Slováci ich majú doma, ale nevyužívajú naplno. 4 kombinácie potravín, ktoré zvyšujú vstrebávanie živín
- Správne kombinácie potravín znásobujú ich zdravotné účinky
- Gastroenterológ odhaľuje štyri najúčinnejšie výživové dvojice

- Správne kombinácie potravín znásobujú ich zdravotné účinky
- Gastroenterológ odhaľuje štyri najúčinnejšie výživové dvojice
Mnohé potraviny ponúkajú výnimočné zdravotné benefity. Avšak správne zvolené kombinácie potravín aktivujú synergické pôsobenie živín, čím zintenzívňujú svoj účinok na organizmus a zvyšujú celkový nutričný prínos.
Gastroenterológ Will Bulsiewicz zostavil výber svojich najúčinnejších výživových dvojíc, ktoré by mal každý zaradiť do svojho jedálnička. Do popredia stavia kombinácie, ktoré nevyžadujú zložité úpravy ani špeciálne suroviny, no napriek tomu majú pozoruhodné účinky na naše zdravie.
Dvojica pre zdravé srdce
Talianska kuchyňa dlhodobo využíva silu synergických kombinácií potravín. Vynikajúcim príkladom je klasické spojenie paradajok a extra panenského olivového oleja. „Paradajky obsahujú lykopén, čo je antioxidant rozpustný v tukoch. Pomáha chrániť srdce a znižuje oxidačný stres,“ cituje portál Eating Well gastroenterológa Willa Bulsiewicza.
Telo dokáže tento karotenoid efektívne absorbovať len v prítomnosti tuku. „Keď ho skombinujete s extra panenským olivovým olejom, tuk v oleji zlepší jeho vstrebávanie,“ dopĺňa lekár.
Extra panenský olivový olej navyše obsahuje množstvo bioaktívnych polyfenolov, ktoré podľa stránky Olive Oil Times podporujú protizápalové procesy a chránia bunky pred poškodením. V kombinácii s paradajkami vytvárajú funkčnú dvojicu, ktorá posilňuje zdravotný účinok oboch surovín.
Protizápalová sila v každom súste
Kurkuma, tradičné korenie ázijskej kuchyne, pritiahla pozornosť vedcov vďaka obsahu kurkumínu – silného antioxidantu s výraznými protirakovinovými vlastnosťami. Výskum ukázal, že kurkumín ovplyvňuje viaceré bunkové mechanizmy spojené s rastom a šírením nádorových buniek a zároveň podporuje apoptózu, teda bunkovú smrť.
„Kurkumín je ťažko vstrebateľný, no čierne korenie tento problém rieši. Obsahuje piperín, ktorý výrazne zvyšuje schopnosť organizmu absorbovať kurkumín,“ vysvetľuje Bulsiewicz.
Práve tu sa naplno prejavuje sila správnej kombinácie potravín. Piperín, aktívna látka čierneho korenia, inhibuje metabolické procesy, ktoré by inak rýchlo odbúrali kurkumín, a tým umožňuje jeho dlhšie zotrvanie v tele. Už malé množstvo korenia výrazne zvyšuje biologickú dostupnosť kurkumínu.
Kľúč k lepšiemu vstrebávaniu železa
Tmavá listová zelenina, ako napríklad špenát, významne podporuje zdravie črevného mikrobiómu. Okrem vlákniny poskytuje aj cenné minerály, predovšetkým železo. Avšak špenát obsahuje tzv. nehemové železo, ktoré organizmus vstrebáva ťažšie v porovnaní s hemovým železom zo živočíšnych zdrojov.
Gastroenterológ Will Bulsiewicz poukazuje na účinný spôsob, ako zlepšiť jeho využitie. „Citrón dodáva vitamín C, ktorý zvyšuje biologickú dostupnosť železa a tým pomáha riešiť jeho nedostatok a zlepšovať energetickú rovnováhu.“
Účinok tejto kombinácie potravín podporuje aj výskum publikovaný v American Journal of Clinical Nutrition, podľa ktorého vitamín C môže zvýšiť vstrebávanie nehemového železa až štvornásobne. Okrem toho patrí vitamín C medzi významné antioxidanty. Pomáha neutralizovať voľné radikály, znižuje zápal a podporuje imunitný systém.
Nezvyčajná kombinácia pre silnú imunitu
Aj keď cesnak a med na prvý pohľad nepatria medzi typické kombinácie potravín, ich spojenie posilňuje imunitný systém a priaznivo ovplyvňuje črevnú mikroflóru.
„Cesnak obsahuje zlúčeniny na báze síry, predovšetkým alicín, ktorý má silné antimikrobiálne a protizápalové účinky. Alicín však podlieha rýchlemu rozkladu. Kvalitný surový med stabilizuje alicín a zároveň ponúka vlastné benefity pre imunitu a zdravie tráviaceho traktu,“ objasňuje Bulsiewicz.
Táto kombinácia potravín sa uplatní v mnohých formách, napríklad v jednoduchom, no výnimočne účinnom fermentovanom mede s cesnakom. Počas fermentácie vznikajú látky, ktoré podporujú imunitu, znižujú zápal a zlepšuje obranyschopnosť organizmu.
Čítajte viac z kategórie: Lifehacking
Zdroje: Eating Well, Olive Oil Times, AJCN, Pobmed