Česká aplikácia pomáha tínedžerom bojovať s cystickou fibrózou. Pacientov vzdeláva a učí ich správne rehabilitovať

Image-1
CF Hero archív

Cystická fibróza je zriedkavé dedičné ochorenie, s ktorým sa na Slovensku ročne narodí 15-20 detí. Postihuje predovšetkým dýchacie cesty a tráviace ústrojenstvo. Cystickú fibrózu je nevyhnutné včas liečiť. Pacient musí venovať veľkú čas dňa pravidelným inhaláciám. Každé zaváhanie alebo zvoľnenie liečebného režimu môže pacientovi skomplikovať zdravotný stav vo forme zápalov dýchacích ciest.

S cystickou fibrózou sa narodila aj dcéra Marka Voseckého, zakladateľa projektu CF Hero. Spolu s manželkou vedeli, že ich čaká dlhá a ťažká cesta v manažmente liečby a že jedného dňa budú musieť svojej dcére vysvetliť benefity, ktoré pravidelná inhalácia prináša. Zvládať chronické ochorenie, nie je jednoduché najmä v období dospievania. Tínedžeri často považujú liečbu za zbytočnú, odmietajú ju, nevedia aké môže mať terajšia liečba dopad na budúcnosť.

Start-up CF Hero patrí medzi šesticu projektov, ktoré sú súčasťou akceleračného programu HealthCare Lab. Cestu start-upu CF Hero v programe si môžete pozrieť na podujatí Final Demo Day, 5. novembra 2020 od 18.30. K live-streamu sa môžete pripojiť po registrácii.

Marek spolu so svojím tímom pol roka skúmal, ako sa dá mladým pacientom s cystickou fibrózou, ale aj ich rodičom pomôcť, aby ochorenie zvládali čo najefektívnejšie. Vytvorili aplikáciu CF Hero, ktorá je primárne určená pre tínedžerov vo veku od 10 do 18 rokov. Pomáha im s motiváciou dodržiavať náročnú liečbu prostredníctvom herných prvkov v aplikácii. Aplikácia pomáha tínedžerom prevziať zodpovednosť za liečbu, motivuje ich a pomáha skvalitňovať aj samotný pľúcnu inhaláciu.

Aplikácia aj celý virtuálny manažment liečby funguje prostredníctvom postavičky, ktorá je pre pacienta akýmsi koučom alebo kamarátom na telefóne. Avatar pomáha pacientovi nastaviť si denný plán dychových rehabilitácií. Aplikácia posiela užívateľovi notifikácie a večer vyhodnotí, či pacient svoj plán splnil. „Pacienti za dodržané plány získavajú virtuálne odmeny, tzv. Kyslíky, s postavičkou sa môžu ďalej hrať, kupovať jej oblečenie alebo si otvárať vzdelávacie komiksy, ktoré zábavnou formou ukazujú rôzne aspekty života s cystickou fibrózou, ale aj tipy a triky, napríklad na bezpečné prepravovanie verejnou dopravou,“ vysvetľuje Marek Vosecký, zakladateľ projektu a spolutvorca aplikácie CF Hero.

Unikátnosť aplikácie spočíva najmä v hravom dizajne, v herných prvkoch, ale aj v pridanej hodnote v podobe komiksov, ktoré približujú bežné životné situácie pacientov s cystickou fibrózou. Súčasťou aplikácie je aj dychový vzorec, ktorý vznikol v spolupráci s fyzioterapeutmi tak, aby zefektívnil inhalačnú liečbu a rehabilitáciu pľúc, čo má následne významný dopad na prognózu ochorenia do budúcnosti.

zdroj: CF Hero archív

Predpokladaná dĺžka života pacientov s cystickou fibrózou je asi 40 rokov. Aj toto by sa však mohlo vďaka aplikácii CF Hero zmeniť. Marek spolu so svojím tímom plánujú aplikáciu rozšíriť tak, aby ošetrujúci lekár mohol sledovať stav pacienta, prípadne jeho prístup k liečbe a na diaľku ho takýmto spôsobom monitorovať. Po pripojení lekárov do aplikácie by taktiež anonymizované dáta mohli poslúžiť odbornej verejnosti na ďalší výskum. „Do budúcnosti plánujeme aplikáciu obohatiť aj o systém, vďaka ktorému sa budú môcť mladí pacienti virtuálne stretávať a vymieňať si skúsenosti,“ približuje Marek.

Tím CF Hero vytvoril aplikáciu, ktorá je v súčasnosti hotová okrem českého aj pre slovenský trh, ale okrem tuzemského majú aj globálne ambície. Chceli by ďalej expandovať do Nemecka, Veľkej Británie či Poľska. Pomôcť by im mohla aj účasť v akceleračnom programe HealthCare Lab, pod záštitou spoločnosti Roche Slovensko. Spolu s ďalšími startupmi má aj Marekov tím možnosť ďalej rozvíjať svoj projekt a to vďaka mentorom, koučom, ale aj prístupu k potenciálnym zákazníkom. Tvorcovia CF Hero by chceli skúsenosti z aplikácie v budúcnosti zužitkovať a vytvoriť digitálnu platformu pre pacientov so zriedkavými ochoreniami. Motiváciou je pre nich spätná väzba nielen od samotných pacientov, ale aj lekárov, ktorí aplikáciu vnímajú ako významného pomocníka pri manažovaní tohto závažného ochorenia.

O HealthCare Lab

HealthCare Lab je akceleračný program pre startupy s riešeniami v oblasti digitálneho zdravotníctva. Cieľom HealthCare Labu-u je prepájať a podporovať rast komunity inovátorov, výskumníkov, poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a zástupcov regulátorov, aby sme spoločne podporili rozvoj zdravotníckych inovácií v našom regióne. Program je iniciatívou Roche Slovensko a CIVITTA Slovensko. Prvý ročník programu HealthCare Lab vyvrcholí počas záverečného online Demo Day, ktorý sa uskutoční 5. Novembra medzi 18:30 – 20:30. Počas virtuálneho podujatia odborná porota vyhodnotí, ktorá zo 6 firiem z prvého ročníka programu zaznamenala najväčší progres a má potenciál výrazne prispieť k zlepšeniu zdravotníctva na Slovensku. Celé podujatie bude vysielané online a pre prístup k Live Streamu je potrebná registrácia cez Eventbrite: https://bit.ly/3iFi7HY 

O CIVITTA Slovensko

CIVITTA je poprednou konzultačnou firmou v oblasti strategického manažmentu v strednej a východnej Európe. Spoločnosť ponúka širokú škálu služieb v oblastiach stratégií, inovácií, zdrojov financovania ako aj digitálnej transformácie. CIVITTA v súčasnosti pôsobí v 15 krajinách. Misiou slovenského tímu CIVITTA je pomáhať startupom, zabehnutým firmám a výskumným inštitúciám vytvárať inovácie na svetovej úrovni. Služby spoločnosti pokrývajú viacero oblastí ako podpora startupov, komercializácia vedy a výskumu, korporátne inovácie, a služby zamerané na podporu inovačného ekosystému. Od roku 2017 je CIVITTA zároveň slovenským hubom pre EIT Digital – celoeurópsku sieť najlepších digitálnych firiem a startupov, ktorá podporuje digitálnu transformáciu aj v oblasti zdravotníctva.  

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá