Knižné tipy od úspešných Slovákov. Toto ti odporúčajú zakladatelia GymBeam či Slido

  • Ak ťa už omrzeli čítať knihy so všetkými samozvanými návodmi na zbohatnutie máme pre teba super riešenie
  • Opýtali sme sa úspešných Slovákov a Slovenky, aké knihy ovplyvnili ich a pomohli im v podnikaní
  • Máme pre teba tak overené tipy na knihy od tých najlepších
daria-nepriakhina-xY55bL5mZAM-unsplash
Unsplash/Daria Nepriakhina, GymBeam
  • Ak ťa už omrzeli čítať knihy so všetkými samozvanými návodmi na zbohatnutie máme pre teba super riešenie
  • Opýtali sme sa úspešných Slovákov a Slovenky, aké knihy ovplyvnili ich a pomohli im v podnikaní
  • Máme pre teba tak overené tipy na knihy od tých najlepších

Na trhu je dnes nespočetné možnosti kníh, ktoré ti ponúkajú návody ako začať podnikať a zaručujú životný úspech. Je úplne pochopiteľné ak nevieš, ktorú si máš vybrať. 

Veľa ľudí preto siaha po knihách, ktoré im odporučil dobrí známi, ale dajú na recenziu od nejakého knižného experta na internete. Prečo ale nenabrať inšpiráciu od tých najúspešnejších. Oslovili sme inšpiratívne slovenské osobnosti, ktoré rozbehli svoje vlastné podnikanie, založili úspešný projekt a prerazili s ním aj vo svete. Predsa len, veľmi dobre poznajú slovenské biznis prostredie, a preto ti vedia dať tú najlepšiu radu.

Títo inšpiratívni Slováci a Slovenka pre teba vybrali knihy, ktorá budú formovať nie len tvoju osobnosť, ale pomôžu aj tvojmu biznisu.

Peter Komorník

Jedna profilovka :)

Posted by Slido Slovensko on Saturday, 28 March 2015

 

Určite si už bol na prednáške či diskusii, na ktorej si nemusel dvíhať ruku, ale pýtať si sa mohol pomocou platformy Slido. Nikto tak nevedel, kto otázku položil, a ty si mohol byť úprimný a opýtať sa čokoľvek. Za túto možnosť vďačíš Slovákovi, Petrovi Komorníkovi, ktorý je vynálezom a zároveň CEO spoločnosti Slido, o ktorom sme už viac písali tu.

Vyštudoval fakultu managementu, kde si spravil aj doktorát. Počas neho musel na fakulte učiť a pracovať so študentmi. Nedostával však dostatočnú spätnú väzbu a preto rozdával študentom papieriky, aby mohli anonymne napísať ich názor.

Pôvodný nápad bol vytvoriť aplikáciu, ktorá by takto uľahčila učiteľom prácu a oni by sa nemuseli zaťažovať papierikmi. Neskôr však vznikol väčší projekt, ktorý sa dnes už používa na viacerých svetových konferenciách. Slido tiež použil aj Elon Musk, či Steve Wozniak.

V súčasnosti má Slido kancelárie po celom svete – v Londýne, New Yorku, San Franciscu či Sydney a minuloročné tržby sa vyšplhali na 9 miliónov eur.

Becoming Steve Jobs

Autori: Brenta Schlendera a Ricka Tetzeli

,,Steve Jobs je jeden z najfascinujúcejších technologických lídrov za posledné desaťročia, ktorý pomohol revolucionizovať hneď niekoľko odvetví. Kniha veľmi pútavo opisuje jeho príbeh, vrátane všetkých úspechov aj neúspechov, a zároveň poskytuje skvelý náhľad do jeho myslenia, čo to odnáša prinášať na trh výnimočne produkty a vybudovať inovatívnu firemnú kultúru.”  hovorí Peter Komorník.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený BookReviews (@thegoodreaders),

Steva Jobsa ti nemusíme bližšie predstavovať. Bibliografia o najväčšom vizionárovi, ako sa zvykne označovať, sa stala svetovým bestsellerom. Autori opisujú Jobsov život ako manažéra a lídra, generálneho riaditeľa, otca a vizionára s jedinečným zmyslom pre to, čo spotrebitelia chcú.

Dalibor Cicman

zdroj: Archív GymBeam

Zakladateľ a CEO najväčšieho fitness e-shopu pre športovcov GymBeam. Je absolventom Ekonomickej univerzity v Bratislave a eCommerce sa začal venovať už v roku 2004.  Príbeh firmy GymBeam sa začal písať o desať rokov neskôr.  V minulom roku firma dosiahla celkovú tržbu vyše 20 miliónov eur. Dnes je tak najrýchlejšie rastúcim európskym e-shopom vo svojej kategórii a ponúka širokú škálu nielen výživových doplnkov. Na Slovensku je Dalibor Cicman považovaný za jedného z najúspešnejších manažérov a vo svojej firme má presah cez technickú, marketingovú a tiež obchodnú časť.

Dalibor sa taktiež stal Startitup osobnosťou roka 2019 a rozhovor s ním si môžeš prečítať tu.

Thinking, Fast and Slow (Myslenie rýchle a pomalé)

Autor: Daniel Kahneman

,,Neviem povedať, či ma najviac ovplyvnila, ale keď som ju dočítal, tak som si povedal, že to je najlepšia kniha, ktorú som kedy čítal. Pomáha pochopiť správanie ľudí, čo považujem za významný benefit. Ako ľudia uvažujú, či už v súkromnom živote, spolupracovníci, ale aj všeobecne zákazníci alebo spoločnosť. Čítal som ju asi pred 7 rokmi, ale myslím, že s novými technológiami a vývojom sociálnych sieti, ešte viac naberá na významnosti.” hodnotí knihu Dalibor Ciciman

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Aayushi (@_penandpapers),

Autor v knihe vysvetľuje dva systémy, ktoré riadia naše mysle – 1. rýchly, intuitívny a emocionálny a 2. pomalší, cieľavedomejší a logickejší. Daniel Kahnem je nositeľom Nobelovej ceny za ekonómiu a za pôvodnú prácu v psychológii. Dnes patrí medzi najvýznamnejších mysliteľov. Svoje dlhoročné myšlienky a prácu zhrnul práve v tejto knihe, kde čitateľovi odhalí napríklad aj to, v čom môže a v čom nemôže veriť svojej intuícii a ako využiť výhody pomalého myslenia.

 

Peter Ondrúška

zdroj: Lyft

Minulý rok ho portál Business Insider zaradil medzi Top 100 najvplyvnejších ľudí v Británii. Spolu s Lukášom Platinským a Andrejom Pančíkom vybudovali spoločnosť Blue Vision, ktorá v roku 2016 prišla na trh s revolučnou technológiou postavenou na rozšírenej realite. Tento projekt sa podľa World Economic Fortune stal Technologickým priekopníkom roku 2018.

Blue Vision ponúka vývojárske nástroje pomocou ktorých možno budovať vlastné aplikácie pre rozšírenú realitu. V roku 2019 spoločnosť odkúpila zdieľaná taxislužba Lyft, najväčší konkurent Uberu, za 63 miliónov dolárov.

Od minulého roka stojí Peter Ondrúška na čele Londýnskeho Lyftu ako Head of Researcher. Viac sa úspechoch Blue Vision Lab dočítaš tu a tu.

 

Principles

Autor: Ray Dalio

,,Ray v knihe popisuje princípy ako systematicky robiť rozhodnutia na základe faktov namiesto emócii. Tieto princípy sú prekvapivo efektívne a  veľmi mi pomohli v dosiahnutí rôznych cieľov.” hovorí o knihe Ondrúška

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Books (@books.and.review) on

Autor knihy Ray Dalio založil jednu z najdôležitejších investičných spoločností v USA Bridgwater a sám bol zaradený medzi 100 najvplyvnejších ľudí na svete. Počas svojho života objavil Dalio súbor jedinečných princípov, ktoré viedli k efektivite jeho spoločnosti. Sám to opísal ako ideu vlády najšikovnejších jednotlivcov, ktorá sa snaží dosiahnuť zmysluplnú prácu a vzťahy prostredníctvom radikálnej transparentnosti. V tomto roku by kniha mala vyjsť aj slovenskom preklade.

 

Petra Kotuliaková

zdroj: Aj Ty v IT

Je zakladateľka a riaditeľka občianskeho združenia Aj Ty v IT, ktoré odstraňuje rodové stereotypy v IT sektore. Tento projekt založila počas práce na Fakulte informatiky a informačných technológií STU v Bratislave, čím reagovala na veľmi nízke percento dievčat v tomto odbore.

Podľa jej slov, v IT vidí skvelú možnosť pre všetky dievčatá a ženy, ako sa dostať k zaujímavej práci, ktorú môžu ideálne skĺbiť s rodinou a osobným životom. V Aj Ty v IT sa tak spolu so spolupracovníčkami zameriava na ocenenie ženského potenciálu. V roku 2018 dostala cenu Female module of the Year, ktorú jej udelila CESAwards, ktorá každoročne oceňuje najlepšie slovenské startupy. Rozhovor s Petrou si môžeš  prečítať tu.

Radikálna otvorenosť

Autor: Kimm Scott

,,Keďže sa nám v Aj Ty v IT za posledné dva roky výrazne rozrástol tím, moja náplň práce sa radikálne zmenila. Od organizačnej časti, kde som priamo pripravovala aktivity pre dievčatá a bola s nimi v neustálom kontakte, tešila sa z ich reakcií a úspechov, som sa presunula k manažovaniu ľudí. Radikálna otvorenosť od KIM SCOTT mi pomohla upratať niektoré procesy a nastavenia pri vedení tímu, aj keď mi moje dievčatá hovoria, že som to robila už aj predtým

Zároveň som tam však našla odpoveď na to podvedomé odmietanie tohto pracovného posunu. Od zbierania nadšených reakcií dievčat a rodičov som totiž prešla k pozícii „riešiteľ problémov“. Menších či väčších, postupne mi padali na hlavu, čo sa mi nie vždy páčilo a páči. Kim Scott veľmi pekne napísala: „zmier sa s tým, teraz je to tvoja práca“. A tak to teda beriem.”  hovorí Petra Kotuliaková.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by INK Communications Co. (@heyinkco) on

Kimm Scott, manažérka v spoločnostiach Google a Apple,  vo svojej knihe píše o líderstve a o tom, ako si vybudovať otvorený vzťah s členmi tímu a ich manažérmi. Podľa autorky je základom radikálnej otvorenosti osobný záujem a priama konfrontácia. Vo svojej knihe popisuje ako si vytvoriť kultúru emancipovanej otvorenosti, vybudovať súdržný tím a dosahovať výsledky spoluprácou všetkých. Knihu si obľúbili lídri po celom svete a postupne sa z nej stal kultúrny fenomén.

Juraj Masár

zdroj: jurajmasar.com

Šéfoval technologickému vývoju v jednom z najúspešnejších slovenských startupov – Represent. Digitálna platforma na výrobu a distribúciu originálnych tričiek vznikla v roku 2014 a dva roky na to ho odkúpil americký producent oblečenia CustomInk za sto miliónov dolárov. Do roku 2013 sa tiež venoval softvérovému inžinierstvu v startupe Princeo, určenom na tvorbu charitatívnych kampaní. 

Dnes má rozbehnutý vlastný úspešný startup – wallmine. Vďaka nemu môžu akcioví investori lepšie spravovať svoje investičné portofólio. Do startupu už prispeli aj americkí investori niekoľko miliónov dolárov. 

 

Hard things about hard things 

Autor: Ben Horowitz

,,Krásne vykresluje, aký intenzívny vie byť technologický business.“ opisuje svoje pocity z knihy Juraj Masár.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený BookThinkers Family (@bookthinkersfamily),

Autor Ben Horovwitz je jedným z najúspešnejších a najskúsenejších podnikateľov v Silicon Valley. V knihe ponúka základné rady týkajúce sa budovania a fungovania startupu. Analyzuje problémy, ktorým denno-denne čelia lídri úspešných projektov na základe svojich dlhoročných skúseností, ktoré získal riadením technologických spoločností. Keďže je fanúšikom rapu, knihu obohatil aj o svoje obľúbené texty, pomocou ktorých ilustruje veci ako prepúšťanie priateľov, hon na konkurenciu či analýzu správneho času na investovanie. 

Zdroj: Martinus, Finstat, GymBean, Slido, Aj Ty v IT, Lyft

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá