Štvorica študentov začínala startup so 100 eurami vo vačku, dnes má ich firma hodnotu viac ako 5 miliárd eur

  • Štvorica študentov z Bavorska dostala po vypočutí si problémov jedného riaditeľa firmy nápad, na ktorom vybudovala niekoľko miliardovú spoločnosť
  • Od investorov už dostali stovky miliónov eur a patria medzi najhodnotnejšie startupy Európy
  • Na čom pracujú a ako chcú motivovať svojich ľudí?
Personio zakladatelia nemecký startup
Personio
  • Štvorica študentov z Bavorska dostala po vypočutí si problémov jedného riaditeľa firmy nápad, na ktorom vybudovala niekoľko miliardovú spoločnosť
  • Od investorov už dostali stovky miliónov eur a patria medzi najhodnotnejšie startupy Európy
  • Na čom pracujú a ako chcú motivovať svojich ľudí?

Stále mám snímku obrazovky toho bankového účtu, na ktorom nám zostalo asi 100 eur. Bolo naozaj zaujímavé, ako tesne sme to zvládali,“ spomína na začiatky firmy Personio jej spoluzakladateľ a súčasný generálny riaditeľ Hanno Renner.

Spoločnosť sa zaoberá HR softvérmi – softvéry/programy, ktoré používajú firmy napríklad pre priehľadnejšie a jednoduchšie riadenie svojich zamestnancov.

Časy, keď mal Personio na študentskom konte len spomínaných 100 eur, sú už minulosťou. Dnes má táto spoločnosť hodnotu neuveriteľných 6,3 miliardy dolárov (cca. 5 miliárd eur) a pracuje pre ňu viac ako 1 000 zamestnancov. Zrejme právom býva zaraďovaná medzi najhodnotnejšie startupy Európy.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Personio (@inside.personio)

Jej príbeh sa začal zhruba pred 6 rokmi v nemeckom Bavorsku, kde sa v Centre pre digitálne technológie a manažment (inštitút dvoch mníchovských univerzít) spoznali štyria študenti – štyria zakladatelia Personia: Hanno Renner, Roman Schumacher, Arseniy Vershinin a Ignaz Forstmeier, píše Insider.

zdroj: Personio

Myšlienka pre spoločnosť Personio vzišla z vypočutia si jedného kamaráta, ktorý sa ako technologický riaditeľ firmy snažil riadiť HR procesy v nej, lenže nemal potrebný softvér. Štvorica sa tak pustila do vytvárania riešenia.

Ako študenti nemali kanceláriu, takže na vysokej škole pracovali všade, kde našli priestor na vytvorenie prvého softvérového produktu Personio. Zhromaždili všetky úspory, ktoré mali, aby pomohli s nákladmi,“ píše o ich príbehu na svojom webe americká televízia zameraná na biznis – CNBC, pre ktorú Renner poskytol aj rozhovor.

Keď sa našli prví zákazníci, ktorí platili za používanie prvého softvéru od Personia, mladá firma si prenajala malý kancelársky priestor a zamestnala ďalších ľudí, čiže už ju netvorili len jej zakladatelia.

Výrazný skok do vyššej ligy nastal po júli 2016, kedy sa startupu podarilo získať investíciu 2,1 milióna eur. Medzi investormi bol podľa správy CNBC aj Global Founders Capital, ktorý kedysi podporil napríklad aj Facebook (dne Meta) či LinkedIn.

Bola to prvá veľká investičná injekcia do firmy, no rozhodne nie posledná. S rastom spoločnosti rástla aj hodnota nových investícii, ktoré prichádzali a ktorých celková spoločná hodnota by sa dnes dala rátať v stovkách miliónov dolárov, informuje Techcrunch.

Najnovšia dávka financií sa používa na vývoj najnovšej kategórie softvéru s názvom People Workflow Automation. Cieľom je odstrániť softvérové ​bariéry medzi HR (ľudské zdroje/personálne oddelenie) a inými oddeleniami spoločnosti, napríklad, ak je pri prijímaní zamestnanca potrebné vykonať rôzne úlohy v rôznych častiach podniku,“ uvádza CNBC.

Renner v rozhovore pre toto médium jasne povedal, že chce vo firme podporovať úroveň vlastníctva Personia zo strany zamestnancov, od čoho očakáva, že ako do istej miery jeho spolumajitelia budú robiť lepšie rozhodnutia a „správať sa viac ako podnikatelia“.

Taktiež zaspomínal na svoje študentské časy, keď si na školné privyrábal ako kapitán riadením lodí, kde mu „úroveň zodpovednosti pri vedení posádky pomohla pripraviť sa na úlohu generálneho riaditeľa, pokiaľ ide o uznanie dôležitosti prevzatia informácií od svojich zamestnancov“.

Zdroje: Personio, CNBC, Techcrunch, Insider

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá