Nadváha a nábeh na cukrovku? Nová štúdia objasňuje, ako voči tomu bojovať

  • Nadváha je vo všeobecnosti považovaná za hlavný rizikový faktor vzniku cukrovky 2. typu
  • Orientácia na rastlinnú stravu môže v tele trpiacom nadváhou zlepšiť citlivosť na inzulín, ktorý reguluje hladinu cukru v krvi
  • Zároveň môže prispieť k lepšej funkcii beta-buniek, ktoré sú zodpovedné za uvoľňovanie inzulínu
35113863752_f56fe2ac3b_k
flickr.com / Patricia Niţă
  • Nadváha je vo všeobecnosti považovaná za hlavný rizikový faktor vzniku cukrovky 2. typu
  • Orientácia na rastlinnú stravu môže v tele trpiacom nadváhou zlepšiť citlivosť na inzulín, ktorý reguluje hladinu cukru v krvi
  • Zároveň môže prispieť k lepšej funkcii beta-buniek, ktoré sú zodpovedné za uvoľňovanie inzulínu

Nielen vegetariánstvo, ale aj vegánstvo sa v modernej dobe stáva už akýmsi trendom. Viaceré výskumy však potvrdili, že nejde len o ľudský rozmar, ale na pozadí tohto životného štýlu možno skutočne nájsť aj rôzne pozitívne vplyvy na naše zdravie.

Nová štúdia, ktorú uskutočnila nezisková organizácia „Physicians Committee for Responsible Medicine“ vo Washingtone, podporila myšlienku prínosu vegánstva pre ľudský organizmus. Uprednostnenie stravy, ktorá pozostáva z ovocia, zeleniny a strukovín, môže nielen zvýšiť citlivosť organizmu na inzulín, ale aj zlepšiť funkciu beta-buniek, zodpovedných za jeho ukladanie a uvoľňovanie.

Hana Kahleova, vedúca autorka štúdie, uviedla: „V rámci štúdie boli zistené dôležité skutočnosti pre prevenciu diabetu. Zároveň podporila myšlienku, že jedlo je aj liekom a dlhodobejšia konzumácia zdravých rastlinných produktov môže zabrániť vzniku cukrovky.“

Zobraziť celú galériu (1)
zdroj: unsplash.com / Jannis Brandt

Štúdie sa zúčastnilo 75 mužov a žien vo veku 25 – 75 rokov s nadváhou, ktorí doteraz netrpeli na cukrovku. Zaradení boli do 2 rôznych skupín – jedna konzumovala po dobu 16 týždňov nízkotučnú stravu založenú na ovocí, zelenine a strukovinách, pričom strava druhej skupiny nebola nijakým spôsobom upravená. Nikto z účastníkov však nezmenil svoju zaužívanú fyzickú aktivitu, ani užívanie liekov.

S využitím matematických vzorcov následne zistili, že prvá skupina, ktorá bola na vegánskej diéte, mala po jedle zvýšenú sekréciu inzulínu. Rovnako bola zaznamenaná lepšia glukózová citlivosť u beta-buniek nachádzajúcich sa v pankrease, ako aj znížená hladina cukru v krvi, ktorá zvykne vzrásť u ľudí s rizikom cukrovky.

Okrem vyššie uvedených prínosov došlo u tejto skupiny aj k zníženiu telesnej hmotnosti. Všetky nové zistenia prispeli už k existujúcemu súboru dôkazov, ktoré zdôrazňujú zdravotné benefity vegánskej stravy – či už ide o znižovanie hladiny cholesterolu, krvného tlaku alebo rizika vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Pochopiteľne, ako vo väčšine prípadov, aj v tejto oblasti vedci poukazujú na potrebu ďalšieho výskumu.

Zdroj: dailymail.co.ukmedicalnewstoday.com

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech