Bravčové mäso či klobása z rastlín. Vegáni dostanú novinku, ktorá ovládne aj fastfoody
- Vegánska alternatíva mäsa je už bežnou súčasťou slovenských reštaurácií či supermarketov a dostala sa aj do fast-foodov
- Tentokrát však rozšírili svoju ponuku aj o rastlinné bravčové mäso či klobásu
- Dokázali skutočne napodobniť štruktúru tohto druhu mäsa?
- Vegánska alternatíva mäsa je už bežnou súčasťou slovenských reštaurácií či supermarketov a dostala sa aj do fast-foodov
- Tentokrát však rozšírili svoju ponuku aj o rastlinné bravčové mäso či klobásu
- Dokázali skutočne napodobniť štruktúru tohto druhu mäsa?
Vďaka technológii, ktorú spoločnosť Impossible Food vyvinula spolu s prvou vegánskou náhradou mäsa minulý rok, bolo už o niečo jednoduchšie priniesť spotrebiteľovi ďalší druh rastlinného „mäsa“, informuje portál BBC David Lee zo spoločnosti Impossible Foods. Dva nové produkty, samotnú „mäsovú“ masu, ale aj hotový produkt – klobásu, sa snažia pretlačiť aj na ázijský trh.
Aké sú výhody rastlinného „mäsa“?
Má oveľa jemnejšie textúru a je aj ľahšie stráviteľné. Podobne, ako všetky produkty rastlinného základu prejde tráviacim traktom rýchlejšie a pocit hladu vyvoláva skôr. Tým nezaťažuje trávenie tak výrazne ako mäso.
Bravčové mäso je všeobecne považované za nezdravé, tučné a teda aj ťažko stráviteľné. Oproti tomu má Impossible Pork Meat o polovicu menej kalórií a aj jemnejšiu textúru. Mnohí mäsožravci však tvrdia, že klobásu z bravčového mäsa jednoducho neprebije.
Ak sa však rozhodneš byť vegánom a predtým si veselo požíval všetky druhy mäsa, rozdiel pravdepodobne spoznáš a v tomto prípade pikantná chuť ťa môže príjemne prekvapiť.
Začali sme kravou, pokračujeme prasaťom
Impossible Burger 2.0 vznikol v Amerike ešte v roku 2011. Dnes môžeš jeho varianty nájsť v mnohých lepších streetfood reštauráciách v Bratislave či Košiciach.
Impossible Sausage, a teda klobása vyrobená z rastlinnej náhrady mäsa bude už budúci týždeň zaradená do raňajkového menu v 67 pobočkách Burger King v Amerike. Rovnako ich tak budeš môcť nájsť aj v konkrétnych reštauráciach v Hong Kongu, Singapure či Macao, ale aj vo vybraných supermarketoch. Keďže sa počet vegánov na Slovensku zo dňa na deň zvyšuje, je skutočne len otázkou času, kým sa takáto rastlinná mäsová špecialita dostane aj k nám.
Zatiaľ si musia milovníci vegánskych mias vystačiť s alternatívou mletého hovädzieho.
Bravčové mäso patrí medzi najkonzumovanejšie mäsa na svete. Dopyt po ňom a tým aj jeho produkcia sa z roka na rok zvyšujú. Preto spoločnosť Impossible Food dúfa, že sa im vďaka tomuto produktu podarí znížiť už beztak vyčerpaný mäsový priemysel a prispieť tak k zelenšej planéte.
Zvláštna ingrediencia
Rastlinný hemoglobín je proteín obsiahnutý v sóji. Práve ten tvorí základ a dodáva chuť „mäsu“. Vo svete, kde ľudia jedia mäso, sa takáto molekula bežne nachádza v každom živom zvierati, ale aj v rastline.
V tomto prípade sa tento rastlinný proteín vyrába fermentáciou geneticky modifikovaných kvasníc. Na bezpečnosť celého projektu dohliada tím odborníkov na bezpečnosť potravín.
Vhodné na prípravu všetkých rituálnych jedál
Technológia spôsobila, že toto „bravčové mäso“ si môžu dať dokonca aj tí, ktorým náboženstvo jeho konzumáciu nepovoľuje. Týka sa to vyznavačov Židovského náboženstva či Islamu. Bravčová alternatíva, ale aj výrobky z tejto hmoty dbajú na kóšer či halal zásady, uvádza portál oukosher.org.
Slováci mali klobásu skôr, aj „čípoš“
Vegánska klobása je už v našej krajine pojmom nejaký ten mesiac. Volá sa klobaňa a chutí práve tak, ako jej mäsová maďarská verzia.
Okrem toho je medzi slovenskými vegánmi naďalej obľúbená konkurenčná firma už spomínaného Impossible Food. Volá sa Beyond Meat. Okrem neho sa rastlinné alternatívy mäsa objavili aj v potravinových reťazcoch Lidl či Tesco.
Ak si chceš prečítať o týchto vegan burgroch viac, čítaj TU alebo TU.
Zdroje: impossiblefoods.com, bbc.com, cnet.com, fao.org