Chceš uniknúť kolapsu dopravy v Bratislave? Ružové bicykle si budeš môcť počas blokády požičať zadarmo

  • Počas protestov očakáva Rekola kolaps dopravy
  • Ľuďom ponúka svoje zdieľané bicykle zadarmo, stačí dodržať tieto podmienky
Protest, Rekola
Facebook/Dopravný podnik Bratislava, Rekola
  • Počas protestov očakáva Rekola kolaps dopravy
  • Ľuďom ponúka svoje zdieľané bicykle zadarmo, stačí dodržať tieto podmienky

Minulý týždeň sa pred úradom vlády konal neohlásený protest, čo pocítila najmä doprava Bratislavy. Protestujúci úplne vyradili Hodžovo námestie a výrazne ovplyvnili dopravu v celom meste. Situácia bude 5. a 6. augusta vďaka ďalším protestom podobná, ak nie horšia.

Na situáciu sa pripravil aj bikesharing Rekola, ktorý je v Bratislave už od roku 2020. Česká spoločnosť vychádza Bratislavčanom počas protestov v ústrety. Rozhodla sa ponúknuť svoje ružové zdieľané bicykle všetkým zadarmo.

Ak nemusíš, najbližšie dni do mesta nechoď, uviazneš medzi antivaxermi. Plánujú blokovať dopravné tepny Bratislavy

„Protesty v minulom týždni paralyzovali dopravu v celom meste. Okrem blokovania áut odstavili demonštranti aj väčšinu liniek MHD, jazdiacich cez centrum mesta. Na rozdiel od minulého protestu chcú tento týždeň demonštranti zablokovať odstavenými automobilmi aj všetky dôležité bratislavské križovatky,“ vraví hovorca bikesharingu Martin Žarnovický.

Mnohí po minulotýždňovom proteste kritizovali políciu, ľudia mali pocit, že situáciu nezvládla. Prezident policajného zboru Peter Kovařík s takými tvrdeniami nesúhlasil, podľa neho ide pri protestoch o prejav demokracie a je potrebné, aby si aj tí občania, ktorí nezdieľajú názor demonštrantov, zvykli na takýto prejav názorov. Aj keď ich priamo obmedzuje na bežnom spôsobe života.

S promo kódom „zadarmo“

Jediné, čo musia záujemcovia spraviť, je, stiahnuť si aplikáciu Rekola a vložiť do nej kód „zadarmo“. Tým si aktivujú bezplatné jazdy na obidva dni.

Ako sa do práce dopravuješ ty?

„Následne si cez aplikáciu naskenujú kód bicykla, ktorý sa automaticky odomkne, odvezú sa ním do práce a odparkujú ho k stojanu na bicykel, ktorý je znázornený v mobilnej aplikácií. Požičanie bicykla zadarmo platí na prvých 30 minút jazdy. Rekolom sa budú môcť odviezť Bratislavčania aj späť domov, pričom bezplatné jazdy budú platiť oba dni. Mapu a polohu všetkých bicyklov a stojanov nájdu cestujúci online priamo v mobilnej aplikácií Rekola.“

Hovorca ďalej dodáva, že Rekola bicykle už v Bratislave fungovali ako alternatíva dopravy, konkrétne ako linka X5 pri rekonštrukcii dúbravsko-karloveskej radiály.

Bežná cena

Aktuálne sa v našom hlavnom meste nachádza viacero bike-sharingov. Prvým vôbec boli White Bikes pod záštitou Cyklokoalície, následne sa oficiálne prvými stali žlté Slovnaft BAjk, ktoré tvoria najväčší podiel zdieľaných bicyklov v Bratislave s dokovacími stanicami rozmiestnenými v celom meste.

Bratislava má bicykle. Teraz treba to najdôležitejšie – cyklotrasy, aby sa ľudia nebáli o život

Máj 2020 priniesol do Rače bicykle spoločnosti Antik Telecom a ako posledné pribudli do mesta ružové bicykle Rekola, v oboch prípadoch platí, že bicykle už nie je potrebné odstaviť v dokovacej stanici, stačí ich priviezť do ružového štvorca zobrazeného v aplikácii (Rekola), či nechať kdekoľvek v cieli jazdy (Antik Telecom).

Bicykle od českej spoločnosti sú ľahšie, vhodné aj pre menej skúsených cyklistov, a hlavne, ich použitie sa pri mesačnom lístku cenovo rovná zdieľaným bicyklom Antik Telecom, ktoré sú lacnejšie, ako Slovnaft žlté bicykle. Pri ročnom lístku sú však najvýhodnejšie Slovnaft bicykle. 

Jazda na ružovom bicykli stojí 1 euro, mesačné predplatné na neobmedzený počet jázd je počas prvého týždňa prevádzky zlacnené iba na 4,50 eura. Navyše, ak si vlastníkom karty Multisport, máš 2x denne hodinovú jazdu zadarmo. Jediné, čo potrebuješ, je stiahnuť si aplikáciu, verifikovať kartu zaslaním 1 centa a môžeš jazdiť.

Zdroje: Rekola, Startitup

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá