Futuristické lietajúce taxíky môžu byť čoskoro realitou. Ich výroba bude stáť poriadny balík

  • Čoskoro pôjde do výroby prvých 100 lietajúcich taxíkov
  • Komfortné cestovanie pre štyroch ľudí
  • Skvelé riešenie s ohľadom na znižovanie emisií uhlíka
  • Čoskoro pôjde do výroby prvých 100 lietajúcich taxíkov
  • Komfortné cestovanie pre štyroch ľudí
  • Skvelé riešenie s ohľadom na znižovanie emisií uhlíka

Letecká spoločnosť United Airlines vsadila na lietajúce stroje, do ktorých investovala zálohu 10 miliónov dolárov. S informáciou prišla oficiálna stránka spoločnosti Archer, pričom uvedená suma poslúžila ako záloha na výrobu prvých 100 kusov lietajúcich taxíkov.

„Archer má veľkú, odvážnu víziu. A náš prístup k tomuto výnimočnému míľniku tomu musí zodpovedať,“ uviedla vo štvrtkovom vyhlásení Louise Bristow, šéfka marketingu a komunikácie spoločnosti Archer. 

Nové elektrické stroje od Archer Aviation, startupu so sídlom v San Franciscu, sľubujú komfort a hlavne, pocit hybridného zážitku zloženého z auta a lietadla.

Hodnota transakcie je približne 1 miliarda dolárov s opciou na nákup ďalších lietadiel v hodnote 500 miliónov dolárov.

„Prijatie hotovostného vkladu je potvrdením doterajších úspechov spoločnosti Archer. A to nie len v oblasti letového testovania a vývoja produktov, ale aj skvelým signálom dôvery v náš plán komercializácie,“ uviedol v oficiálnom vyhlásení generálny riaditeľ spoločnosti Adam Goldstein.

Sériová výroba ekologickejších lietadiel bude spustená v roku 2024

Podľa Business Insider sú letecké spoločnosti v súčasnosti pod tlakom, aby čo najefektívnejšie znížili emisie uhlíka. A práve elektrické lietajúce taxíky považujú za prostriedok na dosiahnutie tohto cieľa. 

Víziou je preprava cestujúcich na letisko rýchlo, bezpečne a ideálne s minimálnym dopadom na životné prostredie.

United odhaduje, že lietadlo eVTOL (elektrický vertikálny vzlet a pristátie) by mohlo znížiť emisie CO2 o 47 % na cestujúceho – napr. medzi Hollywoodom a medzinárodným letiskom Los Angeles, jedným z prvých miest, kde Archer plánuje spustiť svoje nové unikátne stroje budúcnosti.

United Airlines - nové lietajúce taxíky
zdroj: Archer

„Veríme, že eVTOL majú potenciál pomôcť k dosiahnutiu uhlíkového neutrálneho cestovania. Zároveň budú slúžiť ako inovatívny nový nástroj na zmenu spôsobu, akým zákazníci United zažívajú pohodlie a efektivitu počas dochádzania na ľubovoľné miesta po celom svete,“ uviedol prezident United Airlines Ventures Michael Leskin.

Investícia do lietadla Archer prichádza v čase, keď si letecká spoločnosť United stanovila cieľ dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050.

Skvelé funkcie s využitím najnovších technológií

Fox Business uvádza, že lietadlá eVTOL spoločnosti Archer majú vďaka 12 rotorom (z toho 6 sa dá nakloniť) schopnosť vzlietnuť a pristáť podobne ako vrtuľníky, čo znamená, že nie je potrebná pristávacia dráha.

Sú navrhnuté tak, aby boli tichšie ako autá. Disponujú taktiež klimatizačnou jednotkou a majú dojazd 96 km pri maximálnej rýchlosti až 241 km za hodinu.

Zakúpenie alebo rezervácia lístkov bude možná prostredníctvom smartfónu a spoločnosť už teraz vyvíja aplikáciu, s ktorou zákazníkom celý proces nakupovania zjednoduší.

Spoločnosť tvrdí, že spočiatku plánujú používať lietajúce taxíky v jednom alebo dvoch mestách. Všetko bude závisieť od preťaženosti daného územia, ale zatiaľ konkrétne názvy miest nepoznáme.

Prekážok je stále veľa, tvrdí riaditeľ spoločnosti

Technológia eVTOL je síce prelomová z viacerých hľadísk, ale stále v tom nájsť niekoľko múch. Predstav si situáciu z reálneho života. Lietajúci taxík už preváža cestujúcich, ale dokáže tak urobiť len na nízkych úrovniach v husto obývaných oblastiach.

Pre bezpečie ľudí bude preto potrebné, aby regulačné orgány zaviedli nové systémy riadenia dopravy. Čo presne by to mohlo byť zatiaľ netušíme. Ale ak už niekto dokázal vymyslieť funkčný model elektrického lietajúceho taxíku, takéto niečo by nemal byť žiadny problém.

United Airlines - nové lietajúce taxíky
zdroj: Skysports

Ďalej bude potrebné vybudovať novú infraštruktúru na podporu rozšíreného zavádzania eVTOL. S týmto krokom im pomôže spoločnosť Skyports, ktorá pracuje na vývoji sietí tzv. vertiportov, teda miest, kde môže taxík bezpečne pristáť, nabiť sa a cestujúci si môže dať kávu.

Kedy sa tieto výnimočné kúsky robotiky dostanú k nám do Európy zatiaľ nevieme. Ak by sa koncept uchytil na domácej pôde, príde rada aj na nás.

Pre zatiaľ však musíme počkať minimálne na výrobu prvých 100 kusov. Tie začnú lietať naprieč americkým vzdušným priestorom a zabezpečia ľudom úplne nové obzory pri inovatívnom cestovaní vzduchom.

Zdroje: Archer, Fox Business, Business Insider, Skyports

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá