Minister financií chce obchody v nedeľu natrvalo zatvorené. Tisíce Slovákov sa búria, spísali ostrú petíciu

  • Minister financií Eduard Heger je za ponechanie zatvorených obchodov v nedeľu aj po koronakríze
  • Takmer 14 000 Slovákov však nesúhlasí a chcú, aby obchody boli aj v nedeľu otvorené 
  • Nechcú, aby im vláda určovala, ako majú tráviť čas a diskriminovala obrovské množstvo obchodníkov 
TASR/Jakub Kotian
  • Minister financií Eduard Heger je za ponechanie zatvorených obchodov v nedeľu aj po koronakríze
  • Takmer 14 000 Slovákov však nesúhlasí a chcú, aby obchody boli aj v nedeľu otvorené 
  • Nechcú, aby im vláda určovala, ako majú tráviť čas a diskriminovala obrovské množstvo obchodníkov 

Signatári petície argumentujú, že Slovensko je štát, ktorý je založený na otvorenej spoločnosti a možnosti slobodne sa rozhodovať. Plánovaný zákaz nedeľného predaja podľa nich ide proti týmto princípom a vážne ohrozuje základné práva a slobody občanov tejto krajiny.

Takmer 14 000 obyvateľov našej krajiny je za to, aby im vláda neurčovala, ako majú  tráviť voľný čas a v ktoré dni majú nakupovať. Upozorňujú, že veľká časť pracujúcich ľudí nemá čas cez týždeň chodiť do obchodov a využíva práve víkend, aby dobehli zameškané.

potraviny
zdroj: AP Photo/Francisco Seco via TASR

Signatári tiež nechcú, aby vláda týmto spôsobom poškodzovala a diskriminovala tisícky obchodníkov. Pre veľa z nich sú víkendové predaje dôležitou súčasťou tržieb, ktorých výpadok bude znamenať prepúšťanie alebo krach. 

V konečnom dôsledku na toto opatrenie doplatia práve zamestnanci týchto spoločností. Cez stanované výnimky bude štát diskriminovať predajcov a maloobchodníkov oproti iným podnikateľom, ktorí budú môcť v nedeľu ďalej podnikať.

Petičiari nechcú, aby vláda brala významnej časti občanov právo na prácu. Navrhovaná zmena podľa nich bráni v práci zamestnancom, študentom, dohodárom a brigádnikom, ktorí sú ochotní alebo dokonca z dôvodu príplatkov vyslovene preferujú prácu počas nedieľ. Zdôrazňujú, že s veľkou pravdepodobnosťou zákaz prehĺbi nezamestnanosť a ekonomický dopad pandémie koronavírusu.

„Aj na základe vyššie popísaných dôvodov vyzývame všetkých politikov, ktorí si ctia základné práva a slobody, aby sa postavili proti ich zásadnému obmedzeniu. Zároveň  žiadame premiéra, členov vlády SR a poslancov NR SR, aby podporili slovenských podnikateľov a aby hľadali pomoc a riešenia v ťažkých časoch,“ píše sa v petícii.

Minister financií má v tom jasno

Minister financií Eduard Heger je za ponechanie zatvorených obchodov v nedeľu aj po skončení koronakrízy, no o tejto téme v konečnom dôsledku rozhodnú poslanci. Konštatoval to vo štvrtok večer v relácii Na hrane TV JOJ. Zároveň dodal, že táto téma je v koalícii rozoberaná a dohoda je už nadefinovaná, no skôr ako zatvorené obchody v nedeľu, treba vyriešiť záchranu slovenskej ekonomiky v dôsledku koronakrízy, informuje SITA.

„Počas koronakrízy sme aspoň nabrali skúsenosť so zatvorenými obchodmi v nedeľu takže vieme, ako to reálne vyzerá v praxi. Ja osobne som zástancom voľnej nedele, ale rozhodnú poslanci. V koalícii na túto tému diskutujeme, predbežne sme si nadefinovali nejakú dohodu a uvidíme aj ako sa vyvinie celospoločenská diskusia. Vieme však, že nedeľný predaj neprináša tržby a mnohí predajcovia hovoria, že sú v nedeľu v strate,“ povedal v relácii Eduard Heger.

Väčšina poslaneckého klubu Smer-SD je podľa exministra financií Ladislava Kamenického za zatvorenie, ale nie všetkých prevádzok. Výnimkou by boli napríklad pumpy, lekárne či predajne súvisiace s turistickým ruchom. 

„Podrobne som si túto tému preštudoval a nenájdete na ňu jednotný názor. Je to 50 na 50, čo sa týka za a proti. V parlamentu sú dva návrhy, budeme o nich diskutovať. Mňa zaujíma názor zamestnancov a tento pohľad bude pre mňa najdôležitejší pri hlasovaní,“ ozrejmil Ladislav Kamenický.

Na negatívne ekonomické dopady obmedzenia nedeľného predaja upozornil inštitút INESS vo svojej nedávno zverejnenej analýze. Zatvorenie obchodov v nedeľu by podľa nej pocítili v prvom rade zamestnanci v maloobchode, či už stratou zamestnania, alebo poklesom príjmov. Klesol by aj výber daní, a znamenal by aj vyššie vedľajšie náklady pre spotrebiteľov.

Zdroje: SITA, nechajmetootvorene.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá