Marek a Daniela prinášajú konopnú alternatívu ku kravskému mlieku

  • Počul si už o konopnem mlieku?
  • Tím značky Kannabi ho vlastnoručne vyrábajú na Slovensku len z prémiových surovín
zdroj: archív:Kannabi
  • Počul si už o konopnem mlieku?
  • Tím značky Kannabi ho vlastnoručne vyrábajú na Slovensku len z prémiových surovín

Marek Benda a Daniela Jánošová pochádzajú z Chtelnice pri Piešťanoch, no dlhšiu dobu žili v Anglicku. Spoločne sa rozhodli vrátiť späť na Slovensku, aby tu zrealizovali svoj podnikateľský nápad. Tým bolo založenie vlastnej firmy Kannabi, vrámci ktorej chcú aj na náš trh priniesť nevšedné, no chutné konopné mlieko.

Marek sa už dlhšiu dobu aktívne zaujíma o Konope, jeho využitie a vlastnosti. Daniela sa zase nadchla myšlienkou vegánstva a svoj volný čas venovala vzdelávaniu sa o vegánstve a zdravom životnom štýle. Z ich záľub dnes čerpajú aj v spoločnom biznise.

Keďže Marek nekonzumuje kravské mlieko kvôli nehumánnosti mliečneho priemyslu, ako alternatívu si zvolil konopné mlieko. Bežne dostupné konopné mlieka mu však veľmi nevyhovovali chuťou a obsahom konopných semienok. Navyše obsahovali nezdravý cukor a zbytočné aditíva. Začal si preto vyrábať vlastné konopné mlieka, ktoré boli s väčším podielom semienok plus sa ich snažil aj zdravo ochucovať. V tom čase však ešte priveľmi nerozmýšľal nad tým, žeby nápoj mohol začať vyrábať aj pre iných ľudí.

„Z Anglicka som odcestoval na pár mesiacov do Afriky, konkrétne do Zimbabwe, kde som pracoval pre lokálnu charitu ako dobrovoľník. Tento zážitok bol pre mňa asi najväčším zvratom v mojom živote. Spoznal som tam veľa zaujímavých mladých ľudí, ktorí mali chuť meniť svet k lepšiemu a to ma motivovalo zmeniť aj ten svoj. Začal som cítiť potrebu prispieť do spoločnosti niečím zmysluplným,„ povedal Marek o svojich začiatkoch pre Startitup.

 

„Z Afriky som sa vrátil domov na Slovensko, kde bolo  konopné mlieko veľmi zle dostupné a preto ma napadlo, že by som ho mohol začať vyrábať nie len pre seba, ale založiť si firmu a začať ho vyrábať vo väčšom. Prvotným zámerom bolo vyvolať u ľudí záujem o konope a jeho liečivé účinky a tiež poukázať na nehumánnosť kravského mlieka. Keď sa Daniela vrátila z Anglicka, už o mojom projekte vedela a ako vegánke sa jej to veľmi páčilo. Rozhodli sme sa teda spoločne pustiť do projektu Kannabi Konopný Nápoj,“ pokračuje Marek.

Na výrobnom postupe konopného mlieka Marek pracoval niekoľko posledných rokov a v podstate ho ešte stále spoločne s Danielou zlepšujú. Momentálne prebieha ich výroba v domácich podmienkach, takže klasicky v kuchyni ako správni začiatočníci. Samozrejme, že výroba bez strojov je zdĺhavá a tiež je problém spraviť veľa mlieka naraz, takže zatiaľ ho vyrábajú len v malom množstve. Prevádzku na výrobu už však zariaďujú a o chvíľu má byť plne pojazdná.

V princípe výroba funguje tak, že si Marek a Daniela dajú vyluhovať vanilku do vody, v ktorej následne rozmixujú konopné semienka, ktoré sú predtým namočené vo vode, aby sa z nich uvolnili výživné látky. Nasleduje cedenie cez priemyselné mikrofiltre. Potom rozmixujú kešu oriešky s kokosovým cukrom a túto zmes prilejú do konopného „mlieka“, ktoré pasterizujú a flaškujú. Podľa zakladateľov značky Kannabi je prvoradé pri výrobe dodržať poctivé postupy a využívať len kvalitné suroviny.

Kapitolou samou o sebe bol však aj výber dodávateľov, ktorých si vyberali taktiež veľmi zodpovedne. Konopné semienka sú vypestované na Slovensku, pôvodne od firmy Cannature. Vanilku a kokosový cukor majú od firmy Chute Indonézie, ktorí disponujú najčistejším kokosovým cukrom v Európe a prémiovou vanilkou. Kešu oriešky sú zase od firmy Alika.

S Kannabi už mladí Slováci rozbehli aj crowdfundingovú kampaň. Peniaze z nej majú putovať samozrejme na suroviny, materiál (fľašky, škatule,etikety), výrobu a dopravu odmien. Ako aj na to, aby nápoj dostali do lokálnych bio potravín, reštaurácií či kaviarní, no v neposlednom rade na vybavenie povolení na jeho výrobu.

Ak chceš čo najskôr vidieť „mlieka“ značky Kannabi aj u našich predajcov, určite ich podpor TU.

Najnovšie video