Generálny prokurátor Maroš Žilinka podal návrh na prešetrenie vyhlášok ÚVZ na Ústavný súd

  • Maroš Žilinka podáva návrh na začatie konania v súvislosti s problémovými vyhláškami na Ústavný súd
  • Problém by mal byť vo vyhláške, ktorou ÚVZ prideloval výnimky z karantény
  • Rovnako by mala byť problémom aj vyhláška, ktorá umožnila zúčastniť sa na rokovaní NR SR aj pozitívnym poslancom
Žilinka
TASR/Jaroslav Novák
  • Maroš Žilinka podáva návrh na začatie konania v súvislosti s problémovými vyhláškami na Ústavný súd
  • Problém by mal byť vo vyhláške, ktorou ÚVZ prideloval výnimky z karantény
  • Rovnako by mala byť problémom aj vyhláška, ktorá umožnila zúčastniť sa na rokovaní NR SR aj pozitívnym poslancom

Generálny prokurátor Maroš Žilinka už v minulosti kritizoval vyhlášky prijaté ÚVZ. Kritika však nestačila, rozhodol sa pre ďalší krok. Maroš Žilinka podáv návrh na začatie konania v súvislosti s vyhláškami ÚVZ na Najvyšší súd. 

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka podal na Ústavný súd SR návrh na začatie konania v súvislosti s napadnutými vyhláškami Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR). Informoval o tom vo svojom profile na sociálnej sieti. Ako uviedol, týmto krokom chce predovšetkým odstrániť pochybnosti o súlade oprávnenia ÚVZ SR vydávať vyhlášky ako všeobecné záväzné právne predpisy s Ústavou SR, a to z hľadiska procesu tvorby a zverejnenia a aj účinnosti a záväznosti týchto vyhlášok ako požiadavky princípov právneho štátu. Žilinka zároveň navrhuje pozastavenie účinnosti ustanovení, na základe ktorých sú vydávané vyhlášky ÚVZ SR.

Dáta bez pátosu zverejnili ďalší úderný status. Kritizujú zákaz cestovania a hľadajú strateného Mikasa

Generálny prokurátor žiada aj odstránenie ústavných pochybností o spôsobe vykonania retroaktívnej zmeny povahy opatrení vydávaných ÚVZ SR pred účinnosťou ustanovenia zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia na vyhlášky, prechodným ustanovením uvedeného zákona.

Podľa Žilinku sa tým odňala možnosť účinnej súdnej ochrany proti aktom ÚVZ SR, ktorá je garantovaná v ústave. Zároveň požiadal o odstránenie ústavných pochybností o vylúčení nároku na náhradu škody a ušlého zisku z dôvodu vykonávania opatrení podľa zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktoré sa týkajú niektorých osôb. Týmto sa generálny prokurátor pripojil k už podanému návrhu prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

GENERÁLNY PROKURÁTOR NAVRHUJE PRESKÚMAŤ ÚSTAVNOSŤ VYDÁVANIA VYHLÁŠOK ÚVZ Generálny prokurátor Slovenskej republiky…

Uverejnil používateľ Maroš Žilinka – generálny prokurátor SR Štvrtok 18. marca 2021

Problémové vyhlášky by mali byť dve. Ako informuje TV Markíza, prvou má byť vyhláška z decembra, ktorá umožnila zúčastniť sa pozitívnym poslancom na rokovaní v budove NRSR. Druhou vyhláškou, ktorá by nemala byť v súlade so zákonom, je januárová vyhláška. Práve vďaka nej mohol udelovať hlavný hygienik výnimky z povinnej karantény. 

ÚVZ nie je oboznámený s podaním, ktoré Generálna prokuratúra SR zaslala na ústavný súd. „ÚVZ SR v tejto veci nie je účastníkom konania, proti ktorému podanie smeruje. S jeho podrobným znením sa však oboznámi. Obsah podania nesúvisí s januárovými protestmi prokurátora,“ uviedol úrad v stanovisku, ktoré zaslala jeho hovorkyňa Daša Račková.

Bodku za únosom Vietnamca nedal len Fico 

Z dôkazov a vyšetrovania únosu vietnamského občana v roku 2017 nemožno vyvodiť záver, že sa slovenské orgány vedome podieľali na únose alebo na jeho prevoze do inej krajiny. Uviedol to generálny prokurátor Maroš Žilinka. Ako doplnil, na základe vykonaného dokazovania sa vôbec nepreukázalo, že sa unesený vietnamský občan nachádzal na území Slovenskej republiky a na palube vládneho špeciálu.

Generálny prokurátor má pocit, že on aj orgány prokuratúry sú v tomto prípade zaťahované do politického boja. Stanovisko generálneho prokurátora ku kauze únosu Vietnamca poskytol hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

Maroš Žilinka v TA3 vyhlásil, že nebude odpovedať na otázky novinárov ku kauze únosu vietnamského občana a k veci povie…

Posted by Zomri on Wednesday, March 17, 2021

Chcem ešte spomenúť niekoľko skutočností, ktoré túto kauzu sprevádzali mediálne od podania trestného oznámenia a ktoré boli vyvrátené dokazovaním. Pretože ak ide o ten let, že tam mal byť minister vnútra, samozrejme, že nebol,“ zdôraznil Žilinka.

Podľa generálneho prokurátora je zdokumentované, že vtedajší slovenský minister vnútra za stranu Smer – sociálna demokracia Robert Kaliňák v ten deň prišiel z dovolenky z Rakúska na stretnutie s vietnamským rezortným kolegom. O stretnutie požiadal Vietnamský minister vnútra. „Hneď, ako sa rozlúčil s ministrom vnútra, sa vrátil z hotela Bôrik naspäť do Rakúska,“ dodal Žilinka.

V podaných trestných oznámeniach bolo aj to, že na palube nášho špeciálu mal byť aj osobný ochrankár ministra vnútra. Aj to sa vyvrátilo. Nebol tam žiadny štátny občan okrem palubného personálu. Potvrdil to nielen personál, ktorý bol na palube, ale aj samotný dotknutý ochrankár a výpisy zo služby,“ pokračoval Žilinka.

Podľa ďalších informácií dal kapitán lietadla pokyn letuškám, aby odobrali cestujúcim mobil. „Aj to sa vyvrátilo. Ani jedna z letušiek nepovedala, že by si všimli nejakú podozrivú okolnosť na prepravovaných osobách, a to bola dvanásťčlenná delegácia,“ skonštatoval generálny prokurátor.

Kotlebovci navrhli homofóbny ústavný zákon. Hlasovali zaň aj niektorí poslanci z OĽaNO

Vyšetrovanie skúmalo aj to, ako prijímali vietnamskú delegáciu. „Bolo povedané, že do kolóny mala byť narýchlo na Bôriku pripojená jedna dodávka, do ktorej mal byť potom tento unesený občan naložený – úplne sa to vyvrátilo,“ uviedol Žilinka. Počas vyšetrovania preverovali aj informácie, že v súvislosti s návštevou vietnamskej delegácie mali byť na pracovisku Národného personifikačného centra v Devínskej Novej Vsi vyrábané falošné doklady pre uneseného vietnamského občana, respektíve člena delegácie. To sa podľa Žilinku tiež nepotvrdilo.

Generálny prokurátor ďalej uviedol, že v rámci preverovania zabezpečili nielen rozsudok nemeckého súdu, ale aj obžalobu nemeckého prokurátora. Podľa Žilinku aj z obžaloby vyplýva, že nebola zistená cesta, ktorou bol unesený prepravený do Vietnamu.

Maroš Žilinka sa však ku kauze únosu Vietnamca odmietol vyjadriť viacerým novinárom. Oficiálne stanovisko povedal až v televízii TA3. 

Zdroje: Facebok/Maroš Žilinka, Tv Markíza, TA3, SITA

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá