Slovenské ružové vína ohromili na medzinárodnej súťaži. Odniesli si hneď niekoľko medailí

  • Slovensko dokázalo, že sme síce malou krajinou, no s veľkými vínami
  • Svedčí o tom aj zisk troch zlatých a desiatich strieborných medailí na súťaži Mondial du Rosé
zdroj: pexels.com
  • Slovensko dokázalo, že sme síce malou krajinou, no s veľkými vínami
  • Svedčí o tom aj zisk troch zlatých a desiatich strieborných medailí na súťaži Mondial du Rosé

Svet si mocnými dúškami užíva ružové víno. Rosé sa stalo trendovým vínom aj pre Slovákov a naši vinári s ním vyhrávajú na svetových výstavách. Najnovšie v Cannes na Mondial du Rosé, jedinej medzinárodnej súťaži rosé vín na svete, v konkurencii tisíc vín získali tri zlaté a desať strieborných medailí. Slovenské zlato má Terra Wylak za Cabernet Sauvignon rosé 2017, Vinárstvo Berta tiež za Cabernet Sauvignon rosé 2017 a do tretice Chateau Modra za Cabernet Sauvignon rosé, Prémium toho istého ročníka.

Naše ružové vína by bez pochýb ulahodlili aj svetovej smotánke, ktorá trávi dovolenky na Azúrovom pobreží. Lenže vína v Cannes nehodnotili rozmaznaní milionári, ale prísni špičkoví degustátori z celého sveta. Hneď tri strieborné medaile si odnieslo Víno Matyšák za Cabernet Sauvignon rosé bobuľový výber,  Cabernet Sauvignon rosé neskorý zber a Cabernet Sauvignon rosé.

Striebro má Cabernet Sauvignon rosé od Zámockého vinárstva, Vins Winery a aj od Chateau Rúbaň. Strieborná skončila aj Frankovka modrá rosé od Tokaj Macik Winery či Pinot Noir rosé od vinárstva Martin Pomfy. Desatoro strieborných medailí uzatvára Vinárstvo Rariga za ich Rosa rosé. Každé z ocenených vín patrilo pod ročník 2017.

Slovenské vína v poslednom čase bodovali na viacerých medzinárodných vinárskych súťažiach. Ide najmä o ocenenia bielych, ružových a červených vín na Vinalies Internationales Paris, Bacchus Madrid, Concours Mondial de Bruxelles či AWC Vienna.

Rosé má bezprecedentný úspech

Obľuba ružových vín vo svete rýchlo rastie. V súčasnosti pripadá z celkovej svetovej spotreby vína desať percent na ružové vína. Za posledných osem rokov výroba stúpla o viac ako 13 %. Slovensko kopíruje tento trend. Na ružové víno pripadá zhruba 7 % z celkovej spotreby vína na Slovensku.

Na Slovensku sme mali prednedávnom tú česť hostiť aj generálneho riaditeľa Medzinárodnej organizácie pre vinič a víno. Ten prácu našich vinárov a ich víno ohodnotil pre mrsr.sk takto:

„Vaša krajina dorába veľmi kvalitné vína, pretože vaši vinári a vinohradníci dokázali vďaka know-how zúročiť pôdne a ďalšie klimatické danosti vašich vinárskych oblastí. Sú to tisíce rokov, ktoré uplynuli, odkedy vinohradníctvo vzniklo na území Slovenska. Vaše vinohradníctvo sa môže oprieť o fantastické danosti konkrétnej oblasti, ako aj o zručnosti vinárov a vinohradníkov.“