Obľúbená slovenská pochúťka boduje v rebríčku. Obsadili sme 3. miesto TOP polievok strednej Európy
- Obľúbené slovenské jedlo sa dostalo do top 3. prestížneho rebríčka
- Patrí medzi najlepšie polievky regiónu
- Obľúbené slovenské jedlo sa dostalo do top 3. prestížneho rebríčka
- Patrí medzi najlepšie polievky regiónu
Pri pohľade na najobľúbenejšie polievky nášho regiónu môžeme byť hrdí. Slovensko totiž obsadzuje jednu z najvyšších priečok najlepších polievok zo strednej Európy. A ak doprajeme susedom, môžeme byť šťastní aj spolu s nimi.
Známy portál Taste Atlas totiž predstavil zoznam populárnych polievok pochádzajúcich zo strednej Európy. A na prvej priečke nájdeme poľskú pochúťku, druhú hrdo obsadili Česi a do top trojky sa vmestil aj slovenský tradičný vianočný chod.
Vyhral poľský kyseľ
Poďme teda zaradom.
Na prvé miesto rebríčka polievok zo strednej Európy Taste Atlas zaradil poľský „żurek“. U nás ide o polievku zvanú kyseľ. Vyznačuje sa výraznou kyslou chuťou. Polievka je z fermentovanej chlebovej alebo ražnej múky. Obsahuje aj mäso, ako sú klobásy, slanina či šunka, a nájdeš v nej aj zemiaky a huby.
„Żurek“ je mimoriadne populárny v celom Poľsku, no každý tamojší región má svoju vlastnú verziu. Niekedy sa podáva v jedlej miske z chleba. Poliaci ho tradične pripravujú a jedia počas sviatkov Veľkej noci.
Tradičná „česnečka“
Druhú priečku rebríčka obsadila česká cesnaková polievka „česnečka“. Ako sa traduje aj v našom folklóre, tak aj v Česku sa považovala za najlepší liek na prechladnutie či „kocovinu“.
Hoci je cesnak kľúčovou zložkou tejto polievky, jaj základ tvoria aj zemiaky, mäsový vývar, cibuľa a tradičné korenie.
Taste Atlas podotýka, že ide o zdravú pochúťku, ktorú Česi zvyčajne ozdobia aj strúhaným syrom a chrumkavými krutónmi.
Slováci sa nemajú za čo hanbiť. Naša obľúbená polievka skončila tretia >>>
Kapustnica
Na treťom mieste sme narazili na slovenskú pochúťku. Našu tradičnú „vianočnú“ kapustnica z kvasenej kapusty. Jej zloženie sa však líši podľa regiónu a obdobia varenia.
Pridávajú sa do nej rôzne položky od bravčového mäsa a klobás cez sušené huby. Na Slovensku ide o typický vianočný pokrm. V každom kraji, údolí či dedine sa však varí trochu inak. Slovenská kuchyňa je celkovo rôznorodá a ponúka „z každého rožka troška“, písali sme.
Taste Atlas kapustnicu opisuje ako výdatné zimné jedlo s bohatou chuťou.
„Je príbuzná viacerým podobným polievkam vo východnej a strednej Európe, no na Slovensku sa niekedy podáva s bryndzovými haluškami, zemiakovými haluškami zmiešanými so smotanovým ovčím syrom,“ podotkol portál.
Ak ťa zaujíma aj zvyšok rebríčka štvrtom mieste skončil maďarský guláš, a najlepšiu päťku uzatvoril maďarský slepačí vývar. Celý rebríček nájdeš na tomto odkaze.
Kapustnica vo svete
Kapustnica bodovala aj v celosvetovom polievkovom rebríčku. Ako sme písali v tomto článku, skončila na 26. mieste.
Nedávno sme ťa informovali aj o rebríčku zozname najobľúbenejších jedál na Slovensku. Najpopulárnejšie nie sú ani naše pirohy či halušky, ale práve maďarský guláš.
Také tradičné šišky skončili piate a kapustnica až štvrtá. Bryndzové halušky sú na treťom mieste, čisté halušky na druhom a guláš zvíťazil.
Lokša ako top dezert
Taste Atlas si tento rok posvietil aj na dezerty. Ano sme ťa informovali, do výberu najlepších 100 dezertov sa dostala aj jedna slovenská pochúťka, ktorú si však mnohí Slováci skôr predstavia ako prílohu než ako dezert. Ide totiž o lokše.
Lokše sa vyrábajú z mäkkého zemiakového cesta, ktoré sa vyvaľká do plochých okrúhlych tvarov a pečie sa na sucho, kým nie je chrumkavé a zlatisté.
Väčším zvykom je ich jesť na slano. Je však pravda, že mnohí Slováci si nevedia predstaviť napríklad vianočné trhy bez poriadnej makovej lokše, posypanej práškovým cukrom a preliatej roztopeným maslom.
Práve táto delikátna chuť prekonala aj taký americký brownie alebo dokonca aj české koláče a lokše vďaka tomu dostali krásne 51. miesto.
Čítaj viac z kategórie: Zo Slovenska
Zdroje: Taste Atlas, archív Startitup, archív Startitup