Nekňuč a prevezmi kontrolu. Známy hollywoodsky herec vo svojej novej knihe radí, ako sa stať pánom svojho života

  • Hollywoodska sláva mu začala prerastať cez hlavu
  • Preto sa utiahol a našiel sám seba
  • O svoje skúsenosti sa teraz Matthew McConaughey delí vo svojej novej knihe
greenlights+by+matthew+mcconaughey
Instagram/the_spines
  • Hollywoodska sláva mu začala prerastať cez hlavu
  • Preto sa utiahol a našiel sám seba
  • O svoje skúsenosti sa teraz Matthew McConaughey delí vo svojej novej knihe

Ľúbostný list životu. Aj tak Matthew McConaughey hovorí o svojej knihe Greenlights, ktorá sa už dočkala aj svojho slovenského prekladu. Ak teda radšej čítaš knihy v slovenčine, môžeš si ju zakúpiť pod názvom Životom na zelenú. 

Ako informuje magazín People, dnes už 51-ročný herec a producent začína svoju knihu tým, že o sebe uviedol hneď niekoľko zaujímavých faktov. Jedným z nich je aj to, že bol ako 15-ročný sexuálne zneužitý, a to nie raz.

Ako vo svojich memoároch uvádza, po prvýkrát mal sex proti svojej vôli, keď mal 15 rokov, druhýkrát sa tak stalo v jeho 18-tke. Vtedy ho sexuálne zneužil dokonca muž.

Dokázal sa postaviť na nohy

Matthew McConaughey ale vo svojej knihe píše, že sa nikdy necítil ako obeť. Je presvedčený o tom, že svet sa spojil, aby ho napriek ťažkej mladosti urobil šťastným.

Herec v knihe ďalej píše aj o svojom ťažkom detstve. Čo je však zaujímavé je to, že ani tu sa nestavia do role obete. Jeho prístup je neuveriteľne inšpirujúci a čitateľa podnecuje k tomu, aby prijal skutočnosť, že je len na nás, ako sa k daným situáciám v našom živote postavíme.

Kniha je rozdelená na 3 časti

Obľúbený herec rozdelil svoju knihu na 3 časti, a to podľa jednotlivých farieb semaforu. Jedna časť je teda červená, ďalšia oranžová a posledná zelená. Do týchto častí roztriedil svoje prežité životné udalosti podľa toho, či ho jednotlivé momenty v živote prinútili úplne sa zastaviť, pozastaviť sa alebo ho posunuli vpred.

Ako sa vyjadril samotný herec: „Všimol som si, že mnoho červených a oranžových svetiel, ktoré sa v mojom živote rozsvietili, sa časom zmenili na zelenú.“

Ako príklad uvádza smrť svojho otca, ktorá ho síce hlboko zasiahla a istú čas svietila v jeho živote táto udalosť na červeno, no to, akým mužom jeho otec bol a ako ho to každý jeden deň ovplyvňuje, ju mení na zelenú.

Kniha na mieru nie je problém, ale dokonalý nápad. Slovenky ti odporučia, akú knihu si vziať na lehátko či na hory

V knihe nájdeš množstvo užitočných rád

„Začnite tým, že pomyslíte na svoj koniec.“ Napríklad aj takto znie jedna z nich. Možno ti táto rada príde ako absurdná či dokonca morbídna, no herec veľmi dobre vie, o čom hovorí. Na základe svojich životných skúseností totiž došiel k poznaniu, že ak chceme žiť naplno, v prvom rade si musíme uvedomiť, že nebudeme žiť večne.

Ako hovorí sám autor, je to kniha o tom, ako vo svete, ktorý nám zvyčajne hovorí nie, získať viac „áno“ a o tom, ako rozoznať, kedy by mohlo byť „nie“ vlastne preoblečeným „áno“. 

Knihu napísal po návrate z púšte

Matthew McConaughey sa na svojom Instagrame vyjadril, že denník si viedol už v podstate od obdobia, kedy sa naučil písať. Zaznamenával si doň úplne všetko – svoje radosti, starosti, veci, čo ho nahnevali, svoje úspechy, svoje neúspechy a množstvo iného.

Postupom času si začal uvedomovať, že jeho životné lekcie by mohli mať pre ľudí istý prínos. Svoje životné skúsenosti sa tak na podnet svojej manželky rozhodol pretaviť do knihy. 

Spravil to ale veľmi nezvyčajným spôsobom. Miesto toho, aby sa zavrel do kancelárie v pohodlí svojho domova, odišiel na 52 dní na púť do púšte, kde bol, samozrejme, po celý čas bez elektriky. Tam vytvoril celý koncept svojej knihy, ktorý potom už len rozvíjal. 

Nekňučať, bojovať

Celá kniha sa vezie v duchu obrovskej mentálnej sily a hesla, že človek sa so životom jednoducho musí vedieť pobiť. 

Niekedy zábavné, niekedy dojemné, iné zas podnetné – aj také sú lekcie zo života obľúbeného herca, ktoré ťa podnietia k zmene životnej filozofie a naučia ťa, ako miesto kňučania začať bojovať, a aké dôležité je rozpoznávať svetlá semaforu nielen na križovatke cestnej, ale predovšetkým na križovatke tvojho života. 

Zdroje: People, Instagram

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá