Bývanie slovenských premiérov: Mečiarovu rezidenciu zdobí rodinný erb, Hegerovi stačí panelák v Dúbravke

  • Mnohí z nás rozmýšľajú, ako žijú slovenskí politici
  • Niektorí z nich svoje bohatstvo ukazujú celému Slovensku, no iným stačí skromné bývanie
  • Vedel si však, že nový premiér Heger žije s rodinou v bratislavskom paneláku?
Unsplash/Michel Rossier Unsplash/Daniel Dinuzzo
  • Mnohí z nás rozmýšľajú, ako žijú slovenskí politici
  • Niektorí z nich svoje bohatstvo ukazujú celému Slovensku, no iným stačí skromné bývanie
  • Vedel si však, že nový premiér Heger žije s rodinou v bratislavskom paneláku?

So známymi slovenskými politikmi sa často spájajú aj kontroverzné nehnuteľnosti, ktoré vlastnia alebo dostali ako dar. Asi najznámejšou nehnuteľnosťou je priestranný byt v komplexe Bonaparte, no nezaostáva ani Vila Elektra, či Počiatkova nedobytná vila v Bratislave.

Slovenských politikov by sme tak mohli rozdeliť do dvoch skupín. Do prvej patria tí, ktorí sa radi ukazujú a potrpia si na drahé a luxusné nehnuteľnosti, a v druhej nájdeme tých, ktorým na bývanie stačí byt v paneláku na bratislavskom sídlisku. Vieš, ako bývajú slovenskí politici?

zdroj: Unsplash/Chuttersnap

Eduard Heger

Začneme hneď ôsmym predsedom slovenskej vlády Eduardom Hegerom. Bratislavský rodák strávil časť svojho života v zámorí, no aj tak sa vrátil do hlavného mesta, kde momentálne žije so svojou ženou a štyrmi deťmi. 

Ak si myslíš, že početná rodina potrebuje menší dom, si na omyle. Heger je dôkazom toho, že 6-člennej rodine stačí 4-izbový byt. Byt, v ktorom žije premiér s rodinou sa nachádza v paneláku v bratislavskej Dúbravke. 

zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Denník SME informoval, že jediný problém s bývaním premiéra môže mať len ochranka, ktorá mu automaticky pripadla. Tá by ho mala strážiť neustále. Ako premiér má Heger nárok aj na služobný byt, no sám sa vyjadril, že ho využívať nebude. Tvrdí, že je spokojný s bytom v Dúbravke, pretože je blízko mesta. 

Keďže je Heger v paneláku dosť populárny, môžeme predpokladať, že susedia s ochrankou nebudú mať problém. Podľa webu Zoznam bol Heger v minulosti domovým dôverníkom a všetci obyvatelia si ho pochvaľovali, pretože je nesmierne priateľský a nevytvára zbytočné konflikty. To sa vo vláde celkom zíde.

zdroj: Google maps

Igor Matovič

O bývaní Hegerovho predchodcu sa toho v minulosti popísalo viac. Ešte v roku 2018 býval Igor Matovič taktiež v paneláku. Už v tom čase však dokončoval práce na svojom dome snov. V roku 2011 kúpil starý dom, ktorý zbúral. Namiesto neho vznikla luxusná vila.

Pozemok je napísaný na jeho ženu Pavlínu. Tá okrem pozemku zdedila aj ostatné podnikateľské aktivity premiéra. V roku 2018 Matovič uviedol, že dom stavia bez úveru. „Ja som si ani v podnikaní nikdy v živote nebral úver,“ povedal pre Čas.sk

zdroj: Screenshot/Instagram/Kokotsko

Dom bývalého premiéra má rozlohu 180 metrov štvorcových a prináleží k nemu záhrada, ktorá sa rozprestiera na ploche 479 metrov štvorcových. Luxusný dom pozostáva z dvoch priestranných poschodí a jeho súčasťou je aj bazén nachádzajúci sa na zadnom dvore. 

Krátko po sťahovaní do domu dostal bývalý premiér mastnú pokutu. S rodinou sa do domu presťahoval skôr, než bol skolaudovaný. „Dostali sme historicky najvyššiu pokutu, akú kedy mesto Trnava vyrubilo. Zdá sa mi smutné, že človek, ktorý sa sám prizná, dostane najvyššiu pokutu,“ prezradil v rozhovore pre Život

Okrem luxusného domu však rodina vlastní aj iné lukratívne nehnuteľnosti. Za zmienku stoji historická budova v centre Trnavy, ktorú získal v dražbe. Jej cena bola 281-tisíc eur a Matovič s ňou mal veľké plány. Sľúbenej rekonštrukcie sa však budova nedostala. Bývalý premiér sa odvolal na finančnú náročnosť. 

zdroj: Google maps

Robert Fico

Zoznam nehnuteľností Roberta Fica je plný kontroverzných slovenských projektov. Azda najznámejšou je luxusný byt v komplexe Bonaparte. Za komplexom stojí Ladislav Bašternák, ktorý bol v roku 2018 odsúdený na 5 rokov väzenia. Na podvodoch na daniach okradol štát o 2 milióny eur. 

