Dzivočina – Slováci prichádzajú na trh s nevšedným slaninovými džemami

  • Čo ti prvé napadne, keď počuješ slovo džem. Väčšine z nás sa zrejme vybaví sladká a voňavá hmota z ovocia. Zuzane a Radovi zo Stropkova však klasické ovocné kombinácie džemov nestačili. Pustili sa preto do experimentov a degustácií a dnes varia netradičné džemy, pri ktorých nechýbajú príchute ako je slanina, či klobása.
 srcset
archív:dzivocina
  • Čo ti prvé napadne, keď počuješ slovo džem. Väčšine z nás sa zrejme vybaví sladká a voňavá hmota z ovocia. Zuzane a Radovi zo Stropkova však klasické ovocné kombinácie džemov nestačili. Pustili sa preto do experimentov a degustácií a dnes varia netradičné džemy, pri ktorých nechýbajú príchute ako je slanina, či klobása.

Zuzana a Rado sa jedného dňa rozhodli zanevrieť na spracované potraviny plné rafinovaného cukru, palmového oleja a lepku. Spomedzi živočíšnej a rastlinnej ríše si vyberajú všetko v čo najprirodzenejšej podobe.

Ich experimentovanie v kuchyni začalo spájaním rôznych chutí, či už ,,našich“ slovenských alebo aj exotických, ktoré máme v tejto dobe v akýchkoľvek kvalitných obchodoch k dispozícii.

„Naše ,,raňajky“ pozostávajú z čerstvo namletej a filtrovanej organickej kávy zmiešanej so slovenským kvalitným maslom či ghíčkom a neslovenským kokosovým olejom. Aj kakao si tam pridáme, keď máme chuť. Od tohto už naozaj potom nemáte ďaleko nebáť sa kombinovať slaninu a čokoládu, či granátové jablko s klobásou,“ hovorí Zuzana pre Startitup.

„Čo sa týka džemov, nikdy predtým som asi žiaden ,,klasický“ džem vo svojom živote neuvarila, Rado je na tom dosť podobne. Celý tento nápad vlastne vznikol len na základe našej veľkej lásky ku slanine a klobáse. Často hľadám inšpiráciu na zahraničných webových stránkach a tentokrát tomu tiež nebolo ináč,“ konštatuje Zuzana.

Po prečítaní si kvázi receptu na Bacon Jam zostala Zuzana na chvíľu prekvapená, no odmeraná zároveň, pretože v recepte bol samý cukor, nezáležalo na kvalite slaniny a ostatných ingrediencií.

„Keď už sa však stravujete trochu inak, než všetci vaši blízki a známi, tak vám jednoducho nedá vyskúšať to po svojom,“ hovorí Zuzana.

Zuzana preto skombinovala slaninu, sušené slivky, červenú cibuľu a pridala čerstvo namletú organickú filtrovanú kávu, 85%  čokoládu a kúsok jablčného octu. A výsledok?

„Zjedli sme to, ale žiadna sláva. Nasledovali ďalšie pokusy s postupným uberaním niektorých surovín, pridávaním ďalších, až kým z toho nebolo po Radovom ochutnaní vyslovené úprimné ,,mňam“,“ konštatuje Zuzana.


Duo Slovákov  vyrába aj vegánsky cibuľový džem s figami. Okrem figového majú recept aj na cibuľový s višňami, ktorý začali vyrábať, ale len na chvíľu, po uvedomení si, aké ťažké je zohnať višne v bio kvalite. Odskúšaný a zapísaný recept je aj so zázvorom a čili a taktiež s morušami. Jeho ďalšia výroba dnes závisí už len od dopytu ľudí.

Výtvory Zuzany a Rada nemajú názov džem len tak pre nič za nič, naozaj ich pripravujú ako klasické džemy a to dlhým varením z tých najkvalitnejších surovín.

„Nesmierne nám záleží na pôvode slaninky a klobásky a aby boli vyrobené bez lepku, cukru a konzervantov. Ostatné suroviny zháňame vždy buď v bio kvalite, keď ide o zahraničné produkty, v prípade slovenských surovín ako napr. červenej cibule alebo sušených sliviek sa obzeráme po čo najlokálnejšej verzii,“ hovorí Zuzana.

Ich prioritou pri výrobe nie je kvantita, ale kvalita výrobku. Za výrobou stojí nielen veľa skutočnej ručnej práce, ale aj dlhý proces výberu kvalitných potravín, preto aj výsledná cena je nastavená vyššie, čo nemusí každému vyhovovať.

„Chceme sa uberať cestou, kedy si ľudia budú od nás kupovať hodnotu v podobe kvalitného jedla pre seba alebo darčeka pre blízkych k nejakému sviatku a za našimi džemami uvidia nielen ďalší produkt na trhu, ale poctivé, kvalitné výrobky, ktoré vyrobili konkrétni ľudia prepojením tých najkvalitnejších slovenských a exotických surovín,“ hovorí Zuzana.

 Na záujem zo strany ľudí sa Dzivočina nemôže sťažovať. Každý ich chce ochutnať, nakoľko sa s takýmito produktami nestretnú každý deň. Ľudí zaujíma, ako asi môže chutiť taká slanina s kávou a horkou čokoládou, alebo kombinácia cibule s figami.

„Najkrajší pocit pre nás je však prvotná reakcia ľudí, keď im povieme, čo vyrábame, nasleduje obrovský úprimný úsmev, prípadne smiech, čo je strašne energiu doplňujúce a motivujúce,“ hovorí Zuzana.

Tým, že sú reakcie ľudí aké sú, ambiciózni Slováci sami seba nakopli k tomu, aby džemy mohli reálne predávať a nielen prezentovať myšlienku, a tak vytvorili projekt a prihlásili ho do crowdfundingovej kampane na hithite.

„Všetko vlastne momentálne stojí a padá na úspešnosti projektu na hithite. Keď budeme úspešní a ľudia podporia náš projekt výroby džemov, všetko pôjde super rýchlym tempom vo vybudovaní vlastnej výrobne schválenej slovenskými hygienickými normami, nákupe technológií na výrobu a samotnej výroby džemov. Záujemcovia sa teda môžu tešiť na slaninový, klobásový či cibuľovo-figový džem (a ďalšie druhy), ktoré budeme ponúkať určite formou e-shopu, ale prioritne v kvalitných malopotravinách so slovenskými výrobkami, bistrách, možno kaviarňach, s ktorými sa nám podarí nadviazať spoluprácu,“ dodáva Zuzana.

Ak sa aj tebe páči nápad netradičných slaných džemov Dzivočina, podporiť ich môžeš tu.

Najnovšie video