Letná lyžiarska hala na Donovaloch dostala stopku. Budaj tu nechce komerčný park, rozhodol sa zasiahnuť

  • Hlad po „rozvoji“ cestovného ruchu na Donovaloch narazil na mantinel
  • Konanie o krytej lyžiarskej hale na Donovaloch preberá rezort životného prostredia
budaj, donovaly, lyzovanie, hala
TASR/Jakub Kotian, Facebook/Snow Centre
  • Hlad po „rozvoji“ cestovného ruchu na Donovaloch narazil na mantinel
  • Konanie o krytej lyžiarskej hale na Donovaloch preberá rezort životného prostredia

Na Donovaloch sa už dlhší čas plánuje rozvoj cestovného ruchu. Už dnes pri prechode touto oblasťou je mnohým ľuďom smutno z toho, čo sa s touto predtým malebnou lokalitou stalo. Možno tu badať slovenský nenásytný brutalizmus. No ešte vždy možno urobiť viac.

Po vzore majestátneho Dubaja tu má vyrásť hala, do ktorej si budeš môcť prísť zalyžovať aj v lete, keď bude vonku 30 stupňov Celzia. Už sedliacky rozum každému napovie, že v čase klimatickej krízy by išlo o ukážkové plytvanie energiou a zbytočnú uhlíkovú záťaž. Ako konštatuje europoslanec a ochranár Martin Hojsík, ide o projekt, ktorý by bol pre Donovaly neekologickým klincom do rakvy.

Lanovka v Tatrách zabila vážne ohrozené zviera. Táto smrť, môže zmeniť celú situáciu v Tatrách

Ochranári dlhodobo hlásajú, že výstavba haly okrem ohrozenia živočíchov, rastlín a celého biotopu a zvýšenej celkovej záťaže pre túto oblasť, môže spôsobiť aj veľké ohrozenie vodných zdrojov.

zdroj: Donovalley Resort – Foto z haly Neuss v Nemecku.

Čo všetko ešte znesú Donovaly?

Problematiku výstavby lyžiarskej haly si už začal všímať aj šéf envirorezortu Ján Budaj, ktorý sa najnovšie rozhodol prebrať konanie o tomto projekte s oficiálnym názvom Donovalley Resort.

Budaj prisľúbil dôkladné preverenie podmienok, ktoré viedli k vydaniu záverčného stanoviska k výstavbe. Pozrie sa aj na kroky, ktoré doteraz podnikol Okresný úrad v Banskej Bystrici

Súhlasíš s výstavbou lyžiarskej haly na Donovaloch?

Ministerstvo životného prostredia zdôrazňuje, že sleduje celý proces okolo kritizovaného projektu. Vlastnou činnosťou zistilo informácie a vyzvalo OÚ v Banskej Bystrici na postúpenie vo veci.

„Zámer postaviť krytú halu s približne 500 parkovacími miestami je len ďalším krokom na ceste, na konci ktorej lokalita stratí prírodný charakter. Zmení sa na komerčný park, čo je ale v príkrom rozpore s princípmi a dôvodmi, pre ktoré toto územie vyhlásila vláda za územie, ktoré si zasluhuje ochranu ako Národný park Nízke Tatry,“ povedal minister životného prostredia Ján Budaj.

zdroj: Donovalley Resort – Foto z haly Neuss v Nemecku.

Lyžiarska hala Donovalley Resort má slúžiť na celoročné lyžovanie, snowboarding, plávanie, korčuľovanie a hokej. Súčasťou haly by mali byť aj reštaurácie a bary, hotel, oddychová zóna a konferenčné priestory, uvádza sa v zámere projektu. Hala by mala mať rozlohu 4,48 hektára a stáť 60 miliónov eur. Petíciu proti jej výstavbe podpísalo už viac ako 23 000 ľudí.

Vo veci výstavby haly podala v júni tohto roka okresná prokuratúra žalobu na Krajský súd v Banskej Bystrici. Dôvodom žaloby je údajný nesúlad všeobecne záväzného nariadenia obce Donovaly s územným plánom, ktorý počíta s výstavbou haly.

Tisíce Slovákov sa už pripravujú na lyžiarskú sezónu. Na vlek sa bez testu nedostaneš. Tu je všetko, čo by si mal vedieť

Odbor výstavby a bytovej politiky OÚ Banská Bystrica zrušil rozhodnutie obce Donovaly o umiestnení  haly. Vec vracia na nové prerokovanie a rozhodnutie. OÚ v Banskej Bystrici zrušil aj rozhodnutie vo veci posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA). Investor tak nateraz nemôže pokračovať v realizácii projektu.

Nevyužitý potenciál

Rozvoj cestovného ruchu v oblasti Donovalov sa javí prinajmenšom nelogický. Na jednej strane sa pripravujú nové invazívne projekty, a na strane druhej sa tamojšie historické kúpele Korytnica v národnom parku stali rukojemníkom súkromných vlastníkov.

Kúpeľný klenot, kde sa liečil aj Ľudovít Štúr je dnes miestom duchov. Historický komplex s neopísateľným potenciálom tak ďalej chátra, zatiaľ čo sa prizeráme nalievaniu desiatok miliónov eur do kovovej haly s umelým snehom.

Zdroje: MŽP, Donovalley Resort

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá