Otvorili si vegánsku reštauráciu, obrodiť chcú však aj všetkých mäsožravcov

  • Už aj mesto Martin sa môže pochváliť miestom, kde si na dobrom jedle pochutnajú všetci vegáni
  • Len nedávno tu otvorili bistro s názvom Plantáž
zdroj: Facebook/Plantáž Bistro
  • Už aj mesto Martin sa môže pochváliť miestom, kde si na dobrom jedle pochutnajú všetci vegáni
  • Len nedávno tu otvorili bistro s názvom Plantáž

Na ulici M. R. Štefánika v Martine 20. novembra otvorili vôbec prvé 100 % vegánske bistro tohto mesta. Autor myšlienky do reštaurácie Plantáž pozýva ochutnať svoje dobroty dokonca aj všetkých mäsožravcov. V stálej ponuke majú byť sezónne špeciality, pizza, burgre obedové menu a aj raňajky.

Všetko je tu bez mlieka a bez vajec, dokonca 2-3-krát do týždňa  bude v ponuke aj menu pre „bezlepkáčov“. Skvelým bonusom je káva z domácej martinskej pražiarne Cafes Costa Dorada.

Marcus a Petr, ktorí sú hlavou projektu, už dva roky v meste ponúkali donášku a nemienia s ňou prestať ani po tom, ako už funguje oficiálna kamenná prevádzka. „Od začiatku bol plán otvoriť bistro, alebo malú reštauráciu, ale keďže sa na začiatku objavila možnosť využiť kuchynské priestory bez možnosti sedenia pre zákazníkov, a teda len na rozvoz, išli sme do toho. Tento nápad bol v tej dobe môj a inšpiroval som sa u iných slovenských vegánskych podnikov ako napríklad Vegan Bar v Bratislave. Neskôr tento nápad otvoriť bistro ožil, keď som hľadal možnosti ako rozšíriť podnikanie,“ prezradil pre Startitup Marcus.

Hovorí, že pri hľadaní investorov mal možnosť rozprávať sa s množstvom zaujímavých a skúsených ľudí, ktorí sa nakoniec do Plantáže síce nezapojili, no napriek tomu pomohli a nasmerovali ho, ako ísť ďalej. S Peťom Frolichom sa dal do reči vďaka československej vegánskej komunite a potom, ako mu predstavil, čo robí, poslal mu pár fotiek z Vegánskych hodov v Žiline, veľmi sa mu to páčilo a priznal, že tiež túžil po otvorení malého vegánskeho podniku no nikdy nenašiel odhodlanie.

„Bez Peťa by žiadne bistro nebolo. Práve som sa totiž v prípade neúspechu pri hľadaní investora chystal do zahraničia. Zlomové obdobie, ktoré rezonovalo v životoch nás oboch umožnilo, že sme nakoniec z holých nezariadených priestorov dokázali vytvoriť niečo tak úžasne ako je naše bistro. Vlastnými rukami sme viac ako 3 mesiace pracovali na tom, aby sme týmto priestorom vdýchli dušu. Stálo to neskutočne veľa energie, prekonávali sme množstvo prekážok na rôznych úrovniach, fyzickej, psychickej a aj finančnej,“ hovorí ďalej Marcus. „Nakoniec sme všetky prekážky prekonali a za pomoci mnohých priateľov mojich aj Peťových sme to dokázali! Všetkým sme veľmi vďační a zaviazaní, že sme si s ich pomocou mohli splniť náš spoločný sen. Samozrejme naša práca týmto nekončí, ale práve naopak začína, búranie predsudkov a topenie ľadov a ešte veľa vysvetľovania prečo stejky nahrádzame rastlinnými alternatívami. Ak nám ostane trochu času, radi by sme organizovali prednášky, na objasnenie celej problematiky a vysvetlenie motivácie vegánov a reducetariánov.“

Marcus si dokonca našiel čas a odpovedal nám aj na ďalšie otázky.

Ako vnímate začiatky podnikania u nás na Slovensku?

Začiatky podnikania na Slovensku vnímame ako dosť komplikované, zbytočne zložité a veľmi byrokraticky náročné. Uvedomujeme si, že všetko musí mať určitý systém a poriadok, čo sú veci na ktorých nám záleží, ale v niektorých prípadoch to zachádza do extrémov, čo pre podnikateľov predstavuje značné zaťaženie. Mnohých začínajúcich podnikavcov práve toto môže úplne odradiť.

Kam by ste sa raz chceli posunúť/resp. aké sú Vaše ciele?  

Keďže našim zákazníkom veľmi chutí, radi by sme túto možnosť dopriali aj ľudom v iných mestách. Dovtedy musíme vymyslieť ako udržať náš štandard a kvalitu pri otváraní ďalších pobočiek. Ale vráťme sa naspäť na zem. Naše bistro je relatívne dosť malé a ľudia si niekedy nemajú kam sadnúť. Niekedy čakajú vonku, alebo si berú jedlo so sebou. Preto by sme Plantáž chceli o niečo rozšíriť… konkrétne o terasu. Takže toto je náš najbližší cieľ na jar/leto 2019. Držte nám palce (úsmev).

Nárast záujmu o rastlinnú stravu vo svete rastie

Podľa štatistík zo začiatku tohto roka počet ľudí identifikujúcich sa ako vegáni v USA vzrástol za posledné tri roky o 600 %, vo Veľkej Británii to za posledné desaťročie je nárast o 350 %, Portugalsko za rovnaké obdobie hlás nárast o 400 %. Niet sa čo čudovať, veď odborníci prechod na rastlinnú stravu v mnohých rebríčkoch zvolili za trend roka 2018. Viacero výskumov dokonca potvrdilo, že vynechávanie mäsa z nášho jedálnička môže pôsobiť ako prevencia pred rakovinou či podpísať sa na dlhovekosti.

Na Slovensku síce podrobné štatistiky o tom, kto sa zo svojho jedálnička rozhodol vynechať mäso a živočíšne produkty ako vajíčka či mlieko a syry nemáme, no podľa toho, koľko vegetariánskych a vegánskych reštaurácií u nás otvára svoje brány je isté, že tento trend neobišiel ani nás. V Bratislave je to napríklad Made with laf, Vegan Kiosk či Bemba (čítaj o nich TU), do Trnavy sa z Brna prisťahovalo bistro Forky´s (viac sa dozvieš TU) na Slovensko dokonca dorazila aj dlhoočakávaná vegánska verzia nanukov Magnum (viac TU).