Slováci šetria, ale cestovania sa nevzdajú. To si radšej nezakúria

  • Inflácia nebráni Slovákom cestovať
  • Volia si lacnejšie destinácie a obmedzujú ostatné výdavky
cestovanie dvojica pri vodopáde otec dieťa na pláži more dovolenka
Ilustračný obrázok, Pixabay/Chinh Le, sarahbernier3140
  • Inflácia nebráni Slovákom cestovať
  • Volia si lacnejšie destinácie a obmedzujú ostatné výdavky

Inflácia má dopad na kvalitu života každého človeka. Najnovší prieskum pre Kiwi.com od agentúry STEM/Mark ale ukazuje, že niektorí Slováci sa aj napriek tomu nechcú vzdať možnosti cestovať.

Podľa výsledkov prieskumu je 40 % Slovákov ochotných vzdať sa návštev reštaurácií, no ešte väčšej časti nerobí problém zrieknuť sa nového počítača alebo mobilu. 

Lacnejšie varianty

Na základe výsledkov prieskumu agentúry STEM/Mark z októbra 2022 nezastavila inflácia takmer štvrtinu Slovákov, ktorí plánujú cestovať aj naďalej. Nezabránia im v tom ani vyššie ceny. Viac než polovica ľudí sa snaží vyhľadávať lacnejšie varianty cestovania.

Celkom 52 % ľudí si vyberá lacnejšie spôsoby prepravy, lacnejšiu destináciu alebo si jednoducho svoju dovolenku skrátia. Dokonca sú prípadne ochotní vzdať sa aj iných vecí, aby si mohli dovoliť cestovať. 

Ďalších 56 % Slovákov uviedlo, že sú kvôli cestovaniu ochotní obetovať množstvo iných vecí, pretože radi spoznávajú miestnu kultúru a život v iných krajinách. V prieskume uviedlo 40 % ľudí, že sa vzdajú kvôli tomu návštev barov a reštaurácií, väčšia časť (48 %) sa zas zaobíde bez najnovších technologických vymožeností, 31 % Slovákov plánuje ušetriť takým spôsobom, že si budú pripravovať do práce svoj vlastný obed a 25 % chce regulovať vykurovanie. 

Záujem o diaľkové lety

V rámci prieskumu agentúra zistila, že v najbližších mesiacoch sa plánuje vydať na cesty až 52 % Slovákov. Vyhľadávať budú také destinácie, ktoré sú lacnejšie a zodpovedajú ich kritériám výberu dovolenky

Hlavným rozhodovacím faktorom pri výbere dovolenky je podľa viac než polovice Slovákov ich rozpočet. Ide o trend, ktorý sa podobne ako preferencia lacnejších destinácií objavuje aj naprieč krajinami východnej a strednej Európy vrátane Poľska, Česka, Rumunska a Maďarska. 

O rastúcom dopyte po letoch do zahraničia nasvedčuje aj tohtoročná jeseň a obdobie okolo Vianoc a Nového roka. Aktuálny záujem je v porovnaní s minuloročnou jeseňou z pohľadu počtu rezervácií takmer trojnásobný. Po dvojročnej prestávke je opäť záujem aj o dlhé lety do exotických destinácií, a to najmä v zimnom a jesennom období. 

„Diaľkové lety, ktoré sa v rokoch 2019 až 2021 prepadli o 76 %, sa tento rok znova hlásia o slovo. Oproti vlaňajšku je záujem päťnásobný. Ide predovšetkým o destinácie tradične obľúbené medzi Slovákmi, ako sú napríklad Thajsko, SAE, USA či Dominikánska republika. Aj napriek tomuto pozitívnemu trendu očakávame, že koncom roka budú znova dominovať lety na kratšie vzdialenosti, a to primárne do Veľkej Británie, Talianska, Španielska či Dánska,“ hovorí Eliška Řezníček Dočkalová, riaditeľka Customer Experience v Kiwi.com.

Ľudia s batožinou
zdroj: TASR/Thomas Padilla

Záujem o exotiku

Stále viac Slovákov vyhľadáva popri tradičných stredomorských destináciách oddych v exotických krajinách s priamymi letmi z Bratislavy a Košíc. Našinci v letnej sezóne najčastejšie dovolenkovali v Grécku, Turecku, Chorvátsku, na Cypre a v Egypte.

„Najnavštevovanejšie prímorské destinácie sú už tradične grécke ostrovy, Chorvátsko a Cyprus. Do TOP 3 sa opäť vrátilo Turecko, ktoré je pre vynikajúci pomer ceny a kvality veľmi obľúbenou destináciou,“ uviedla riaditeľka cestovnej kancelárie Satur Nora Fedorová.

„Z pohľadu počtu cestujúcich zostali Slováci verní dovolenkám na Slovensku, ktoré sa stalo pre väčšinu z nich druhou letnou dovolenkou,“ podotkla.

Počet cestujúcich do Chorvátska popri tradičnej ceste individuálne autom výrazne vzrástol cez cestovku. Okrem doterajšieho vyhľadávaného ubytovania v súkromí chcú Slováci viac bývať v hoteloch a k Jadranskému moru letieť priamo. „Záujem o Chorvátsko letecky sa za posledný rok viac ako zdvojnásobil. Aj preto na leto 2023 k priamym letom z Bratislavy a Košíc na Brač pridávame aj priame lety z Bratislavy do Dubrovníka,“ priblížila Fedorová.

V tomto roku je najväčší záujem o Dubaj, Omán, Maldivy, Zanzibar a Mexiko. Dovolenka v exotike už dávno nie je sústredná na dva, tri zimné mesiace, ale takmer na tri štvrtiny roka – od októbra do mája. 

Trend v roku 2022 okrem toho ukazuje, že ľudia sa opäť vracajú do kamenných pobočiek a preferujú osobný kontakt a rady. Platí to najmä pri drahších dovolenkách a poznávacích zájazdoch. Do exotiky sa začalo lietať priamo z Bratislavy a Košíc, pričom 62 % odletov bolo zo Slovenska, zatiaľ čo pred pandémiou to bolo 88 % z Viedne. Až 75 % cestujúcich dovolenkuje v päť a viac hviezdičkových hoteloch.

Zdroje: TS, SITA

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá