Priprav sa na jesenné koronové prepúšťanie. Ak ti dajú padáka, nenechaj sa oklamať

  • Tretej vlne pandémie sa zrejme nevyhneme. Dotkne sa zrejme aj našich peňaženiek či pracovných miest
  • Na čo si dať pozor? Hovorili sme s odborníkmi, ktorí varujú hneď pred niekoľkými problémami
práca, peniaze
Unsplash/Ethan Sykes
  • Tretej vlne pandémie sa zrejme nevyhneme. Dotkne sa zrejme aj našich peňaženiek či pracovných miest
  • Na čo si dať pozor? Hovorili sme s odborníkmi, ktorí varujú hneď pred niekoľkými problémami

Odborníci varujú pred príchodom tretej vlny. Tá by mohla mať vplyv na zdravie občanov a vyťaženie nemocníc, no dotknúť sa môže aj rozpočtu či zamestnanosti.

Ako sa na to pripraviť? Prečítaj si článok, v ktorom zhŕňame nielen to, čo nás zrejme čaká. Dozvieš sa tiež, aké opatrenia chystá rezort práce, čo na situáciu hovorí ekonomický analytik, ale aj na čo si dať pri prípadnom skončení pracovného pomeru pozor.

Len pred pár dňami guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír vyzval Slovákov na očkovanie. Podľa neho je preočkovanosť na Slovensku nízka a hrozia preto ďalšie lockdowny. Už teraz môžeme sledovať rast cien, píšu noviny.sk. Tento by sa mal postupne spomaliť. Podľa NBS tak nemusíš mať zbytočné obavy, ide o dočasný trend.

Ako horší zhodnotila centrálna banka pomalý rast zamestnanosti napriek tomu, že s uvoľňovaním opatrení prichádza naberanie zamestnancov. „Zamestnanosť by sa mala postupne zvyšovať, dynamicky by mali rásť aj mzdy,“ povedal Kažimír. Na predkrízovú úroveň by sa mal stav zamestnanosti dostať až na začiatku roka 2023. Terajší rast je spôsobený skôr sezónnymi prácami a momentálne uvoľnenejšími opatreniami.

Budú aj nové opatrenia

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny tvrdí, že pracuje na zlepšení situácie. Dáta vraj analyzujú a snažia sa pripravovať aj na prípadnú tretiu vlnu.

„Trh práce v roku 2020 a 2021 poznačila pandémia COVID-19, ktorá priniesla do svetovej ekonomiky neistotu a potrebu zo zdravotných dôvodov dočasne utlmiť aktivitu vo vybraných segmentoch slovenského hospodárstva,“ povedala pre Startitup.sk hovorkyňa rezortu Michaela Slivková Kirňaková.

práca, peniaze
zdroj: Unsplash/Jordan Whitfield

S opatreniami, ktoré doteraz spustili, sú spokojní. Tvrdia, že sa im podarilo zachrániť množstvo pracovných miest.

„Aby sme pomohli ochrániť čo najviac pracovných miest, ministerstvo už v apríli 2020 ako prvé spustilo najväčšiu finančnú pomoc v histórii Slovenska na podporu živnostníkov a udržania pracovných miest. Prvú pomoc sme v prvej vlne nastavili tak, že za august, september a október minulého roka klesla nezamestnanosť oproti predchádzajúcim mesiacom,“ tvrdí hovorkyňa.

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Zdroje: noviny.sk, SITA

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá