Rukavice pred nákazou neochránia. Zdravotníčka vo videu vysvetľuje, na čo si dať pozor

  • Nosnie rukavíc je úplne v poriadku, netreba však zabúdať na hygienu ako takú
  • Pomocou krížovej kontaminácie sa môžu vírusy preniesť na všetko, čo sme v rukaviciach chytili
BeFunky-collage (36)
Reprofoto/Facebook, Pixabay.com/Ri Butov
  • Nosnie rukavíc je úplne v poriadku, netreba však zabúdať na hygienu ako takú
  • Pomocou krížovej kontaminácie sa môžu vírusy preniesť na všetko, čo sme v rukaviciach chytili

Rukavice nám pri nesprávnom použití môžu dodať falošný pocit istoty, že sa nenakazíme. Sestrička Molly Lixey na to upozorňuje vo videu, ktoré nahrala na sociálnu sieť a teraz sa virálne šíri po Facebooku. Upozorňuje najmä na krížovú kontamináciu. Teda že špinavými rukavicami môžeme zašpiniť ďalšie povrchy, svoju tvár, či mobil a nevedomky sa tak nakaziť koronavírusom.

Ak chcete nosiť rukavice, je to v poriadku. Ale chcem vám ukázať, ako funguje krížová kontaminácia,“ hovorí.

Lekárka vo videu si nasadila rukavice a uvádza príklad nakupovania v potravinách. „Povedzme, že som v aute, nasadím si rukavice a idem nakupovať. Siahmen napríklad po toaletný papier, na ktorom boli vírusy. Teraz ich mám všetky na ruke,“ ukazuje zdravotná sestra.

Článok pokračuje pod videom:

Nurse demonstrates the ease of cross-contamination during coronavirus

This nurse demonstrates why wearing gloves DOESN'T protect you from coronavirus!

Gepostet von Daily Mail am Montag, 6. April 2020

 

Farbou si zašpiní jednu rukavicu, čo predstavuje povrch kontaminovaný vírusom. Následne si rukavicou pošúcha nos, odpíše fiktívnemu manželovi na správu a zdvihne telefón. Farba, ktorá ilustruje vírus, je teraz na jej tvári, nose, na telefóne a nakoniec aj na rukách, keď si rukavice zloží.

Na tvári aj na telefóne mám všetky vírusy a baktérie. Ale som v bezpečí, lebo nosím rukavice, že?“ Cieľom videa je poukázať na to, že mikróby si môžeme práve rukavicami rozniesť na celý nákup a všetko, čoho sa dotkneme.

Nasadnem do auta a dám si špinavé rukavice dolu. Lenže môj telefón zvoní znovu,“ hovorí sestrička, pričom rukami chytí farbou zašpinený „telefón“. „Pozrite. Toto je krížová kontaminácia,“ a ukazuje do kamery špinavé ruky od farby. „Ak si neumyjete ruky zakaždým, keď sa niečoho dotknete, nemá absolútne žiadny význam nosiť rukavice,“ uzatvára.

Zdroj: DailyMailVideo

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá