Mário Mar­ko zalo­žil fir­mu Her­bert, kto­rá vyrá­ba po domác­ky vyro­be­né siru­py z pra­vý­ch suro­vín

Veronika Horváthová / 15. apríla 2017 / Rozhovory

zdroj: archív M. Marka/facebook

Z lás­ky k tra­dič­né­mu remes­lu a k prí­ro­de, vznik­la jedi­neč­ná fir­ma Her­bert. Zalo­žil ju mla­dý Trnav­čan Mário Mar­ko, kto­rý jed­no­du­cho milu­je drin­ky, a nie len v pia­tok večer, a mixo­va­niu sa venu­je aj pro­fe­si­onál­ne. Spo­lu so svo­jím tímom vyrá­ba­jú skve­lé a hlav­ne ori­gi­nál­ne siru­py. Tak­že, keď si ešte neochut­nal Her­bert siru­py, pri­šiel si naozaj ove­ľa!

Mário, rozbehol si super biznis s prírodnými sirupmi. Ako ti to napadlo ?

Nápad vznikol keď som pracoval ako mixológ za barom v Londýne. Pri tvorbe receptov mi vadilo pracovať s klasicky dostupnými sirupmi. Preto som začal hľadať alternatívne riešenia, ktoré by boli zaujímavé a nové, no hlavne bez chémie. Žiadna ponuka ma ale nezaujala natoľko, aby som ich začal využívať. Tak som sa rozhodol, že si uvarím vlastný sirup.

Pôvodne si teda začínal ako mixológ v Londýne a to ťa nakoplo začať vyrábať vlastné sirupy. Nebál si sa, keď si skákal takto do neznámych vôd podnikania?

Nedá sa povedať, že som sa bál. Až také neznáme vody to pre mňa neboli, keďže som pracoval ako mixológ, kde bolo mojou úlohou vymýšľať nové kombinácie a tvoriť prijemné chute. Po návrate na Slovensko som si bol istý tým, čo chcem robiť a mal som aj svoju predstavu o tom, ako to ma cele vyzerať. Vedel som, že to nebude zadarmo, ale vďaka ľudom okolo mňa to všetko išlo prirodzene. Ten tzv. strach, aj keď neviem či to takto môžem nazvať, skôr stres prišiel až keď som musel vybavovať všetky byrokratické záležitosti a riešiť papierovanie, pretože z toho mám naozaj fóbiu.

Zdroj: archív M. Marka

Máš teda za sebou super zahraničné skúsenosti. Čo ťa presvedčilo sa nakoniec vrátiť domov a rozbehnúť biznis tu?

Ako sa hovorí: „Za všetkým hľadaj ženu !“ (ha ha ha). Áno, aj to bol jeden z dôvodov, no keď som  rozmýšľal či rozbehnem výrobu v zahraničí alebo na Slovensku, bolo viac plusov práve pre Slovensko. Napríklad, mám tu rodinu a množstvo priateľov, bez ktorých by sa to v zahraničí rozbiehalo o dosť ťažšie a ktovie, možno by to dopadlo úplne inak. Takže v konečnom dôsledku som veľmi rád, že som sa takto rozhodol.

Dokážete sa už reálne výrobou sirupov uživiť?

No to je zaujímavá otázka. Neberiem to formou "uživenia", skôr to beriem tak, že sa nám všetkým vracia úsilie, ktoré sme do toho vložili, lebo Herbert nie som len ja, ale je to o ľuďoch, ktorí to so mnou realizujú. No pokiaľ mám teda odpovedať priamo tak áno, dokážem sa uživiť ja a takisto aj ľudia, ktorí so mnou spolupracujú.

Zdroj: archív M. Marka

Sirupy môžu ľudia ochutnať v rôznych podnikoch. Môže si človek len tak pre seba kúpiť na ochutnanie?

Samozrejme. Nájdu nás počas víkendov v Starej tržnici, kde sa snažíme byť pravidelne, pokiaľ nemáme nejakú akciu. Taktiež na našej web stránke môžu nájsť zoznam predajní, kde si môžu sirupy zakúpiť, ale radi uvítame našich zákazníkov aj u nás na výrobni, kde si okrem zakúpenia sirupov môžu pozrieť napríklad aj to, ako si tu žijeme. Momentálne pripravujeme aj e-shop, ktorý plánujeme spustiť v priebehu tohto leta.

Sirupy sú vyrobené z prírodných produktov bez pridania abecedy, ako hovoríte na webovej stránke. Odkiaľ beriete suroviny?

Zo začiatku bol hlavný problém práve nájsť tých správnych dodávateľov, keďže na Slovensku nebol veľký vyber firiem, ktorých kvalita surovín by nám vyhovovala. Postupom času sa začali naberať kontakty a momentálne máme vybudovanú dostatočne veľkú sieť dodávateľov, o ktorých vieme, že nám vždy poskytnú najlepšiu kvalitu.

Zdroj: archív M. Marka

Takže sú vaše príchute sirupov sezónne? Keďže všetky suroviny beriete od slovenských výrobcov?

Áno, máme samozrejme aj sezónne príchute, ktoré obmieňame, no máme aj rad stálych príchutí, keďže suroviny potrebné pre ich výrobu vieme zabezpečiť celoročne. Avšak, do budúcna by sme sa radi venovali hlavne sezónnym príchutiam.

Odkiaľ beriete inšpiráciu na niekedy naozaj zaujímavé kombinácie chutí v sirupoch?

Nápadov je neskutočne veľa, skôr ide o to, vybrať tie, ktoré sa nakoniec realizujú. Stále hľadáme nové kombinácie chutí, niektoré sú známejšie a pri iných nám zas fantázia poriadne uletela.

Zdroj: archív M. Marka

Na výrobu používate techniku macerovania. Aká je výhoda tejto techniky oproti klasickej výrobe sirupov?

Technika macerovania je odlišná od klasického varenia v tom, že sa pri tomto spôsobe suroviny lisujú za studena a následne určitú dobu lúhujú. Týmto si sirupy zachovajú všetky potrebné živiny a nutričnú hodnotu, ktorá sa inak pri procese varenia stráca a hlavne si zachovajú chuť a vôňu použitých surovín.

Čo plánujete do budúcna?

Určite áno. Tento rok plánujeme kopu noviniek pre našich zákazníkov a HORECA segment. Ďalej plánujeme pripraviť nové príchute, spustiť e-shop a naďalej rozširovať naše pôsobenie aj za hranice rodného Slovenska.

Pridať komentár (0)