Pribudlo viac ako 8 000 nakazených. V karanténe sú stovky tried, pandémia takmer nenapraviteľne naštrbila vzdelávanie

  • Počet pozitívne testovaných pacientov PCR testami sa za včerajší deň zvýšil o 8 120
  • Počet ukončených laboratórnych vyšetrení predstavuje 23 507
žiaci sedia v škole na hodine
TASR/AP/Michel Spingler
  • Počet pozitívne testovaných pacientov PCR testami sa za včerajší deň zvýšil o 8 120
  • Počet ukončených laboratórnych vyšetrení predstavuje 23 507

V pondelok odhalili PCR testy na Slovensku 8 120 ľudí nakazených koronavírusom, pričom laboratóriá vykonali 23 507 PCR testov. Za uplynulý deň pribudlo 23 obetí ochorenia COVID-19 na celkových 17 698. V nemocniciach leží 1 499 ľudí s ochorením COVID-19, informuje Národné centrum zdravotníckych informácií.

Z údajov korona.gov.sk ďalej vyplýva, že cez antigénové testy pribudlo v uplynulom dni 1 755 pozitívne testovaných osôb. Vykonaných pritom bolo 42 696 testov. Na jednotke intenzívnej starostlivosti a oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny je 301 ľudí, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 151 osôb. Viac ako 81 % z hospitalizovaných nie je zaočkovaných, alebo má len jednu dávku očkovacej látky.

Pribudlo podľa hovorkyne rezortu zdravotníctva Zuzany Eliášovej 16 052 ľudí zaočkovaných treťou dávkou vakcíny, spolu ju má na Slovensku už 1,42 milióna osôb. Druhú dávku očkovacej látky dostalo v uplynulom dni 2 941 ľudí, túto má už 2,64 milióna osôb. Prvú dávku vakcíny dostalo 1 582 osôb, a teda celkový počet zaočkovaných aspoň jednou dávkou je na Slovensku 2,79 milióna ľudí. K 60-percentnej zaočkovanosti chýba takmer 510-tisíc ľudí.

Nenapraviteľné straty na deťoch?

Zatvorenie škôl v dôsledku koronavírusovej pandémie „až takmer nenapraviteľným spôsobom“ naštrbilo proces vzdelávania detí na celom svete, vyhlásil to Detský fond OSN (UNICEF). 

Čiastočným uzatvorením škôl je podľa neho stále postihnutých viac než 616 miliónov žiakov a študentov. Okrem toho, že v mnohých krajinách je miliónom detí odopieraná šanca na získanie základných vedomostí a praktických zručností, malo prerušenie vyučovacieho procesu dosah na mentálne zdravie žiakov a vynaložilo ich väčšiemu riziku zneužívania.

Mnohým tiež zabránilo v prístupe k jedinému „pravidelnému zdroju výživy“, dodal UNICEF. „Celkom jednoducho sme svedkom takmer nenapraviteľných strát v oblasti výučby detí,“ povedal riaditeľ UNICEF-u pre vzdelávanie Robert Jenkins vo vyhlásení skoncipovanom takmer dva roky od začiatku pandémie.

zdroj: TASR/Ján Krošlák

Ako zdôraznil, len opätovné otvorenie škôl nestačí, a vyzval na intenzívnu podporu obnovy strateného vzdelávania. „Straty v učení v dôsledku zatvorenia škôl viedli k tomu, že možno až 70 % desaťročných detí nie je schopných prečítať jednoduchý text alebo mu porozumieť,“ upozornil Detský fond OSN.

Pre porovnanie, pred pandémiou tento počet predstavoval v krajinách s nízkym a stredným príjmom 53 %. Napríklad v Etiópii sa deti naučili len 30 – 40 % látky z matematiky, ktorú by sa naučili v prípade normálneho školského roka na základnej škole, odhaduje UNICEF.

Covid zatvára triedy

Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava informuje, že v 3. kalendárnom týždni eviduje v Bratislavskom kraji 230 tried v karanténe, a to konkrétne: 39 tried v materských školách, 158 tried na základných školách, 33 tried na stredných školách. V piatich školách bol prerušený výchovno-vzdelávací proces celej školy (týka sa to 4 materských škôl a 1 strednej školy). 

V Trenčíne je aktuálne v karanténe 37 tried v základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Informovala o tom hovorkyňa Trenčína Erika Ságová. Ako dodala, v trenčianskych materských školách je v karanténe osem tried. 

Kvôli Covidu bolo minulý týždeň v karanténe 57 tried na stredných školách aj v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja. „Na dištančnom vyučovaní z dôvodu karantény sa tak ocitlo spolu 1 399 stredoškolákov na župných školách,“ uviedla pre TASR hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

Počet pozitívnych na ochorenie COVID-19 v okrese Stará Ľubovňa už začína stúpať. V minulom týždni testy odhalili dokopy 459 pozitívnych, v porovnaní s týždňom predtým je to o 215 prípadov viac. Z nich 36,6 percenta predstavujú deti do 18 rokov.

Aj v tejto vekovej skupine eviduje Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Starej Ľubovni nárast oproti týždňu predtým o 119 prípadov. Agentúru SITA o tom informovala regionálna hygienička Mária Mancalová.

Pre šírenie koronavírusu bolo v okrese zatvorených takmer tridsať tried, čo je oproti týždňu predtým takmer raz toľko. „K 24. januáru evidujeme na území okresu Stará Ľubovňa prerušený výchovno-vzdelávací proces s prechodom na dištančné vzdelávanie v 16 triedach jedenástich základných škôl a v piatich triedach troch stredných škôl. Prerušený výchovno-vzdelávací proces evidujeme aj v ôsmich triedach šiestich materských škôl,“ priblížila Mancalová.

Zdroje: NCZI, MZSR, korona.gov.sk, SITA, TASR, UNICEF, Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá