Zuzana nechala prácu v múzeu a rozbehla čokoládový biznis

  • Forra je nová, svieža čokoládovňa s veľkým srdcom pre nové veci
  • V ich pralinkách natrafíš na nečakané ingrediencie a poctivé suroviny
fal
facebook.com/zuzana.forraiova/facebook.com/forra
  • Forra je nová, svieža čokoládovňa s veľkým srdcom pre nové veci
  • V ich pralinkách natrafíš na nečakané ingrediencie a poctivé suroviny

Výrobcov čokolád existuje obrovské množstvo. Nie je však čokoláda ako čokoláda. Nielen na pultoch predajní, ale zrejme aj v našich domácnostiach sa často vyskytujú produkty, ktoré nakupujeme masovo a bezhlavo. Kvantita pred kvalitou dokáže na istý čas vzbudiť náš pocit dobrého výberu, či si to však hovorí aj naše telo a chuťové poháriky, je úplne iný pohľad na vec.

Našťastie aj na Slovensku sa začínajú kreovať lokálne čokoládovne, ktorých výrobcovia robia svoju prácu poctivo a kreatívne. Skvelým príkladom je samozrejme čokoláda Lyra, ktorá obdržala množstvo ocenení svetového rázu.

Na Slovensku, presnejšie v Košiciach, však vyrastá ďalšia mikro továreň na čokoládu, v ktorej nie je núdza o experimenty. Nesie názov Forra čokoláda a stoja za ňou súrodenci Zuzana a Matúš Forraiovci.

Aj keď Zuzana študovala archívnictvo, pomocné historické vedy a pracovala v múzeu, nechala sa zlákať čokoládovým biznisom. Všetko začalo naštudovaním si procesov výroby čokolády a následným experimentovaním doma v kuchyni.

Dnes už pod vlastnou značkou Forra ponúka exkluzívne čokoládové výrobky, ktoré ručne vyrábajú spolu s bratom v ich rodinnom podniku v Košiciach. Čokoláda, z ktorej následne pralinky vyrábajú, nie je z Belgicka, ale z malej talianskej výrobne.

„Tu v našich končinách sú ľudia zvyknutí na belgickú, ale keď ochutnajú taliansku, zistia, že to nie je nič horšie. Práveže naopak. Je to čokoláda od malej čokoládovej firmy, ktorá u nás nie je až taká známa,“ hovorí Zuzana pre fici.sme.sk

Forra má v ponuke jedinečné pralinky (resp. tyčinky) bez umelých prísad s náplňami. Vyrobené sú podľa vlastných receptúr, v ktorých sú použité len prírodné a prvotriedne spracované suroviny. Súrodenci z Košíc však vyrábajú aj tabuľkové čokolády v zaujímavých kombináciach, na ktorých ozdobenie a ochutenie používajú produkty slovenských pestovateľov, ako je levanduľa, rozmarín, tekvica, habanero či tabasco.

V ich čokoládach sa tak stretnete naozaj s netradičnými, no lákavými príchuťami. Zákazku robili aj pre Hotel Lomnica. Čokoláda, ktorú im ponúkli obsahuje to, čo ponúka aj naša tatranská príroda. Čučoriedky, borievky, prášok zo sušených malín a včelí peľ. V ponuke však nájdeš aj čokoládu s príchuťou badiánu, kardamónu či fenikla.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK