Až 40 % rakovín možno ovplyvniť životným štýlom. Táto potravina zohráva kľúčovú úlohu v prevencii
- Pre zdravie sa ukazuje kľúčová najmä vláknina
- Prijímať však treba odporúčanú dennú dávku

- Pre zdravie sa ukazuje kľúčová najmä vláknina
- Prijímať však treba odporúčanú dennú dávku
Zdravie je a vždy bude to najcennejšie, čo môžeme v živote chrániť a zveľaďovať. Nie nadarmo sa hovorí, že zdravie máš len jedno. Starostlivosť oň je nevyhnutná, ale, bohužiaľ, ho často prehliadame. Môžu za to zväčša hektický životný štýl, pracovná vyťaženosť či pohodlnosť, ktorá nám bráni meniť zlozvyky.
Na prvý pohľad sa pritom môže zdať, že základy zdravého života sú jednoduché a všetci ich poznáme. Tými základmi sú plnohodnotná a vyvážená strava, pravidelný pohyb a pobyt na čerstvom vzduchu, najmä na slnku.
Pri každodennom strese a množstve povinností, ktoré nás zaplavujú, však často zabúdame na to, čo je skutočne dôležité pre naše zdravie. Našťastie, veda a výskum nám neustále ponúkajú nové poznatky, ktoré nám pomáhajú lepšie pochopiť, čo nášmu telu prospieva a ako sa vyhnúť chorobám v budúcnosti.
Vedci neustále skúmajú faktory, ktoré môžu prispieť k dlhovekosti, a poskytujú nám konkrétne odporúčania na prevenciu závažných chorôb.
Chorobám môžeme zabrániť
Jednou z najväčších, ktorá prinúti každého na chvíľu sa pozastaviť, je jednoznačne práve rakovina. Podľa amerických prieskumov z AACR môžu ľudia ovplyvniť 40 % diagnostikovaných rakovín. Zvrátiť ich vznik pritom vieme práve zmenou zaužívaných zvykov a správania.
Obavy potvrdzujú aj dáta zo Slovenska. Ako informuje NCZI, onkologické ochorenia predstavujú druhú najčastejšiu príčinu, pre ktorú musia byť Slováci hospitalizovaní. Najviac prípadov evidovali v náraste prípadov s rakovinou kože, kolorekta a prsníka.
V prípade rakoviny kolorekta len v roku 2021 pribudlo 4 521 nových prípadov. Aj keď riziko tohto typu rakoviny zvyčajne rastie s vekom, podľa nedávneho prieskumu sa týka aj približne 10 % osôb mladších ako 50 rokov.
Na základe informácií z AICR je práve strava možnosťou na zlepšenia, ktorú vieme najjednoduchšie sami ovplyvniť. V ich preventívnych odporúčaniach môžeš prehľadne vidieť, že väčšina sa týka stravovania. Mnohé výskumy však naznačujú, že jeden stravovací návyk pri prevencii rakoviny jednoznačne víťazí.
Úplne jednoduchá zmena
Na víťaznej priečke môžeme uvidieť práve úplne jednoduchú zložku potravy – vlákninu. Jej jednoduchosť však nezabraňuje faktu, že len málokto ju do svojho tela počas bežných dní dostane v požadovanom množstve.
Prijať by sme denne podľa National Academy od Medicine mali nasledovné množstvá:
- ženy nad 50 rokov – 21 gramov,
- ženy pod 50 rokov – 25 gramov,
- muži nad 50 rokov – 30 gramov,
- muži pod 50 rokov – 38 gramov.
Tie sa však môžu zdať nereálne, hlavne ak ich do seba plánuješ pchať nasilu. Najlepšou cestou je postupná a kompletná zmena stravovacieho správania. Podľa Healthline môžeš začať bežnými zmenami ako pridanie zeleniny do svojich jedál či výber celozrnných zdrojov sacharidov. Na raňajky spravíš teda dobre, ak uprednostníš celozrnné vločky s ovocím. Počas dňa zas pridaj na zelenine.
Dobroty a snacky počas dňa či večera môžeš nahradiť popcornom a ovocím a štítiť sa nemusíš ani chia semiačok či suplementov. Ak navyše siahneš po beta-glukáne, ako sme ťa už informovali, prevencia chorôb si ruky podá aj s chudnutím.
Zdravie sa tvorí v črevách
Výsledky výskumov o vplyve vlákniny na zdravie a prevenciu chorôb hovoria samy za seba. Odborná štúdia z Food Science and Nutrition priamo poukazuje na fakt, že príjem vlákniny, najmä z ovocia a zeleniny, môže znížiť výskyt kolorektálneho karcinómu. Podporujú totižto mikrobiálnu diverzitu, kontrolu zápalových procesov, ale aj „reguláciu mutovanných nádorových dráh“.
Svoju dôležitosť vláknina dokázala dokonca aj pri období po operácii takéhoto karcinómu. Podľa najnovšieho výskumu zlepšuje konzumácia vlákniny imunitu, znižuje zápal a čo je najdôležitejšie, spomaľuje opätovnú tvorbu nádorových buniek.
Význam vlákniny v tejto prevencii opisujú detailne aj odborníci pre Fortune. Onkologička Andrea Tufano-Sugarman pre nich vysvetlila, že príjem vlákniny všeobecne priamo vplýva na zdravie čriev. Čím viac navýšime príjem vlákniny, tým je podľa nej rozmanitejší náš vnútorný mikrobióm. To redukuje risk chronických chorôb, zápalov a predovšetkým priveľmi častej kolorektálnej rakoviny.
Čítajte viac z kategórie: Štúdie, prieskumy a analýzy
Zdroje: NCZI, AACR, AICR, Healthline, National Academy of Medicine, Food Science and Nutrition/Fabi et al., Frontiers/Cheng et al., EMBO Molecular Medicine/Panagiotou et al., Fortune