Roman má na Srí Lanke vlastní hotel, do ktorého investoval už 500-tisíc eur. Teraz sa púšťa do čajového biznisu

  • Roman Haluška je Slovák žijúci na Srí Lanke, ktorý sa tak trochu zhodou okolností stal generálnym manažérom dvoch luxusných hotelov
  • Do krajiny slnka a čaju odišiel s minimálnym rozpočtom. Dnes tu, vďaka svojej pracovitosti, vedie svoj vlastný hotel, do ktorého už investoval 500-tisíc eur
  • Tržby jeho hotela v hlavnej sezóne dosahujú 15-tisíc eur
zdroj: archív Roman Haluška
  • Roman Haluška je Slovák žijúci na Srí Lanke, ktorý sa tak trochu zhodou okolností stal generálnym manažérom dvoch luxusných hotelov
  • Do krajiny slnka a čaju odišiel s minimálnym rozpočtom. Dnes tu, vďaka svojej pracovitosti, vedie svoj vlastný hotel, do ktorého už investoval 500-tisíc eur
  • Tržby jeho hotela v hlavnej sezóne dosahujú 15-tisíc eur

Okrem toho sa Roman najnovšie pustil do čajového biznisu. Nám v rozhovore prezradil viac o tom, ako postavil na nohy nefungujúci hotel, čo všetko ho to stálo, ale aj to, čo je pri podnikaní na Srí Lanke dôležité dodržať.

Ako vyzerala tvoja cesta na post generálneho manažéra luxusného hotela na Srí Lanke? 

Začiatok všetkého bolo to, že som nedokončil svoje magisterské štúdium na Karlovej univerzite v  Prahe. K dispozícii som mal ešte dekanský termín, ale rozhodol som sa, že nechcem ísť touto cestou. Niečo ma ťahalo inou cestou. Na rok a pol som sa odsťahoval do Británie, kde som pracoval v sklade a zarábal si peniaze na cestovanie po Európe.

Počas práce v sklade som spoznal dievča. Práve ona bola spúšťačom misie s názvom Srí Lanka.  Sama cestovala po svete. Opísala mi jej cestu po Srí Lanke, ukázala fotky a mne bolo jasné, že to je moja ďalšia destinácia.

A vedel si si tam nájsť prácu?

Keďže mám bakalársky titul v oblasti turizmu, nebolo ťažké nájsť si tu prácu. Dostal som kontakt na majiteľa víl v oblasti Dikwella na juhu Srí Lanky. Proces prijatia bol bleskový.  Vyžiadal si životopis a o deň na to nasledovalo Skype interview. Hneď na to mi povedal, že mi pošle pracovnú zmluvu a na jej základe som si mal vybaviť víza a pricestovať. O dobrodružstvo tak bolo postarané.

Aký ti tu ponúkali plat?

Za ponúkanú prácu mi bol ponúknutý biedny základný plat 50000 Srí Lanských rupií. V prepočte je to približne 260 eur. Ale ponúkol mi aj ďalšie benefity, ako nárok na percento z rezervácií či profit zo služieb. V hlavnej sezóne sa tak môj plat vedel vyšplhať na sumu približne 1300 eur mesačne. Keď sa na to retrospektívne pozerám, mojím primárnym cieľom neboli peniaze, ale skôr zážitky a skúsenosti.

Takže ti rovno ponúkli vysoký post?

Na Slovensku by mi nikto len tak post generálneho manažéra neponúkol. A to, že som túto pozíciu prijal sa ukázalo ako dobré rozhodnutie. Počas svojej práce sa nám podarilo z miesta, ktoré bolo v mínuse spraviť miesto so slušným obratom. Vila s troma spálňami s bazénom tu stála 1 450 dolárov za noc. Ďalšia menšia  dvojspálňová vila s bazénom bola hodnotená na 550 dolárov za noc, počas hlavnej sezóny.

To je super. Vy ste nabrali skúsenosti a pomohli ste tak aj miestnym?

Postavili sme toto miesto na nohy. Vytrénovali zamestnancov na top úroveň v oblasti poskytovania služieb. Toto miesto dovtedy nepoznalo profesionálny marketing, no my sme ho rozbehli. Po dvoch rokoch bolo zarobené natoľko, že si majiteľ mohol dovoliť postaviť tretiu 5-spálňovú vilu s bazénom. Bola to veľká škola pre každého.

Takže vidíte za svojou cestou viacero plusov?

Rovnako tak veľkým pozitívom bolo, že som mal možnosť sa stretávať a viesť rozhovory s ľuďmi, ktorí mali za sebou mnoho úspešných. Od nich som sa mnohým veciam naučil, mnohé veci pochopil a zistil som, ako to naozaj chodí vo svete biznisu.

Môžete sa pochváliť aj nejakými prominentnými hosťami?

Asi najznámejších hostí sme mali na konci môjho pôsobenia. Boli nimi Kit Harington (John Snow) a Rose Leslie (Ygritte) zo seriálu Game of Thrones.

Rozhodol si sa dokonca pre kúpu vlastného hotela. Koľko financií bolo potrebných na jeho kúpu a rekonštrukciu? Na koľko odhaduješ návratnosť tejto investície?

Čo sa týka kúpy hotela, na ten sme si zobrali úver. Úver je písaný na svokra, keďže nám s manželkou, ako mladým ľuďom bez výraznejšieho zázemia, by na Srí Lanke úver určite nedali. Svokor sa to rozhodol zobrať na seba, ako pomoc za to, že mu pomáhame s marketingom pre jeho čajovú továreň.

A ako to presne vyzerá?

Začali sme prepájať hotel a továreň v turistickej sfére a teda robíme prehliadky továrne a čajových plantáží. Vysvetľujeme proces výroby čierneho čaju – krok po kroku a popri tom sme prišli s novou značkou čaju Tea Library. Čo sa týka kúpy a investícií, tak celková čiastka sa už šplhá k číslu 500-tisíc eur. Čo sa týka návratnosti, verili sme, že do 7 rokov by sme to mohli mať splatené. Uvidíme, ako sa to vyvinie práve kvôli útokom na Srí Lanke.  

Rozbiehaš aj vlastnú značku Tea Library. O čo ide, čím sa chcete odlíšiť od miestnej konkurencie?

Naša značka sa zakladá na kvalite Ceylonského čaju. Ten, ktorý pod touto značkou ponúkame pochádza, samozrejme, z továrne môjho svokra. Dva druhy jeho čaju boli vybrané za tie najlepšie čaje svojho typu na Srí Lanke. Čo sa týka značky, tak sme ešte len na začiatku. Snažíme sa, aby dizajn zodpovedal kvalite čaju. Uvidíme, sme zatiaľ na začiatku, ale veríme, že sa nám podarí uchytiť aj na vonkajších trhoch.  

Čo je základom kvalitného čaju?

Základom kvalitného čaju sú, samozrejme, kvalitné čajové lístky, ale rovnako tak aj proces, ktorým sa čaj pripravuje. Je to sofistikovaný proces, v ktorom hrá rolu veľa faktorov. Od teploty, vlhkosti vzduchu, času sušenia alebo fermentácie, až po to, aký typ dreva sa používa na praženie.

Ak by si teraz začínal podnikať či žiť na Srí Lanke, urobil by si niečo inak ako v minulosti?

Nie, aj keď som možno urobil viacero chýb, ale na tých sa treba učiť. Inak sa človek nemá šancu vypracovať a napredovať. Naopak, čím viac chýb robíme, tým lepšie. Ale podstatné je si chybu uvedomiť a napraviť ju tak, aby viedla k zlepšeniu.

Nedávno svet zasiahla správa o teroristickom útoku na Srí Lanke, kde si bol v tomto čase?

Boli sme práve so skupinou Sloveniek na prehliadke továrne. Práve pri testovaní čaju začali zvoniť telefóny. Zvláštne je, že som sa to dozvedel skôr zo Slovenska ako zo Srí Lanky.

alebo bude podľa teba mať táto udalosť vplyv aj na podnikanie na Srí Lanke? Ako reagujú miestni?

Táto udalosť už dopad na turizmus krajiny. Ja osobne predpokladám, že 60 % ľudí priamo pracuje v turizme alebo sú svojimi službami napojení na turizmus. Počas posledných týždňov sa krajina potýka s nedostatkom turistov. Veľa miest je zatvorených, veľa zrušených rezervácií koluje krajinou. Avšak myslím si, že Srí Lanka sa z toho veľmi rýchlo dostane. Bezpečnosť je momentálne na 110 % úrovni a som si istý, že kompetentní ľudia si už určite dajú pozor na niečo podobné. Nemyslím si, že by sa tu niečo podobné ešte opakovalo.

Myslím si, že každý sa poučil a turizmus pôjde znova hore. Až na piedestál, na ktorý sa Srí Lanka dostala práve v roku 2019, keď bola podľa Lonely planet zvolená za destináciu roka. Je to krásna krajina s obrovským potenciálom či už prírodným alebo kultúrnym a špecialitou sú ľudia. Stále pozitívni a vysmiaty. Túto krajinu jednoducho musíte milovať.

Aké sú tri základné pravidlá úspechu pri podnikaní v hotelierskom biznise?

Znie to ako klišé, ale top pravidlo je náš zákazník, náš pán. Komunikácia, riešenie problémov a spokojnosť.  Bez zákazníka nebudú financie a bez spokojného zákazníka nebudú pozitívne hodnotenia, čo znova povedie k tomu, že nebudú zákazníci a teda ani financie. Taký krásny začarovaný kruh.

Ďalšou vecou je marketing, ktorý musíte mať na vysokej úrovni, ak chcete súperiť s top hráčmi v jednej z top destinácií sveta. No a v neposlednom rade je potrebné stále študovať a prispôsobovať sa novým trendom, lebo tie sa menia z mesiaca na mesiac. Človek musí byť otvorený novým veciam, novým systémom, novým nápadom. Nesmieme stagnovať a zaspať dobu, inak nás ten valec prevalcuje.

Aké sú tvoje plány do budúcna?

Naše plány a priority sa momentálne veľmi zmenili. Moja manželka totiž podstúpila zopár dní dozadu operáciu mozgu, keď jej našli tumor. Takže momentálne sa viac sústredíme na seba a rodinu. Zistili sme, že sú aj dôležitejšie veci v živote človeka, ako hnať sa za kariérou. Užívame si každý deň spolu, keďže za posledné roky sa nám to veľmi nedarilo a pokračujeme s rekonvalescenciou. Keď bude opäť všetko v poriadku, veľmi by sme chceli preraziť na európskom trhu s čajom, aby sme mali viac možností cestovať aj na Slovensko.

Taktiež máme vyhliadnutý ďalší projekt v oblasti turizmu a to na pozemku, ktorý vlastníme. Manželka by tiež chcela rozbehnúť projekt s marketingom. Takže plánov máme dosť. Popri tom by sme chceli dostatočne veľa času venovať našej dcérke, ktorá bola o čas strávený s nami, veľmi  okrádaná.

Autori fotografií: Udesh Riyan, Kasun Siriwardana, Stanislav Kalnik, Monika Nagy

Najnovšie video