Až 6 % úmrtí na rakovinu má na svedomí alkohol. Prečo?

  • Naše telo produkuje enzýmy, ktoré ho chránia pred škodlivými látkami alkoholu, no má svoje limity
  • Podľa najnovšej štúdie porušuje vlákna DNA a spôsobuje nenapraviteľné škody
  • Až 6 % úmrtí na rakovinu má vo svete na svedomí práve alkohol
alcohol-glass-grass-drinking
Pexels
  • Naše telo produkuje enzýmy, ktoré ho chránia pred škodlivými látkami alkoholu, no má svoje limity
  • Podľa najnovšej štúdie porušuje vlákna DNA a spôsobuje nenapraviteľné škody
  • Až 6 % úmrtí na rakovinu má vo svete na svedomí práve alkohol

Tešíš sa na piatkovú párty alebo ešte stále odfukuješ po tej poslednej? Po všetkých negatívnych článkoch a výsledkoch štúdií či obyčajnom bolehlave na druhé ráno si určite po stave opitosti pravidelne vstupuješ do svedomia aj ty. My ti však pridáme ešte pár faktov o škodlivosti záľuby v alkohole naviac. Medicínsky výskum nám opäť prináša novinky.

Pitie alkoholu bolo označené ako jeden zo spôsobov ničenia DNA. To predstavuje v konečnom dôsledku možnosť vzniku rakoviny prsníka a iných vážnych typov tohto ochorenia. Vedci vo svojom výskume vysvetľujú, že po vypití alkoholu sa nám do tela dostáva jedovatá chemická látka – acetaldehyd, ktorý naše telo síce dokáže spracovať v malých množstvách, no väčšie množstvo už poškodí kmeňové bunky. Ak sa poškodia, zvyšuje sa tým risk, že ďalšie novovytvorené bunky budú potom blúdiť po tele a môžu vytvárať tumory.

Štatistiky hovoria až o šiestich percentách úmrtí na rakovinu spôsobených alkoholom. Ženám môže zvýšiť risk rakoviny prsníka už aj občasné pitie malého množstva. Mimoriadne ohrození sú však najmä pravidelní konzumenti, kde hrozí rakovina ústnej dutiny, hrdla, hlasiviek či pečene. To, že acetaldehyd môže byť pôvodcom nevyliečiteľne choroby, sa vedelo už dávno, no spôsob, akým napáda našu DNA. vedci objasnili len nedávno.

V Centre molekulárnej biológie v Cambridge odborníci aplikovali zriedený etanol myšiam, ktoré neskôr skúmali. Zistili tak, že vyplavený jed acetaldehyd systematicky napáda obe vlákna DNA špirály a spôsobuje v našom organizme nenapraviteľné zmeny. Zatiaľ nie je jasné, ako rozdielne fungujú naše organizmy a ako dokážu s jedom bojovať. Jedinci, ktorí majú so spracovávaním alkoholu problém, sú samozrejme vo väčšom ohrození ako tí, ktorých enzýmy sa so škodlivinou dokážu popasovať efektnejšie.

Zdroj: dailymail.co.uk

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech