Toto je nový držiteľ titulu Majster kuchár SR

  • METRO Cash & Carry je vedúcim medzinárodným špecialistom vo veľkoobchode a predaji potravín
  • Vo finančnom roku 2015/2016 dosiahlo tržby vo výške približne 37 miliárd eur
  • Prevádzkuje viac ako 750 veľkoobchodov v 25 krajinách s počtom zamestnancov okolo 100 000
  • Vo finálovom kole súťaže Majster kuchár SR sa počas 25. ročníka medzinárodného veľtrhu gastronómie Danubius GASTRO 2018 v Bratislave stretli traja súťažiaci
kuchar-coll
Metro
  • METRO Cash & Carry je vedúcim medzinárodným špecialistom vo veľkoobchode a predaji potravín
  • Vo finančnom roku 2015/2016 dosiahlo tržby vo výške približne 37 miliárd eur
  • Prevádzkuje viac ako 750 veľkoobchodov v 25 krajinách s počtom zamestnancov okolo 100 000
  • Vo finálovom kole súťaže Majster kuchár SR sa počas 25. ročníka medzinárodného veľtrhu gastronómie Danubius GASTRO 2018 v Bratislave stretli traja súťažiaci

Tým najlepším sa stal a titul Majster kuchár SR 2017/2018 získal Andrej Róth z Banskej Bystrice. Na druhom mieste sa umiestnil Daniel Melicherik z Trnavy, tretie miesto obsadil Ján Konečník, Stará Myjava.

Táto súťaž sa svojimi propozíciami, podmienkami, zadaním,  atraktivitou a miestom usporiadania radí medzi najprestížnejšie súťaže kuchárov – seniorov v Slovenskej republike. Šlo sa podľa pravidiel, ktoré stanovuje WACS, Svetová organizácia kuchárskych spolkov. Súťažiaci mali za úlohu počas 4 hodín sami, bez pomocníka pripraviť 4 porcie moderného trojchodového menu. Povinnými surovinami boli: jeseter – celý, chladený a kačacie prsia, chladené.

Tretí ročník súťaže usporiadal 28. 1. 2018 Slovenský zväz kuchárov a cukrárov (SZKC). Generálnym partnerom súťaže bola po tretí krát spoločnosť METRO Cash & Carry Slovensko s.r.o. „Už tradíciou sa pre nás stáva podpora tejto súťaže kuchárskych talentov, ktorých je na Slovensku naozaj hojne. S veľkou radosťou pomáhame rozvíjať ich zručnosti, kreativitu, ale aj jedinečnosť ich práce a dá sa povedať, skutočné kulinárske umenie,“ poznamenal Jan Žák, generálny riaditeľ METRO Slovensko.

Záštitu nad súťažou prevzal Bc. Miroslav Kubec, Kontinentálny riaditeľ WACS pre Strednú Európu a prezident Asociácie kuchárov a cukrárov Českej republiky.

„Bola to silná konkurencia, pričom kuchári, ktorí sa predviedli, ukázali, že toho dokážu naozaj veľa. Každopádne môžem potvrdiť, že vyhral ten najlepší,“ uviedol  Vojto Artz, šéfkuchár spoločnosti METRO, prezident SZKC a zároveň predseda Degustačnej komisie. Táto komisia bola vizuálne odlúčená od súťažiacich a nemala prístup na ich pracovisko. Jej úlohou bolo chuťovo hodnotiť anonymné výrobky, prezentáciu, novátorstvo, skladbu, farebnosť výrobkov a celkový dojem.

Druhou hodnotiteľskou komisiou bola Technická komisia, ktorá sledovala súťažiacich pri práci v súťažnom štúdiu a zameriavala sa prevažne na zručnosti súťažiacich, prípravu a čistotu pracoviska, vykonávanie a používanie moderných pracovných postupov, spôsob podávania, dodržanie časového limitu. Predsedom komisie bol Maroš Hruška, člen Írskej Asociácie kuchárov a cukrárov, certifikovaný hodnotiaci komisár WACS pre celosvetové súťaže WACS.

Veľtrh Danubius GASTRO 2018 sa niesol v znamení trendov v gastronómii na aktuálny rok, pričom podľa Vojta Artza pôjde o rok zeleninových, lokálnych a etnicky inšpirovaných jedál. Šéfkuchár METRO uvádza, že dominovať budú kvetinové chute (chuť levandule, čiernej bazy, ibišteku či ruží), ale aj trendy svetovej kuchyne: fermentácie, umami, kimchi, gochujang, sisig, čiže jednoducho výrazné chute kórejskej či filipínskej kuchyne alebo fusion-style s indickým nádychom.

Zelenina, kam sa pozrieš, je ďalším dôležitým gastronomickým prvkom roka 2018, t.j. veľkým trendom je nahradzovanie bežných príloh ako sú cestoviny, ryža či pečivo zeleninou (napr. cuketové špagety či karfiolová ryža) a ešte masívnejšia práca s bylinkami (bolívijský koriander, ligurček…) a hubami. Ďalej netreba podľa Vojta Artza opomenúť (hyper)lokálnosť. „Alebo vypestovaný, pripravený a skonzumovaný v rámci jednej oblasti – reštaurácie. Jednoducho čím bližšie, tým lepšie.“ No a v neposlednom rade je to neplytvanie – Zero Waste: „2018 bude rokom, keď prestanete vyhadzovať zvyšky jedla. …od korienka po lístok alebo od ňufáku po chvostík,“ uvádza známy šéfkuchár.

Práve v nadväznosti na tento fakt bolo špeciálnou novinkou tohto ročníka Danubius GASTRO použitie ekologického a bio kompostovateľného riadu či iného sortimentu. Od malých aj väčších tanierov až po misky či 0,2l poháre na teplé nápoje z cukrovej trstiny, ďalej lodičkové misky z dreva borovice, bambusové výroky a napokon artikle z palmových listov. Na ukážku boli aj taniere z pšeničných otrúb. Množstvo z týchto výrobkov je už dnes k dispozícii na pultoch veľkoobchodu METRO.

Celkovo sa podujatie Danubius GASTRO 2018 tešilo bohatej účasti verejnosti a tiež záujmu vystavovateľov. Podujatia prilákali 70 867 návštevníkov, ktorí si vychutnali pestrý program i kulinárske špeciality.  

Zdroj: TS

 

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech