Vyučil sa vo Francúzsku, teraz pečie na Liptove dezerty svetovej kvality

  • Martin Devecka sa vďaka tvrdej práci vypracoval na úspešného „pastry chefa“
  • Tajomstvu dokonalých dezertov sa učil až vo Francúzsku, dnes vedie na Liptove vlastnú vyhľadávanú značku zákuskov
Martin Devecka
Martin Devecka
  • Martin Devecka sa vďaka tvrdej práci vypracoval na úspešného „pastry chefa“
  • Tajomstvu dokonalých dezertov sa učil až vo Francúzsku, dnes vedie na Liptove vlastnú vyhľadávanú značku zákuskov

Martin Devecka je mladý ambiciózny Slovák, ktorého dezerty by bez problémov obstáli aj v exkluzívnych francúzskych výkladoch cukrární.

Martina to vždy ťahalo do kuchyne, preto absolvoval štúdium na hotelovej akadémii, ktoré bolo preňho od začiatku jasnou voľbou. Študoval v odbore kuchár, avšak tú správnu cestu našiel až na praxi v známom hoteli Tri Studničky. Práve tu pričuchol ku poctivému cukrárenskému remeslu.

Cukrárenskou výrobou sa živí už od svojich 16 rokov, kedy popri praxi aktívne pracoval v hoteli počas víkendov a vlastne vždy, keď dostal možnosť.

„Nad inou profesiou som neuvažoval, skúsili som všeličo, nič iné ma nebavilo tak ako piecť,“ prezradil nám Martin.

zdroj: Martin Devecka

Dnes patrí medzi úspešných „pastry chefov“, avšak dostať sa na takúto pozíciu nie je nič jednoduché.

„Človek sa musí rozhodnúť, tvrdo na sebe pracovať a ísť za svojím cieľom. Ja som popri praxi dostal možnosť odísť do Francúzska. Rozhodnúť som sa musel okamžite. Na príchod som mal týždeň. Vo Francúzsku som stretol šéfkuchárov – tých správnych ľudí, ktorí ma naviedli na správnu cestu.“

zdroj: Martin Devecka

Vo Francúzsku získal najviac cenných skúseností a naučil sa veci, ktoré by sa na Slovensku nenaučil ani v dnešnej dobe. Martin však priznáva, že jeho podnikateľské začiatky boli veľmi náročné. Peniaze, ktoré zarobil vo Francúzsku, investoval do zariadenia cukrárskej výrobne.

Zo začiatku s tímom pripravoval jeden dezert na týždeň a predalo sa asi 20 kusov denne. „Ľudia sa pomaly zoznamovali s novým – naším – typom dezertov.“ 

Jeden dezert – tri dni práce

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá