Drahšia ako dom pri mori: Za byt v lukratívnej bratislavskej lokalite zaplatíš cez 300-tisíc eur

  • Ak chceš bývať na dobrej adrese v Bratislave, priprav si státisíce eur
  • Za tie peniaze môžeš kúpiť dom v Chorvátsku
bratislava, chorvátsko
Ilustračný obrázok, Unsplash/Dušan veverkolog, Partha Narasimhan
  • Ak chceš bývať na dobrej adrese v Bratislave, priprav si státisíce eur
  • Za tie peniaze môžeš kúpiť dom v Chorvátsku

Z údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky vyplýva, že realizačné ceny nehnuteľností na Slovensku sa na konci roka 2022 oproti letu mierne znížili. Ovplyvnil to predovšetkým pokles cien starších domov a bytov, v dôsledku čoho sa medziročné zvyšovanie cien spomalilo pod 10 %.

Hoci ide o pomerne dobré správy, za nehnuteľnosti Slováci aj tak platia vysoké sumy. Ak však chcú bývať na lukratívne adrese, tieto sumy sa v mnohých prípadoch šplhajú do extrémov.

Jednou z najlukratívnejších adries na Slovensku je práve tá, kde sa nachádzajú veže Sky Park, ktoré si určite nie raz obdivoval aj ty. V súčasnosti sa do predaja dostali byty nachádzajúce sa vo štvrtej veži, pričom ich ceny ťa poriadne prekvapia.

Ako sa totiž uvádza na stránke Sky Park, ceny dvojizbových bytov začínajú na 343-tisíc eurách a tých trojizbových na 433-tisíc eurách. Cena za väčšie byty na stránke uvedená nie je, no dá sa predpokládať, že bude tiež poriadne vysoká. 

Dychberúce výhľady

Pozreli sme sa teda na nehnuteľnosti, ktoré by si za tieto peniaze mohol kúpiť pri mori a v iných krajinách. V prvom rade sme sa zamerali na Chorvátsko, ktoré mnohí Slováci považujú za svoj druhý domov.

Prvá ponuka, ktorá nás zaujala, sa nachádza na ostrove Šolta. Ide o nehnuteľnosť, ktorá sa podľa inzerátu nachádza iba 10 metrov od mora, pozostáva zo 4 izieb a z 2 kúpeľní. Súčasťou domu je aj záhrada. Cena tejto nehnuteľnosti je 199-tisíc eur. 

Za 350-tisíc eur zoženieš apartmán nachádzajúci sa v centre mesta Split. Apartmán je rozdelený do dvoch samostatných jednotiek, pričom každá z nich disponuje vlastným vchodom. Prvá jednotka je garsónka a druhá je jednoizbový byt. Aj táto nehnuteľnosť sa nachádza v kamennom dome. 

V Splite sa nachádza aj krásny penthouse, ktorý tiež zatiaľ hľadá svojho majiteľa. Nehnuteľnosť disponuje obývačkou, spálňou, chodbou, kuchyňou a jedálňou. Nechýbajú tu však ani dve kúpeľne a tiež dve loggie. Z penthousu budeš mať prístup na terasu, ktorý ti poskytne dychberúci výhľad na more. Súčasťou ponuky je aj parkovacie miesto. Cena tejto nehnuteľnosti je 329 456 eur.

V prípade, že hľadáš niečo viac, zbystri svoju pozornosť. Na ostrove Vis sa totiž nachádza kamenný dom, ktorý hľadá svojho majiteľa. Od pobrežia je vzdialený len 350 metrov, je orientovaný na juhozápad a disponuje aj pomerne veľkou záhradou.

Ak chceš prežiť svoj Mamma Mia sen, ale v Chorvátsku, tento dom môže byť tvoj za 220-tisíc eur. Jeho výhodou je podľa inzerátu aj tichá a tienistá lokalita. Dom sa nachádza len 5 minút chôdze od centra mesta.

Ak si milovníkom staršej architektúry, táto ponuka je práve pre teba. Ide totiž o kamenný dom nachádzajúci sa v meste Šibenik, ktorého ulice dýchajú históriou. Podľa inzerátu je to dvojdom, ktorý pozostáva z troch poschodí. Celkovo ponúka 51 štvorcových metrov obytnej plochy.

Pred domom sa nachádza malé nádvorie so stolom a stoličkami, kde stráviš tie najkrajšie noci horúceho leta. Cena tejto nehnuteľnosti je 125-tisíc eur, pričom sa dá používať aj v tomto stave. V inzeráte sa však upozorňuje na to, že domu by sa zišla rekonštrukcia.

Posledná ponuka, ktorú sme pre teba vybrali, sa nachádza v mestečku Trogir. Ide o dom, ktorý sa skladá z troch samostatných bytových jednotiek o celkovej ploche 110 štvorcových metrov na pozemku s plochou 280 štvorcových metrov. Dve jednotky sa nachádzajú na prízemí.

Táto nehnuteľnosť je skvelá, pretože stojí 295-tisíc eur. Ak jednotlivé jednotky budeš počas leta prenajímať, tvoj vklad do nej sa ti vráti pomerne rýchlo.

Zdroje: Sky Park, Croatia Estate, Croestate, Croestate, Croestate, Croestate, Croestate

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá