Poľské mäso z chorých kráv môže byť aj na Slovensku. Ministerka vyzýva k nákupu lokálnych výrobkov

  • Do médií sa dostala správa, že niektorí poľskí chovatelia predávajú majiteľom bitúnkov choré kravy, ktorých mäso môže ohroziť ľudské zdravie
  • Bitúnky majú o takéto mäso záujem, pretože jeho výkupná cena je výrazne nižšia ako u zdravého dobytka a z jeho predaja majú obchodníci vyšší zisk
zdroj: pixabay.com
  • Do médií sa dostala správa, že niektorí poľskí chovatelia predávajú majiteľom bitúnkov choré kravy, ktorých mäso môže ohroziť ľudské zdravie
  • Bitúnky majú o takéto mäso záujem, pretože jeho výkupná cena je výrazne nižšia ako u zdravého dobytka a z jeho predaja majú obchodníci vyšší zisk

Správu priniesla poľská televízia TVN24, ktorej investigatívny reportér natočil túto nezákonnú praktiku skrytou kamerou. Do nočnej zmeny, kde nebol prítomný veterinár, privážali na bitúnok choré zvieratá, takzvané „ležiaky“. Väčšina z nich ani nedokázala stáť na nohách. Mnohé z nich mali zranenia končatín či chrbtice, ale výnimkou neboli ani zvieratá s nádormi a vážnymi infekciami. Tie museli pracovníci bitúnku vyrezať.

Ide len o biznis

Medzi majiteľmi bitúnkov je o nakazené mäso značný záujem, keďže zdravú kravu predávajú chovatelia za necelých 600 eur, zatiaľ čo chorý dobytok stojí približne päťkrát menej.

Priemerne veľký podnik spracúvajúci mäso podľa televízie zarobí na zdravých kravách takmer 81,5 milióna eur ročne, zatiaľ čo na chorých môže mať čistý zisk až 582 miliónov eur. Poľsko pritom patrí k hlavným európskym exportérom hovädzieho a nie je vylúčené, že časť z neho putuje aj na Slovensko. Podiel poľského mäsa je totižto na Slovensku 30 až 40 %.

Na túto kauzu reaguje aj ministerka pôdohospodárstva. Je to nehoráznosť. Vyzvali sme poľského ministra, aby reagoval. Ja naozaj neviem či sa takéto mäso dostalo alebo sa možno aj mohlo dostať na Slovensko. Vyzývam všetkých, ktorí kupujú takéto mäso zo všelijakých dedinských predajov, aby kupovali slovenské mäso, tam kde to máme ošetrené a prešlo to celou našou kontrolou. Od chovov cez porážku, spracovanie mäsa, až na pulty. Je to škandál, ktorý bude mať dohru nielen v Poľsku ale určite sa tým budeme zaoberať aj na rade.”

Dvojaká kvalita potravín je stále každodennou realitou

Matečná sa vyjadrila aj k stále aktuálnej téme dvojakej kvality potravín u nás a na zahraničných trhoch. Podľa nej ide o záležitosť, ktorá nadobúda obludné rozmery. Najnovšie Európska komisia potvrdila, že dvojaká kvalita nie je mýtus. Vykonala aj testovanie výrobkov v 8 krajinách EÚ, pričom testovaných bolo 64 značkových výrobkov. Pri 20-tich z nich došlo k závažnému poškodeniu záujmov spotrebiteľa. V pláne je testovanie ďalších 140-tich výrobkov v 19-tich krajinách.

Napriek tomu, že táto téma sa rieši už druhý rok, mnohým dodávateľom je tento problém akoby ukradnutý a na náš trh dovážajú výrobky s výrazne nižšou kvalitou. Podľa najnovších informácií by sme však na pultoch slovenských reťazcov už nemali nájsť produkty dvojakej kvality od výrobcov ako je Ferrero – výrobca Nutelly, Balizi či Dr. Oetker.

Ministerstvo však upozorňuje, že je tu stále množstvo ďalších, veľkých výrobcov, ktorí ignorujú celú problematiku dvojitej kvality. Pre takéto prípady zvažuje zavedenie pokuty až do výšky 4 % ročného obratu týchto firiem, na danom trhu.