoviny krčka maternice, ktorá postihuje stále väčšie množstvo žien. V období rokov 2005 až 2015 sa u austrálskych žien vo veku 18 až 24 rokov podarilo dosiahnuť elimináciu infekcie z 22,7 % na 1,5 %.

„Očakávame, že v priebehu nasledujúcich 30 až 40 rokov sa početnosť rakoviny krčka maternice v Austrálii zníži približne z 930 prípadov ročne len na zopár,“ uviedla vedúca štúdie a profesorka Suzanne Garland z Royal Women´s Hospital a Univerzity v Melbourne. „Náš národný očkovací program proti HPV, určený pre mužov aj ženy, v kombinácii s vyšetrením, predznačuje, že máme vybudovanú dobrú pozíciu na to, aby sme boli prvou krajinou, ktorej sa podarilo účinne bojovať proti tomuto ochoreniu,“ dodala Suzanne.

Národný program zameraný na skríning krčka maternice, ktorý funguje v Austrálii už od roku 1991, pôvodne zahŕňal testovanie každé 2 roky. V decembri minulého roku bol tento test nahradený dokonalejšou verziou, ktorá dokáže odhaliť infekciu ešte pred samotným vznikom rakoviny. V rámci nového programu sa vyžaduje, aby sa ženy vo veku 24 až 74 rokov podrobili tomuto testu raz za 5 rokov.

Je pritom pozoruhodné, že proti HPV je v Austrálii očkovaných len okolo 53 % žien. Uplatňuje sa tu však tzv. „skupinová imunita“, o ktorú ide v prípade, pokiaľ očkovanie významnej časti populácie dokáže stlmiť ďalšie rozširovanie choroby do takej miery, že je to dostatočné na ochranu tých, ktorí očkovaní nie sú.

Napriek dosiahnutým úspechom majú vedci obavy o šírenie tohto ochorenia v chudobných rozvojových krajinách, kde je miera rakoviny krčka maternice naďalej vysoká. Dúfajú však, že ich štúdia podporí dôležitosť zavádzania vakcinačných programov po celom svete. „Účinnosť vakcíny a nižšia cena by mohli umožniť eliminovať túto chorobu aj v chudobnejších sociálno-ekonomických krajinách,“ dodáva profesorka.

Zdroj: iflscience.com, theguardian.com

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá