Na zistenie prítomnosti koronavírusu ich nútili absolvovať análne testy. Amerických diplomatov v Číne tak chceli ponížiť

  • Americkí diplomati sa sťazujú, že v Číne museli podstúpiť análny test na koronavírus
  • Washington považuje takéto testovanie za nedôstojné
  • Čínske ministerstvo zahraničných vecí však tvrdenia poprelo
24_01_2021_testovanie_koronavirus_Presov_06754719
TASR/Milan Kapusta
  • Americkí diplomati sa sťazujú, že v Číne museli podstúpiť análny test na koronavírus
  • Washington považuje takéto testovanie za nedôstojné
  • Čínske ministerstvo zahraničných vecí však tvrdenia poprelo

Americkí diplomati sa sťažujú, že v Číne museli podstúpiť análnu formu testovania na zistenie prítomnosti koronavírusu. Washington to označil ako nedôstojné správanie a odporúča, aby to zamestnanci ministerstva zahraničných vecí v budúcnosti odmietli. Čína však tvrdí, že americkí diplomati sú z takejto formy testovania vyňatí. 

Ako uvádza Reuters, čínske ministerstvo zahraničia poprelo tvrdenia, že by americkí diplomati v krajine boli povinní podstúpiť análne testy. Test bol podľa predstaviteľa ministerstva zahraničia vykonaný omylom. 

Čína nikdy nepožadovala, aby americkí diplomatickí pracovníci, ktorí sú momentálne v Číne, podstúpili testy análnymi výtermi,“ uviedol hovorca ministerstva zahraničia Zhao Lijian.

Análne testy nie sú novinkou

Už v minulosti sme informovali, že Čína ide bojovať proti koronavírusu vcelku netradičnou zbraňou. Na trh uviedli análne testy na detekciu prítomnosti koronavírusu v tele človeka.

Washington Post uvádza, že nové typy testov vzbudili diskusiu aj pobúrenie. Objavili sa hlasy, ktoré uvádzali, že ide o zásah do súkromia a narušenie ľudskej dôstojnosti.

„Všetci zúčastnení budú v rozpakoch,“ uviedol v stredu jeden užívateľ v provincii Kuang-tung na čínskej platforme sociálnych médií Weibo, uvádza WP. V prieskume Weibo 80 percent respondentov uviedlo, že „nemôže prijať“ invazívnu metódu“.

Testy ukazovali, že pacienti, ktorí sa z ochorenia zotavovali, vykazovali pozitivitu po testoch prostredníctvom vzoriek z dolného zažívacieho traktu ešte niekoľko dní po negatívnych výsledkoch výterov z nosa a hrdla. Nové testy tak majú byť oveľa presnejšie, než tie s výterom z hrdla a nosa.

Palička do nosa je minulosťou. Česi vyvinuli prelomové testy na koronavírus

Čínski lekári na adresu testov uviedli, že ich použitie malo zmysel iba vo vybraných skupinách, napríklad v karanténnych strediskách, kde pomohlo vystopovať ľudí, ktorí ochorenie už mohli prekonať, no stopy po ňom ešte v tráviacom trakte mali. Obyčajné PCR testy by ho nevedeli detegovať.

Ako testovanie prebieha? 

Portál Daily Mail prináša presný postup testovania. Análny ster funguje na podobnom princípe ako ten orálny. Tampón sa vkladá do konečníka a následne je potrebné ho niekoľkokrát otočiť. Tampón sa potom odstráni a umiestni sa do nádoby so vzorkou. Testovanie je vraj veľmi krátke, trvá len 10 sekúnd. 

Zdroje: Reuters, Guardian, Daily Mail 

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá