Pandemický rok priniesol svetu rekordný počet nových miliardárov. V rebríčku najbohatších sú aj dvaja Slováci

  • Zdá sa, že koronakríza mnohým biznisom neuškodila
  • Medzi miliardárov pribudlo množstvo ľudí, hodnota ich majetku presiahla neuveriteľných 13 biliónov dolárov
  • Do zoznamu najbohatších ľudí sveta sa dostali aj dvaja Slováci
Najbohatší ľudia sveta
TASR/AP/J. Scott Applewhite, TASR/AP/Susan Walsh, Bloomberg Index
  • Zdá sa, že koronakríza mnohým biznisom neuškodila
  • Medzi miliardárov pribudlo množstvo ľudí, hodnota ich majetku presiahla neuveriteľných 13 biliónov dolárov
  • Do zoznamu najbohatších ľudí sveta sa dostali aj dvaja Slováci

Nový rebríček najbohatších ľudí sveta časopisu Forbes ukazuje, že kríza so stabilným biznisom skutočne pohla, avšak úplne opačne, ako by sme mohli očakávať. Tržby a obchod týmto ľuďom doslova rozkvitali pod rukami. Vďaka tomu sa do tohtoročného zoznamu miliardárov oproti vlaňajšku dostalo až o 660 ľudí viac. Hodnota ich majetku presiahla 13,1 biliónov dolárov.

Neochvejné prvé miesto patrí Bezosovi

Napriek tomu, že sa spolu s Elonom Muskom a jeho Teslou ocitol zakladateľ Amazonu Jeff Bezos na hojdačke a v posledných mesiacoch si prvenstvo vymenili až dvakrát, Bezos ostáva na prvom mieste aj v roku 2021 s majetkom v hodnote 177 miliárd dolárov.

V tesnom závese skončil Elon Musk, ktorému sa v poslednom období s Teslou razantne darilo. Ten nahromadil majetok v hodnote 151 miliárd dolárov, a to aj napriek tomu, že sa jediným tweetom pripravil o neuveriteľných 15,2 miliardy dolárov.

Tweet prišiel len dva týždne po tom, čo spoločnosť Tesla oznámila, že do svojho investičného portfólia pridala aj kryptomenu bitcoin v hodnote 1,5 miliardy dolárov, ktoré dosiahli hodnotu až 5 miliárd.

Elon Musk majetok
zdroj: Bloomberg Index

K poklesu mohlo prispieť aj Muskovo pondelňajšie tweetovanie, že SUV spoločnosti Model Y Standard Range bude stále „mimo ponuky“, čím potvrdil správu zo spravodajského webu o elektrických vozidlách Electrek o tom, že tento model bol odstránený z online ponuky.

Tretím najbohatším človekom žijúcim na tejto planéte je majiteľ približne 70 módnych značiek, napríklad Sephora a Louis Vitton, Bernard Arnault s jeho rodinou, ktorej majetok dosahuje 150 miliárd dolárov. Na štvrtom mieste sa zaslúžene ocitol zakladateľ Microsoftu Bill Gates so 124 miliardami dolárov. Piate miesto patrí Markovi Zuckenbergovi a jeho Facebooku s 97 miliardami dolárov. Do prvej pätice sa tentokrát nedostal investor Warren Buffet s majetkom v hodnote 96 miliárd dolárov.

Nekonečná vojna medzi najbohatšími mužmi sveta Muskom a Bezosom nekončí. Miliardári sú na nože, toto je dôvod

Viac Čechov, než Slovákov

V zozname najbohatších ľudí sveta sa nachádzajú aj české a slovenské osobnosti. Kým naši susedia môžu nájsť v danom zozname 9 miliardárov, Slováci v ňom figurujú len dvaja.

110. miesto pripadlo už nebohému Petrovi Kellnerovi, ktorý prišiel o život pri nedávnej havárii vrtuľníka, v ktorom mal namierené na adrenalínovú lyžovačku. Jeho majetok v hodnote 17,5 miliardy dolárov by mal pripadnúť jeho rodine. Každopádne, Kellnera, bohužiaľ, vidíme v tomto zozname naposledy.

Prvým z kľúčových rokov v Kellnerovom biznis-príbehu bol 1991, keď spolu s ďalšími dvomi partnermi (Maděryč a Vinkler) založil dnešné PPF – odvodené od „Prvý privatizačný fond“. Úloha fondu bola jednoduchá: Prilákať v privatizačnej dobe investorov, ich peniaze (resp. ich kupónové knižky, s ktorými si vtedy mohol privatizovať a získať tak podiely vo firmách) a spoločne získavať, čo to pôjde.

Smrť si prišla po najbohatšieho Čecha: Petr Kellner bol iný, ako ostatní miliardári. Skúšal nájsť aj liek na rakovinu

Ďalším českým miliardárom je Karel Komárek, ktorého majetok má hodnotu „len“ 5,5 miliardy dolárov a je majiteľom skupiny KKCG, ktorú založil v roku 1995. Jej obchodné aktivity zahŕňajú lotériu, ropu a zemný plyn, informačné technológie a nehnuteľnosti. Tretím najúspešnejším Čechom je Radovan Vítek, investor v oblasti nehnuteľností a väčšinový akcionár v spoločnosti CPI Property Group s majetkom 4,8 miliardy dolárov.

Chrenko a Haščák

Slovensko medzi miliardármi reprezentujú len dvaja Slováci, a to Ivan Chrenko a Jaroslav Haščák.

Chrenko obsadil 1833. miesto s majetkom v hodnote 1,7 miliardy dolárov. Svoju kariéru začínal v 90. rokoch. V Šali mal obchod s audiovizuálnou technikou a venoval sa aj elektromontážnym prácam. Následne sa zameral aj na samotnú výrobu. Jeho spoločnosť údajne montovala reproduktory značky Marsyas.

Jeho skutočným úspechom je však developerská firma HB Reavis Group, a teda nie CDčká, reproduktory či svetlá na diskotékach. K developerskej skupine sa pridal po dvoch rokoch jej existencie v roku 1995. Koncom 90-tych rokov sa firma preslávila výstavbou prvých veľkých administratívnych centier v hlavnom meste. Kancelárske areály od nich vo veľkom skupovala firma B.S.R.

Nikde sa neukazuje a nie sú o ňom takmer žiadne fotky. Toto je prvý slovenský miliardár a najbohatší Slovák

Na budovaní Bratislavy sa potom HB Reavis významne spolupodieľala postavením projektu Apollo a Auparku v Petržalke. Značka obchodných centier je teda spojená s HB Reavis. Toto obchodné centrum firma postupne vybudovala aj v Košiciach a nasledovali rovnaké projekty aj v Českej republike. Spoločnosť HB Reavis Auparky nielen stavia, ale chvíľu aj prevádzkuje. Keď dosiahnu objekty vrcholovú hodnotu, predáva ich obvykle zahraničným subjektom.

Jaroslav Haščák obsadil 2378. miesto s majetkom v hodnote 1,2 miliardy dolárov. Dnes je tento miliardár známy hlavne pre finančnú skupinu Penta a fakt, že si poňho vlani prišla NAKA. Nejaký čas dokonca sedel vo väzbe a je obvinený z korupcie.

Jeho začiatky však vedú až do univerzitu do Pekingu. Cez vysokú školu spoznal svojich súčasných partnerov Mareka Dospivu a Jozefa Oravkina. Práve s Dospivom založil v roku 1990 svoju firmu, cez ktorú predával oblečenie z Číny. To im vynieslo dostatok peňazí, aby sa neskôr Haščák s Dospivom a Oravkinom dali dokopy a začali obchodovať na trhu s cennými papiermi.

PENTA INVESTMENTS LIMITED (Penta) je v súčasnosti zapísaná so svojím sídlom na Cypre. Má rovnaké zastúpenie aj v Maďarsku, Českej republike, Poľsku alebo Holandsku. Stala sa jednou z dvoch investičných skupín v polovici 90. rokov. Tou druhou je finančná skupina J&T.

Zdroje: Forbes, Bloomberg, Startitup

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá