Má ju polovica svetovej populácie: Vedci spájajú bežnú baktériu s miliónmi prípadov rakoviny žalúdka

  • Mladí ľudia čelia rastúcej hrozbe rakoviny žalúdka
  • Príčinou má byť infekcia spôsobená bežnou baktériou
ženu bolí žalúdok, rakovina žalúdka
  • Mladí ľudia čelia rastúcej hrozbe rakoviny žalúdka
  • Príčinou má byť infekcia spôsobená bežnou baktériou
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Rakovina žalúdka predstavuje vážnu, no často prehliadanú zdravotnú hrozbu. Odborníci z Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny upozorňujú, že ak spoločnosť neprehodnotí a neposilní preventívne opatrenia, generácia narodená medzi rokmi 2008 a 2017 môže čeliť vážnej „epidémii“.

Očakávaný počet nových diagnóz rakoviny žalúdka by mohol dosiahnuť až 15,6 milióna prípadov, pričom hlavnú úlohu má zohrávať bežná baktéria, uvádza NDTV.

Hrozba pre mladšiu generáciu

Najnovšie poznatky publikované v časopise Nature Medicine upozorňujú na znepokojujúci nárast výskytu rakoviny žalúdka medzi osobami mladšími ako 50 rokov.

Najväčší podiel budúcich prípadov má vzniknúť v dôsledku chronickej infekcie baktériou Helicobacter pylori. Ide o hlavný a najviac zdokumentovaný rizikový faktor tohto ochorenia. 

Mayo Clinic pripomína, že viac než polovica celosvetovej populácie prekoná infekciu H. pylori aspoň raz za život, prevažne v detskom veku a najmä v oblastiach s nižším hygienickým štandardom. Infekcia sa šíri úzkym kontaktom s telesnými tekutinami infikovanej osoby, vrátane slín, stolice či zvratkov. Šírenie podporujú aj kontaminované potraviny, voda a nedostatočná hygiena rúk.

Aj keď H. pylori vo väčšine prípadov nespôsobuje zjavné ťažkosti, u niektorých infikovaných osôb môže vyvolať zápal žalúdočnej sliznice, ktorý následne vyústi do žalúdočných vredov alebo priamo do rakoviny žalúdka. Symptómy ako bolesť brucha, plynatosť či nadúvanie bývajú nenápadné a mnohí ľudia im nevenujú pozornosť.

Autori novej štúdie zrealizovali rozsiahle modelovanie pomocou dát zo systému GLOBOCAN 2022 a projekcií úmrtnosti OSN. Výsledky simulácií ponúkajú detailný obraz o predpokladanom riziku rakoviny žalúdka, pričom zohľadňujú vek, demografické zmeny aj aktuálnu prevalenciu infekcie H. pylori.

Analýzy ukazujú, že najväčšiu zdravotnú a ekonomickú záťaž v nasledujúcich desaťročiach pocíti Ázia, kde odborníci očakávajú viac než 10,6 milióna nových prípadov rakoviny žalúdka. Nasledovať ju bude americký kontinent a Afrika.

Účinná prevencia rakoviny žalúdka

Keďže H.pylori predstavuje jeden z hlavných rizikových faktorov, účinná prevencia spočíva najmä v pravidelnom skríningu a cielenej liečbe. Netreba však zabúdať ani na správnu výživu, ktorá ovplyvňuje sliznicu žalúdka rovnako radikálne ako mikroorganizmy.

Nadmerný príjem soli, nakladanej zeleniny, údenín, slaniny či priemyselne spracovaného mäsa zvyšuje koncentráciu nitrozamínov a poškodzuje žalúdočnú sliznicu, čím podporuje vznik nádorov. Naopak, pravidelný prísun čerstvého ovocia (najmä citrusov), listovej a kapustovej zeleniny prináša ochranné flavonoidy, vitamín C a vlákninu, ktoré neutralizujú voľné radikály a podporujú regeneráciu epitelu.

Ako uvádza Cancer, diéta pripomínajúca stredomorský model, ktorá kladie dôraz na zeleninu, celozrnné produkty, ryby či olivový olej, preukázateľne znižuje riziko viacerých druhov rakoviny, vrátane rakoviny žalúdka. Niektoré vedecké štúdie pripisujú ochranný účinok aj konzumácii cesnaku a iných druhov zeleniny z čeľade cibuľovitých. Obsahujú totiž sírne zlúčeniny schopné narušiť vývoj nádorových buniek.

Obezita predstavuje ďalší významný faktor, ktorý ovplyvňuje riziko vzniku rakoviny žalúdka. Telesný tuk funguje ako endokrinný orgán, ktorý produkuje prozápalové cytokíny a narúša hormonálnu rovnováhu. Zníženie telesnej hmotnosti a pravidelný pohyb tlmia systémový zápal a pomáhajú predchádzať civilizačným ochoreniam.

Pozor na alkohol, ktorý prispieva k rozvoju rakoviny žalúdka prostredníctvom priameho poškodenia sliznice. Pravidelný príjem troch alebo viacerých pohárov denne významne zvyšuje pravdepodobnosť vzniku nádorového ochorenia. Ak sa k alkoholu pridá aj fajčenie, synergický efekt týchto dvoch karcinogénov zvyšuje riziko rakoviny žalúdka až 5-násobne.

Čítaj viac z kategórie: Lifehacking

Zdroje: Nature Medicine, NDTV, Mayo Clinic, Cancer

Najnovšie videá

Trendové videá