Tie­to Slo­ven­ky vyrá­ba­jú v Nit­re super kva­lit­nú zmrz­li­nu z poc­ti­vej smo­ta­ny a čerstvé­ho ovo­cia!

Jakub Jablonický / 10. novembra 2016 / Business

Kto pove­dal, že si v novem­bri nemô­že­me dať zmrz­li­nu?

Nitrianske Gio Caffè vzniklo pred piatimi rokmi a bolo prvou zmrzlinárňou na Slovensku, ktorá ponúkla kvalitnú alternatívu v mori práškových a farbených „zmrzlín“.

No zmrzlináreň nie je v prípade Gio úplne presný výraz. Partia Sloveniek tu totiž vyrába tradičné talianske gelato. To sa vyrába iba z poctivých surovín ako mlieko, smotana, kvalitná čokoláda alebo čerstvé ovocie.

mg_0857

Čo sa dá, kupujú od domácich výrobcov a dokonca berú do úvahy aj sezónnosť. V lete sú zmrzliny viac ovocné, v zime zase prevažne tvarohové a čokoládové. V kombinácii s útulným retro interiérom tak vzniká unikátny zážitok, ktorý sa dá vychutnať celoročne.

“V čase, keď sme Gio Caffè otvárali, spĺňalo všetky vtedajšie atribúty moderného podniku – čerstvé suroviny, kvalitný produkt, osobitý prístup k zákazníkovi a dizajnový interiér. Istý čas sme boli jedinou gelateriou svojho druhu, a tak sa stávalo (a stáva aj do dnes), že ľudia sa za naším gelatom, a dnes aj nanukmi, vyberú na výlet aj z iných miest,” povedala pre portál style.hnonline.sk manažérka Gio Caffe Soňa Lavová.

12615270_1003394006395465_4641988143337127339_o

Používanie čerstvých ingrediencií so sebou ale nesie aj isté komplikácie. Ten, kto písal potravinársky kódex, ich očividne nemal rád. Čerstvá zmrzlina má síce isté riziká, no súčasná byrokracia neúmerne bráni inováciám.

“Každá inovácia vyžaduje množstvo byrokracie. Minulý rok sme skúšali schválenie autonómneho pojazdného zmrzlinového autíčka, takého aké vidíte na uliciach predávať kávu – neexistujúca vec. Dalo by sa polemizovať o tom, čo by mohlo spraviť mesto, prípadne regionálne hygienické útvary pre prevádzky vo svojich regiónoch. Podľa mňa je najväčší problém vo vyhláške, v ktorej sa ťažko hľadá priestor pre inováciu.”

11174961_868608499874017_1013805672783582373_n

Zmrzliny sa v Gio snažia robiť čo najzdravšie, napríklad používaním brezového či kokosového cukru. Okrem toho si ich môžu vychutnať aj ľudia trpiaci rôznymi intoleranciami.

Keďže nepoužívajú rôzne pochybné prísady, v ktorých je často aj múka, všetky zmrzliny sú bezlepkové. Ovocné zmrzliny sú zasa bezlaktózové. Nájdu sa aj vegánske verzie smotanových príchutí vyrobené s olivovým olejom a rastlinnými proteínmi.

14079696_1133295570071974_6715618211363493349_n

Zaujímavé na Gio Caffè je aj to, že za pultom nenájdeš žiadneho muža. Za celou prevádzkou stojí partia Sloveniek, ktoré si hovoria „Gio Girls“.

“V minulosti to bolo tak, že zmrzlina bola vždy od pána zmrzlinára. My si myslíme, že dievčatá vedia so zákazníkmi produkt odkomunikovať, že vedia odporučiť ak sa niekto nevie rozhodnúť a majú trpezlivosť s deťmi. Majú zmysel pre poriadok a dobre sa na ne v tých pekných zásterkách pozerá. Občas u nás pracujú aj chalani, ale nikdy ich nie je vidieť, sú zavretí v útrobách nášho laboratória, kde zmrzlinu varíme.”

6-web

Kvalitná zmrzlina už dnes nie je na Slovensku taký oxymoron ako kedysi. A vďačiť za to môžeme aj Gio Caffé, ktoré bez pochyby patrí medzi jej priekopníkov.

Kvalitné a čerstvé suroviny so sebou nesú aj vyššiu cenu. No podniku, ktorý sa oficiálne ospravedlní svojim zákazníkom pri zvýšení ceny o 20 centov, to veľmi radi prepáčime.

zdroj titulnej fotografie: giocaffe.eu, zdroj fotografií: FB/Gio Caffe - Gelato Italiano

Pridať komentár (0)