Luxusný byt si Fico prenajímal od roku 2012 a opustil ho počas leta 2019. V októbri 2017 Fico tvrdil, že byt si prenajíma za  2 650 eur mesačne plus 200 eur záloha za energie. Odkiaľ na to mal? Novinárom povedal, že byt platila jeho manželka Svetlana.

zdroj: Screenshot/Instagram/Kokotsko

Aj napriek tomu, že táto suma je pre bežného smrteľníka extrémne vysoká, Fico dostal byt s výraznou zľavou. Pôvodná výška mesačného nájmu bola 5 500 eur vrátane energií a internetu. Kaucia za byt mala výšku 5 000 eur. 

Po odchode bývalého premiéra z bytu ostali viacerí ľudia prekvapení. Fico si so sebou vzal všetko, čo sa dalo. V byte ostalo miesto po vytrhaných parketách a kuchynskej linke a krb bez obloženia. Chýbali v ňom aj vaňa, umývadlá, lampy a vodovodné batérie. 

Bonaparte
zdroj: Screenshot/Youtube/Konzervatívny výber

Koncom januára 2021 sa Robert Fico presťahoval z hotela Hilton do luxusného bytu, ktorého cena je vyššia ako 600-tisíc eur. Nachádza sa v novostavbe Sokolská Residence pod bratislavskou Kalváriou. 

Byt sa nachádza na najvyššom poschodí komplexu a má rozlohu 135 metrov štvorcových. Nachádza sa vo výbornej lokalite a jeho súčasťou je obrovská terasa, na ktorej je umiestnených sedem bezpečnostných kamier. 

Zaujímavosťou je, že vlastníkom bytu nie je Robert Fico, ale poslanec strany SMER-SD Dušan Muňko. Ten sa k bytu dostal len krátko pred poslednými parlamentnými voľbami.

Vladimír Mečiar

S menom Vladimír Mečiar sa spája jedinečná Vila Elektra. Stavba sa nachádza v Trenčianskych Tepliciach a nie raz spôsobila bývalému premiérovi vrásky na tvári. Keďže nikdy nevedel vysvetliť, z čoho ju financoval, tieto otázky mu veľmi vadili. Raz kvôli tomu napadol novinára. „Ešte raz sa ma to spýtaš, takú ti je…m, že sa nespamätáš,“ chytil v roku 2002 pod krk redaktora televízie Joj Ľuboslava Choluja.

zdroj: Screenshot/Instagram/Kokotsko

Nad domom sa týčia dva stožiare – na jednom je vlajka Slovenskej republiky a na druhom je rodinný erb s troma prekríženými erbmi. V minulosti budova slúžila ako odborárska ubytovňa, no v roku 1999 ju Mečiar kúpil.

Odkiaľ na ňu vzal peniaze nie je známe, no oficiálne si na ňu požičal 5 miliónov slovenských korún. Neskôr sa hovorilo o príchode nemeckého podnikateľa, ktorý mu požičal ďalších 100 miliónov korún.  Dom má až 4 podlažia a do aktuálnej podoby ho prerábal dlhé mesiace. Malo ho to stáť ďalších 41 miliónov korún. 

zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Peter Pellegrini

Spokojný je podľa všetkého aj Peter Pellegrini. Ten vlastní 3-izbový byt v developerskom projekte J&T s názvom Zuckermandel v bratislavskom podhradí na nábreží Dunaja. Cena bytu bola 410-tisíc eur. Na časť ceny si politik vzal hypotéku, no 246-tisíc eur zaplatil z vlastného vrecka. 

Polyfunkčné mestské centrum Zuckermandel sa nachádza v Starom Meste neďaleko podhradia. Pozostáva zo 7 budov, ktoré ponúkajú nie len byty, ale aj kancelárske, obchodné a skladové priestory. Súčasťou komplexu sú aj parkovacie miesta v teréne a podzemí. 

zdroj: Screenshot/Instagram/Kokotsko

Luxusný apartmán kúpil začiatkom februára 2018. Rozloha bytu je 108 metrov štvorcových, z čoho patrí až 18 metrov štvorcových terase, ktorá majiteľovi poskytne každodenný výhľad na panorámu Mosta SNP, vody Dunaja a na neďaleké Rakúsko.

Od roku 2010 vlastní banskobystrický politik byt na svojej rodnej hrude a neskôr si kúpil aj rekreačný dom na Králikoch. Netrvalo dlho a k týmto nehnuteľnostiam začali pribúdať ďalšie. Pellegrini si kúpil pozemky v obci Lukavica, ktorých spoločná rozloha presahuje jeden hektár. V roku 2014 sa do zoznamu pridala aj parcela na Radvani. 

zdroj: Screenshot/Youtube/JTRE
Zdroje: SME, Zoznam, čas.sk, Pluska.sk, Denník N, Pluska, SME, Život

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá