Geniálny zero-waste? V Anglicku menia odpad zo sendvičov na remeselné pivo

  • Našli sme dokonalý príklad toho, ako sa dá šikovne a chutne eliminovať problém plytvania potravín. Vedel si, že chlebové odrezky sa dajú zrecyklovať a premeniť na kvalitný alkoholický nápoj?
collagefefvev
instagram.com
  • Našli sme dokonalý príklad toho, ako sa dá šikovne a chutne eliminovať problém plytvania potravín. Vedel si, že chlebové odrezky sa dajú zrecyklovať a premeniť na kvalitný alkoholický nápoj?

Málokto z nás si uvedomuje, koľko odpadu dokážeme svojím konzumným spôsobom života vyprodukovať a koľko percent z neho tvoria potraviny. Obrovské kvantum jedla vyhadzujú nielen domácnosti, ale aj gastro podniky a supermarkety. Tento problém sa týka napríklad chleba, ktorý má nevýhodu v nízkej trvanlivosti a tak sa vyhadzuje aj keď je ešte stále požívateľný. V Anglicku pritom vyrátali, že sa vyhodí asi 44% z produkcie pečiva. U nás je situácia zrejme podobná.


Skupinka nadšencov z Veľkej Británie vymyslela ideálne riešenie, ktorým sa môžeme inšpirovať. Nadviazali na podobný bruselský projekt a starodávny babylonský recept na prípravu piva a začali ho sami vyrábať z chlebového „odpadu“.  A čo je lepšie, ako premeniť nevyužité zvyšky práve na tento populárny nápoj? :) Remeselné chlebové pivo nazvali naozaj príznačne – Toast Ale, čo odkazuje nielen na anglický výraz pre prípitok, ale aj na surovinu použitú na jeho výrobu.

Práve pivo totiž údajne dokáže uchovať nutričné benefity aj kalorickú hodnotu, ktoré chlieb poskytuje, a to aj vtedy, keď už nie je veľmi vhodné ho konzumovať bežným spôsobom. Pivo z neho vyrobené je však chuťovo delikátne, jeho životnosť je oveľa dlhšia a takto zužitkovaný chlieb stále zostáva súčasťou potravinového reťazca. V Toast dokonca využijú aj odrezky z populárnych sendvičov. Stačí ich šikovne skombinovať s jačmenným sladom, ovsom, viacerými druhmi chmeľu, kvasnicami a vodou.

Svoje prvé pivné pokusy pripravil tím Toast-u v spolupráci so známym londýnskym pivovarom Hackney Brewery, aby zdokonalili svoje know-how a vylepšili receptúru. Dnes už svoje čoraz populárnejšie pivá varia v meste Yorkshire a spolupracujú s viacerými pivovarmi. Od svojho vzniku sa tešia veľkej popularite, hlavne vďaka ekologickému rozmeru projektu, ale aj kvalitnému produktu. Ocitli sa už napríklad na kamere spolu s Jamiem Oliverom, ktorý sa tiež snaží o zmenu v potravinovom priemysle.

Tento úžasný projekt založil v roku 2015 Angličan Tristram Stuart, ktorý má skúsenosť s viacerými kampaňami zameranými na ekologický rozmer potravinovej produkcie a jeho CEO je v súčasnosti Rob Wilson, ktorý založil viacero spoločností so sociálnym rozmerom. Popri pivovare však Tristram založil aj enviro organizáciu Feedback, ktorá sa zaoberá témou potravinového plytvania a nachádza globálne riešenia, ako situáciu zlepšiť. Ročne sa totiž na svete vyhodí 1,3 bilióna ton potravín!

Gearing up to launch #toastale #ingredients #craftbeer #hackney

Príspevok, ktorý zdieľa Toast Ale (@toastale),

Nielenže je Toast Ale prospešným biznisom, ale darí sa mu aj z ekonomického hľadiska. Všetok profit však ide do fungovania neziskovky Feedback. Z malého projektu sa totiž Toast rozrástol aj za hranice a stihol už expandovať do USA, Južnej Afriky a na Island. Aj to je dôkaz, že ich pivo je skutočne chutné a konkuruje bežným „craft beers“, ktoré sú dnes také populárne naprieč Európou aj USA.

Ambíciou organizácie Feedckack je do roku 2025 znížiť množstvo potravinového plytvania na polovicu a práve pivovar the Toast mu poskytuje dostatok prostriedkov, aby mohla svoj cieľ naplniť. My len držíme palce a veríme, že podobné projekty, ktoré prinášajú pridanú hodnotu, budú pribúdať. :)

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK