Tie najlepšie vegánske reštaurácie Bratislavy, do ktorých sa ti oplatí prísť, aj keď miluješ steaky

  • S faktami o vegetariánstve, vegánstve a zdravom životnom štýle sa v poslednej dobe akoby roztrhlo vrece.
  • Každý túži byť o trochu zdravší a v dnešných rýchlych časoch spomaliť vďaka dobre spracovanému zdravému jedlu.
zdroj: unsplash.com/facebook.com/veggie
  • S faktami o vegetariánstve, vegánstve a zdravom životnom štýle sa v poslednej dobe akoby roztrhlo vrece.
  • Každý túži byť o trochu zdravší a v dnešných rýchlych časoch spomaliť vďaka dobre spracovanému zdravému jedlu.

Naše hlavné mesto nezaostáva za trendmi, vegetariáni a vegáni sa kvalitne najedia hneď na niekoľkých miestach v Bratislave. Ak však tieto reštaurácie cielene nevyhľadávaš, v meste na ne natrafíš len omylom. Prinášame ti preto malú vzorku reštaurácií, do ktorých sa určite oplatí zablúdiť, rozšíriť si obzory a škálu chutí.

Ayur Ganesh

Súčasťou ajurvédskeho medicínskeho centra Ayur Ganesh v Bratislave je aj menšia reštaurácia, v ktorej šéfuje ajurvédsky šéfkuchár priamo z Indie. Odborník na ajurvédsku stravu, o ktorej je všeobecne známe, že dodáva telu všetky potrebné živiny, je ľahká a má detoxikačné účinky.

Jedlá, ktoré v Ayur Ganesh ponúkame, sú zhotovené podľa ajzuvédskych receptúr a sú tiež varené a pripravované z čerstvých surovín. Pre klientov je každý týždeň pripravený jedálny lístok vo forme menučiek, čiže tu vždy nájdeš čerstvé jedlo od šéfkuchára.

Made with Laf

Toto bistro zožalo na poli bratislavskej gastro scény naozaj veľký úspech. Poznám dokonca ľudí, ktorí sa vďaka jeho návšteve rozhodli prejsť čisto na vegánsku stravu.

V Made with Laf v cen­tre na Du­naj­skej ulici je hneď po vstupe cí­tiť pria­teľ­ská at­mo­sféra a vôňa ne­tra­dič­ného, no chu­ťovo bo­ha­tého jedla. Za ce­lým kon­cep­tom stojí Dáša Guz­ma­nová. Aj keď ne­mala s gas­tro biz­ni­som ni­kdy nič spo­ločné, roz­hodla sa ot­vo­riť vlastnú ve­gán­sku re­štau­rá­ciu. Pr­vot­ným im­pul­zom bol fakt, že sa ako ve­gánka ne­mala v meste kde na­jesť, dnes denne vydá aj viac ako 80 jedál.

Veggie

Cieľom tohto projektu bolo ľuďom dať zdravú stravu a byť čo najšetrnejší k našej planéte, tvrdí o reštaurácii Veggie v centre Bratislavy konateľ Miroslav Maglen. K zakladateľovi reštaurácie sa pridal po tom, keď skončil ako terapeut v drogovom centre. V centre Bratislavy sa u neho najete už od troch eur. Ak sa budeš pohybovať v okolí Obchodnej ulice, skoč sem napríklad na jeden wrap, smoothie či cícerovú polievku a určite odídeš spokojný.

Vegan Kiosk

Prvý vegánsky fast food majú na svedomí dvaja ka­ma­ráti, Axel a An­ton, ktorí sa jed­ného dňa, úplne spon­tánne, roz­hodli ot­vo­riť stá­nok s ve­gán­skou ku­chy­ňou. Roz­behli niečo, čo v uli­ciach Bra­ti­slavy chýba – rýchle, chutné a čerstvé ve­gán­ske jedlo. Obaja sú ve­gánmi už pár ro­kov a ako sami tvr­dia, má to len po­zi­tívne účinky na ich zdra­vie.

Ve­gan Ki­osk má po­môcť roz­ší­riť myš­lienku ve­gán­stva. Ako po­ve­dali Axel s An­to­nom, ria­dia sa hes­lom: „Ro­bíme to úp­rimne z lásky k na­šim zvie­ra­cím ka­mo­šom a hlavne ne­dá­vame ľu­ďom to, čo by sme my sami ne­jedli!“ Na po­čka­nie ti preto pri­chys­tajú ve­gan bur­ger, o kto­rom, ako Axel pri­znal, sa im už aj sníva.

Bemba

V tejto reštaurácii sa nevarí, napriek tomu sa v nej dá skvele najesť. Menu Bemby je totiž zasvätené raw foodu, čiže surovej rastlinnej strave, v ktorej sa tak zachovávajú všetky živiny. Bol by si prekvapený, aké rôzne pochúťky sa dajú takýmto spôsobom pripraviť. Určite sa oplatí zavítať na ich prevádzku na Rožňavskej alebo si od nich objednať donášku.

Shinya

Vkusná reštaurácia Shinya v bratislavskom obchodnom centre Eurovea zabezpečuje vždy poctivé jedlo z kvalitných surovín. Majiteľom tohto podniku je zároveň majiteľ susednej talianskej reštaurácie Al Faro s veľmi dobrými hodnoteniami od zákazníkov. Reštaurácia nesie už vo svojom názve Vegan&Raw restaurant, čo nám napovie, akým smerom sa uberá väčšina zhotovených jedál.

Vegánske reštaurácie sa tešia čoraz väčšej obľube a Slovensko už dnes stojí na pokraji revolúcie v stravovaní

Podľa výsledkov výskumu agentúry Focus realizovaného na vzorke 1017 ľudí, až 13 % ľudí na Slovensku už teraz znižuje svoju spotrebu živočíšnych výrobkov a ďalších 17 % zvažuje, že ju znižovať začne. Celkovo tak až 30 % smeruje k znižovaniu spotreby mäsa, mlieka, vajec a výrobkov z nich.

Šanca dlhodobo začať znižovať spotrebu živočíšnych výrobkov na Slovensku je dobrou správou, keďže ľudské stravovanie patrí medzi jednu z hlavných príčin klimatických zmien. Na tento problém už dávnejšie upozorňuje OSN, podľa ktorej údajov má živočíšna výroba až 14,5% podiel na tvorbe emisií skleníkových plynov, čo je viac ako všetky formy dopravy vo svete. Na tento problém upozornilo aj 15 000 vedcov a vedkýň, ktorí v snahe odvrátiť katastrofické klimatické zmeny vidia prechod na prevažne rastlinnú stravu ako jeden z nevyhnutných krokov.

Nárast záujmu o rastlinné alternatívy zodpovedá aj ich rýchlemu rozvoju počas posledných rokov. Do roku 2022 sa dokonca očakáva celosvetový nárast veľkosti tohto sektora na 14,22 miliárd amerických dolárov.

Do rozvoja rastlinných alternatív prúdia obrovské investície a v tomto sektore pôsobí celá rada startupov zo Silicon Valley rozvíjajúca najmodernejšie technológie, ktoré môžu tvoriť budúcnosť ľudského stravovania. Patrí sem napríklad Beyond Meat, známy výrobou svojho krvácajúceho vegánskeho burgra, ktorý získal investície aj od Leonarda DiCapria.

Celosvetovú pozornosť púta aj Memphis meats, ktorý vyvíja takzvané čisté mäso, vyrábané bez použitia zvierat a minimalizujúce tvorbu emisií, spotrebu vody či odlesňovanie. Získal dokonca investície vo výške 17 miliónov amerických dolárov, napríklad aj od jedného z najbohatších ľudí na svete – Billa Gatesa.

Najnovšie video