Dedinská stavba sa zmenila vďaka dokonalej rekonštrukcii na modernú usadlosť

  • Prestavba s rešpektom k forme a prevádzke starého statku
  • Prírodné materiály, ako sú drevo, kameň a betón, spolu s ručne opracovanými hrubými povrchmi vytvárajú autentické prostredie pre život na samote
  • Falošná „chatárska estetika” s kulisou „pôvodného” zariadenia je nahradená prirodzenou a úprimnou architektúrou
zdroj: BoysPlayNice
  • Prestavba s rešpektom k forme a prevádzke starého statku
  • Prírodné materiály, ako sú drevo, kameň a betón, spolu s ručne opracovanými hrubými povrchmi vytvárajú autentické prostredie pre život na samote
  • Falošná „chatárska estetika” s kulisou „pôvodného” zariadenia je nahradená prirodzenou a úprimnou architektúrou
Podľa článku od autora Martina Ťažká, Archinfo.sk, autori projektu: Ing. arch. Lenka Míková, Ing. arch. Ivan Boroš

Autentické domy a chalupy na samote alebo na dedine sú čoraz vyhľadávanejšou formou víkendového bývania. Záujem vyvážiť rýchle tempo mesta súvisí s túžbou po niečom originálnom a tradičnom. Pritom sa však iba neradi vzdávame svojich nárokov na komfort. Paradoxne sa stáva, že až príliš “dokonalá” rekonštrukcia a „štandardné riešenia“ tento žiadaný charakter vo výsledku úplne potlačia. Nie je jednoduché vyhovieť súčasným nárokom a pritom zachovať pôvodný charakter stavby. A dá sa vôbec navodiť v prípade, kedy sa chalupa musela kvôli zlému stavu (aj napriek snahe ju zachovať) takmer celá zbúrať a postaviť odznova? Do akej miery má potom zmysel opakovať to pôvodné?

Viac podobných článkov nájdeš na Archinfo.sk

Rekonštrukcia hľadá odpovede prostredníctvom rešpektovania pôvodnej logiky stavieb a použitia tradičných postupov. Snaží sa o prirodzenosť skôr než formálne napodobňovanie.

Prírodné materiály ako drevo, kameň a hlina a ich ručné opracovanie vnášjú do stavby nedokonalosť, ktorá sa stáva zásadným aspektom projektu. Návrh už od počiatku pracuje s prírodnou patinou a starnutím.

zdroj: BoysPlayNice

zdroj: BoysPlayNice

zdroj: BoysPlayNice

zdroj: BoysPlayNice

Zvonku sa návrh držal čo najvernejšie pôvodnej podoby stavieb. Zásadné zmeny sa diali v interiéri. Hlavné obytné priestory sú otvorené až po krov, aby vynikol charakteristický prvok pôvodného domu – v chalupe čierna kuchyňa, v stodole priehľad cez pôvodné vráta. V oboch domoch je naviac vstavaný nový čierny „komín“, ktorý v sebe ukrýva hygienické zázemie a nesie schody vedúce na poschodie. V stodole sa týči táto dostavba ako dominanta, v chalupe je zámerne nenápadná.

Dualita domov sa nesie celým návrhom – ich odlišný charakter a pôvodné využitie sa premietajú do novej prevádzky a celkového prístupu k rekonštrukcii.

zdroj: BoysPlayNice

zdroj: BoysPlayNice

zdroj: BoysPlayNice

zdroj: BoysPlayNice

zdroj: BoysPlayNice

zdroj: BoysPlayNice

Stodola je doplnková stavba – slúži ako letná obývačka, priestor pre hostí a technické zázemie. Náplň sa odrazila aj na poňatí rekonštrukcie, ktorá je menej “formálna”.

Pôvodné kamenné steny zostávajú vo vnútri odhalené. Murivo dopĺňa stena z pohľadového betónu s odtlačkami debniacich dosiek, ktorá ukrýva schodisko a saunu. Na pozadí svetlého zákrytu vyniká pôvodný krov a veľký otvorený priestor. Interiér sa nerušene otvára vďaka skladacím preskleným krídlam do záhrady i na lúku za domom. Presvetlenie zabezpečuje aj presklenie v štíte stodoly. Pomyselné srdce domu tvorí otvorený krb na kameni z neďalekej stráne.

„Celý proces trval přes čtyři roky a i když se během té doby návrh ještě různě vyvíjel, jeho podstata se časem možná ještě víc vytříbila. Zásadní podíl na výsledku má především osvícený a tvůrčí investor i stavbyvedoucí, neboť většina stavebních prvků a vnitřního vybavení byla řešena a vyráběna na míru – občas podle lidové moudrosti, občas i jako experiment… “ dodávajú autori.

zdroj: BoysPlayNice

zdroj: BoysPlayNice

zdroj: BoysPlayNice

zdroj: BoysPlayNice

zdroj: BoysPlayNice

zdroj: BoysPlayNice

zdroj: BoysPlayNice

zdroj: BoysPlayNice

zdroj: BoysPlayNice

zdroj: BoysPlayNice

zdroj: BoysPlayNice

zdroj: BoysPlayNice

zdroj: BoysPlayNice

Drevenica je využívaná celoročne. Stavba je poňatá tradične, napriek tomu, že väčšina konštrukcie musela byť pre zlý technický stav nahradená. V duchu starých chalúp zostala zámerne tmavšia, uzavretá a intímnejšia. Hlavnú úlohu tu hrajú tradične opracované povrchy – tesané trámy a zrub, hlinené omietky, ručne štiepaný šindeľ… Nové prvky, ako vložené poschodie alebo zádverie, sa snažia byť nenápadné. Obytnej miestnosti dominuje veľká pec s vyhrievaným ležaním, pretože zrub je využívaný celoročne.

zdroj: BoysPlayNice

zdroj: BoysPlayNice

zdroj: BoysPlayNice

zdroj: BoysPlayNice

zdroj: BoysPlayNice

zdroj: BoysPlayNice

zdroj: BoysPlayNice

zdroj: BoysPlayNice

zdroj: BoysPlayNice

zdroj: BoysPlayNice

zdroj: BoysPlayNice

zdroj: Lenka Míková

Zdroj: Archinfo.sk

viac_podobnych_clankov_na_www_archinfo_sk