Účtovníčka pripravila slovenskú obec o viac ako milión eur. Platila ich veštici

  • Exúčtovníčka pripravila obec o nemalé peniaze
  • Pre zdravotný stav nemôže byť stíhaná
Ilustračná foto
Ilustračná foto, Unsplash/Tech Daily TASR/František Iván
  • Exúčtovníčka pripravila obec o nemalé peniaze
  • Pre zdravotný stav nemôže byť stíhaná

V utorok na Okresnom súde v Prešove prebehlo hlavné pojednávanie v trestnej veci, ktorá má súvis s nelegálnymi prevodmi obecných účtov obce Šarišské Michaľany z okresu Sabinov. Podľa denníka Korzár prišla táto obec o sumu 1,3 milióna eur.

Za sumou, o ktorú obec prišla, má stáť bývalá účtovníčka Zuzana C., ktorá sa týchto financií postupne „zbavovala“ a posielala ich, podľa portálu Trend na osem rôznych účtov. Vtedajší starosta obce Jozef Mačo povedal, že dotyčná mala na tieto účty dokonca posielať aj svoje peniaze a keď už tie nemala, posielala z obecných.

V priebehu siedmich mesiacov malo z obecných účtov zmiznúť 1 292 847,43 eura, čo je približne polovica ročného rozpočtu tejto obce.

Napriek tomu, že je zrejmé, kto prevod uskutočnil, sa exúčtovníčka Zuzana C. pred súd dostala len ako svedkyňa a poškodená, keďže ju pre jej nepríčetnosť už trestne nestíhajú.

Poškodená, pre jej zdravotný stav, na utorkovom pojednávaní využila zákonnú možnosť nevypovedať, avšak jej výpoveď bola čítaná zo zápisnice, v ktorej bolo opísané, ako od nej peniaze vymáhači vymáhali.

Začalo sa to výkladom kariet

Zuzana C. opísala, že celý „príbeh“ začal ešte v roku 2012, kedy objavila stránku veštice Nely a požiadala o výklad kariet. „Bola som v ťažkom psychickom rozpoložení z dôvodu odchodu partnera, ktorý ma nechal s dvoma deťmi,“ uviedol Korzár výpoveď Zuzany C.

Veštkyňa sa mala trafiť do jej povolania, aj počtu detí, preto jej poškodená dôverovala. Za veštenie z kariet si vypýtala 20 eur, ktoré jej Zuzana dobrovoľne poslala.

Veštica sa Zuzane C. začala neskôr ozývať sama a hovorila jej o rôznych očistách, ktoré treba v jej dome vykonať, pretože sú tam prekliatia a podobne. Za túto službu si od poškodenej vypýtala 500 eur. Zuzana C. sa mala s vešticou kontaktovať cez správy a ako sama povedala, malo ísť o viac osôb, ktoré na poškodenú tlačili.

Na poškodenú tlačili natoľko, až si Zuzana C. vzala pôžičku z bánk a pôžičkových spoločností okolo sumy 50-tisíc eur.

„Pretože som svoje peniaze už nemala a oni mi stále písali, že už je to posledné, čo treba zaplatiť, začala som prevádzať peniaze z obecných účtov. Nemala som v úmysle previesť takú vysokú sumu, ale oni stále na mňa vyvíjali nátlak,“ povedala exúčtovníčka, poškodená s tým, že väčšinu platieb uskutočnila počas lockdownu. 

Ku koncu roka 2020 podala na políciu trestné oznámenie. Neskôr mala, podľa informácii denníka Korzár, skončiť hospitalizovaná na psychiatrickom oddelení. V januári 2021 ju prepustili a diagnostikovali jej paranoidnú schizofréniu.

Splátkový kalendár

Obec Šarišské Michaľany na zasadnutí vo februári 2022 schválilo pre Zuzanu C. splátkový kalendár. Dohodli sa, že poškodená bude na obecný účet posielať 100 eur mesačne, do 15. 1. 2042, uviedol Trend.

Exúčtovníčka má teda splácať 100 eur mesačne do svojho dôchodku, čo dohromady činí 24-tisíc eur. Suma, ktorú však obci dlhuje, je podstatne vyššia. 

Ak by mala byť celá suma obci vrátená, poškodená by do dôchodku musela ísť vo veku 1 077 rokov.

Podľa Korzára má hlavné pojednávanie vo veci podvodu pokračovať 3. marca 2023. 

Zdroje: SME, Korzár, Trend

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá