Čučoriedky miluje snáď každý Slovák. Toto sú miesta, kde si ich môžeš zadovážiť legálne

  • Čučoriedky obsahujú široké spektrum antioxidantov, sú bohatým zdrojom vitamínu A, B, C
  • V tomto období prebieha ich zber
  • Nazbierať čučoriedky v nechránenej zóne sa podarí len šťastlivcom
  • Čučoriedkove farmy preto predstavujú spôsob, ako ľahko prísť k plodom vypestovaným na Slovensku
BeFunky-collage-6
Berry Farm
  • Čučoriedky obsahujú široké spektrum antioxidantov, sú bohatým zdrojom vitamínu A, B, C
  • V tomto období prebieha ich zber
  • Nazbierať čučoriedky v nechránenej zóne sa podarí len šťastlivcom
  • Čučoriedkove farmy preto predstavujú spôsob, ako ľahko prísť k plodom vypestovaným na Slovensku

Čuročiedky sú zaradené medzi najzdravšie druhy ovocia na svete. Obsahujú široké spektrum antioxidantov, sú bohatým zdrojom vitamínu A, B, C, ktorý posilňuje imunitu a taktiež pôsobia ako liek proti nachladnutiu a infekčným ochoreniam.

V minulosti zaberali rozsiahle plochy najmä v horských oblastiach Slovenska. Zvýšený záujem, znížená výmera, kde by mohli rásť, nízka úrodnosť a devastácia pôvodných porastov sú v súčasnosti hlavnou príčinou nedostatku toho druhu ovocia na našom trhu. Pôvodné porasty čučoriedok sa nachádzajú už len v ťažko prístupných lokalitách, chránených územiach a prírodných rezerváciách, kde je ich zber zakázaný.

V tomto období prebieha ich zber. Júl a august sú mesiace, kedy je maximum zrážok, čo je pre rast čučoriedky nevyhnutné. Napriek priaznivému počasiu, ísť do lesa a nazbierať si tieto plody sa podarí len pár šťastlivcom. My ti prinášame spôsob ako sa k ním dostať. Nepochádzajú ani z Čile alebo Poľska, sú pestované u nás.

Berry Farm, pri Bratislave

Berry Farm je farma pri Bratislave, nachádza sa pri Devínskom jazere v Stupave. Farma sa venuje pestovaniu čučoriedky kanadskej a viacerých odrôd od skorých až po neskoré na celkovej rozlohe 1 hektár. Farma neposkytuje samozber. Pracovníci ti sami pozbierajú čučoriedky a ty pre ne prídeš, alebo si ich objednáš cez ich eshop.

Farmárčenie s lesnými bobuľami je také tradično-netradičné. V minulosti azda neexistovalo symbolickejšie ovocie Slovenska ako čučoriedky. No čo s nimi, keď sa v prírode nedajú nájsť. Viaceré biofarmy chcú túto tradíciu na Slovensku uchovať a na svojich farmách pestujú z tohto ovocia ešte niekoľko rôznych odrôd.

Svoj zámer začať opisujú aj farmári z Berry Farm. „Dôvodov, prečo sme sa rozhodli pre tento druh ovocia, bolo viac. V prvom rade plody čučoriedok patria medzi tie najzdravšie. Obsahujú železo, fosfor, horčík, vápnik a majú veľa pozitívnych účinkov na náš organizmus. Na začiatku sme si dali vypracovať rozbor pôdy, keďže toto, je pre čučoriedky veľmi dôležité.

Samotná realizácia začala na jar 2017 nákupom sadeníc, pôdy, kontajnerov, štiepky a mykoríznych húb. Substrát sme si dali namiešať s optimálnym zložením pre pestovanie čučoriedok. Pri výsadbe do kontajnerov sme ku každej našej rastlinke aplikovali mykorízne huby pre kyslomilné rastliny,“ priblížili svoje začiatky farmári.

V Stupavskej čučoriedkovej farme zaplatíš za kilogram už nazbieraných plodov 9 eur, za 0,7 litra čučoriedkového vína 7 eur, za džem 3,5 eur, za 100% čučoriedkový nápoj či sirup taktiež 3,5 eur za fľašu.

Čučoriedková farma, Revúcka Lehota

Možno ich zmrazovať, sušiť, spracovať vo forme kompótov, použiť na výrobu nápojov, sirupov či marmelád. Možností je u nás aj na trhoch EÚ veľa, produkcia nepodlieha kvótam, keďže v súčasnosti takmer 60 percent ich spotreby sa rieši dovozom, najmä z Kanady a USA, čo sú ich najväčší producenti na svete.

Pestuje sa tam hlavne čučoriedka úzkolistá. Čučoriedková farma neďaleko Revúckej Lehoty sa zamerala na to mať čo najviac odrôd. Nájsť u nich môžeš viac než 10 druhov. Farma s rozlohou 2 hektárov navyše ponúka voľný zber a taktiež predaj na mieste či prostredníctvom eshopu. 

zdroj: Čučoriedková farma

Ak na farmu prídeš a sám si čučoriedky nazbieraš, vyjde ťa to lacnejšie. Za 1-3 kilogramy zaplatíš 5 eur, za 4 a viac 4 eurá. Ak si chceš čučoriedky kúpiť už natrhané za 1-3 kilogramy zaplatíš 6,5 eura.

Eko sad, pri Považskej Bystrici

Myšlienkou Eko sadu v Mikušovciach pri Považskej Bystrici bolo od začiatku využiť slnečný pozemok na pestovanie plodín. „Prvou myšlienkou bolo sadiť čučoriedky. Neskôr sme si zaobstarali aj niekoľko včelích rodín. Každý miluje levanduľu, preto by bol hriech na našom veľkom pozemku nevysadiť pár sadeníc. Keď sme prvýkrát vyskúšali levanduľový sirup, chuť nás očarila a rozšírili sme sadenice levandule lekárskej,“ prezrádzajú o svojom vývoji farmári z Eko sadu.

EkoSad je predovšetkým čučoriedková farma, na ktorej môžeš kúpiť ako plody, tak aj sadenice. Keď sa rozhodneš vysadiť si svoje vlastné čučoriedky, farmári ti na mieste poradia ako sa o ne starať tak, aby sa úroda ujala.

Farma ponúka plody už nazbieranej čučoriedky kanadskej. V ponuke má ďalej Goldtraube, Spartan, Patriot, Bluejay, Chandler, Brigitta a Elizabeth. Za kilogram čučoriedok tu zaplatíš 7 eur a za pol litra čučoriedkového sirupu 5,50 eur.

Zdroje: Berry Farm, Korzár, Čučoriedková farma

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá