Ako si naplno vychutnať kávu podľa vedcov

  • Tieto dni z Anglicka prekvapivo prichádza aj niečo príjemné, a síce vedecká štúdia o tom, ako priviesť naše pôžitkové kávičkovanie k dokonalosti.
20140714-french-press-side
  • Tieto dni z Anglicka prekvapivo prichádza aj niečo príjemné, a síce vedecká štúdia o tom, ako priviesť naše pôžitkové kávičkovanie k dokonalosti.

Vedel si, že kvalitná chuť kávy priamo závisí od veľkosti pomletých zŕn, ktoré my (resp. naše kávovary) zalievame? Je to tým, že voda skôr rozpustí menšie kávové častice než tie veľké, a teda z nich skôr vypustí tú charakteristickú príchuť, po ktorej naše závislé mozgové závity tak bažia.

Čím jemnejšie pomleté zrná, tým viac uvoľnenej chuti. Takýmto spôsobom môžeme na zrnách, ktoré do jednej dávky minieme, zároveň ušetriť, čo je vzhľadom na budúcnosť kávy celkom rozumné. Pretože

Screen Shot 2016-06-25 at 00.31.27

foto: tech insider

Ak si doteraz nemal dosť zlých správ, máme pre teba ďalšiu: V budúcnosti hrozí celosvetový deficit kávy (zatiaľ však nemusíš vytvárať železné zásoby na horšie časy). Dôvody sú rôzne, no dajú sa krátko zhrnúť v dvoch hlavných bodoch: Enviromentálny dopad na kávové plantáže svetových producentov (najmä sucho) a výrazne rastúci dopyt po káve, najmä tej kvalitnej. Nie je jasné, dokedy sa náš smäd po tomto životabudiči bude dať zo strany producentov uspokojiť. No jednoduché riešenie, ktoré vedci ponúkajú, ponúka odpoveď aj na tento problém.

Je až zarážajúco jednoduché: Mrazenie kávových zŕn. Oni to síce skúšali pri takmer -200 stupňových mrazoch, my si však musíme vystačiť s hodnotami bežných mrazničiek. Aj tie by však mali stačiť. Mrazenie kávu nielen zachová na dlhšiu dobu, ale zároveň spôsobí, že sa zrná budú dať zomlieť v oveľa menšie kúsočky, než tie uchovávané pri bežnej izbovej teplote. Ich chuť sa tak uvoľní skôr a v menších množstvách a my by sme mali byť nielen spokojnejší, ale aj šetrnejší. Takže, aj keď si ešte nemusíš tvoriť tie železné zásoby na horšie časy, pár balení kávy v mrazničke ti určite neuškodí.

Mimochodom, takto vyzerá strom kávovník a jeho plody: 

coffee-plant

foto: itsnotonlyinstantcoffee

A ešte niekoľko rád, ktoré vyplývajú z ďalších dlhodobých štúdií na tému konzumácie kávy:

  • Kávu treba piť neskôr počas predpoludnia, nie hneď po zobudení (súvisí to s hladinou hormónu kortizol, ktorý svoje najvyššie hodnoty dosahuje približne v čase rannej kávy, o 8:00, a ktorého prirodzené hladiny by sme pitím kávy práve počas tejto doby mohli rozhodiť).
  • Takisto ju netreba piť úplne zahorúca, pretože takéto návyky vraj (pravdepodobne) súvisia s tvorbou rakoviny pažeráka.
  • Nepreháňať to s jej pitím v kombinácii s nedostatkom spánku. Po čase takéhoto životného štýlu telo na jej účinky totiž prestane reagovať. A to nechceš.

Zapísané, kávomili? Dobre. A tí, ktorí ostávajú verní starej dobrej neske, turkovi alebo čiernemu čaju, sa môžu aj naďalej nerušene venovať tomu, čo doteraz.

landscape_1424377320-pulp

foto: esqiure

zdroj: Science Alert, zdroj titulnej fotografie: serious seats

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech